Ook geïnspireerd geraakt door Jeroens Nationale Kerstmenu 2020? Met deze extra kooktips en tricks kan jouw kerstdiner niet mislukken. ### **1. [Aperitiefhapjes en een frisse kerstpunch](https://dagelijksekost.een.be/gerechten/noordzeekroketjes-rundertartaar-met-daikon-carpaccio-van-rode-biet-met-creme-van)** De frisse kerstpunch met Martini Floreale en ginger beer werkt Jeroen af met **vers fruit: stukjes clementines en pompelmoes**. Wil je **liever geen schil** in je punch? Schil je fruit dan **à vif**. Met deze snijtechniek verwijder je de schil van je pompelmoes, clementines of andere agrumvruchten **met behulp van een mes**. Hoe je precies te werk gaat, legt Jeroen je zelf uit in [deze video.](https://dagelijksekost.een.be/kookvragen/wat-is-a-vif-snijden#:~:text=Dat%20doe%20je%20door%20je,partjes%20van%20de%20vrucht%20zitten.)  #### **Waag jij je ook aan de viskroketjes met verse garnalen?** Garnalen kan je zelf **met de hand pellen op deze manier**: 1. Neem met één hand **het kopje** van de garnaal vast en met je andere hand **het staartje**. 2. Duw zachtjes met je vingers en **draai de garnaal heel voorzichtig een kwartslag** (alsof je een doek zou uitwringen) zodat de schaal loskomt 3. Haal de **schaal van het staartje af en verwijder het kopje**. Hou ze de pantsers zeker bij om een smaakvolle bouillon van te maken! ***Extra tip:*** Roer het **stevige beslag** van garnaal- of kaaskroketten niet met een garde maar **met een houten lepel**. Zo bespaar je jezelf heel wat extra gepruts tijdens de afwas.  ### **2. [Torentje met krabsla en cocktaildressing](https://dagelijksekost.een.be/gerechten/torentje-van-omelet-krabsla-appel-en-gerookte-zalm)** De basissaus voor dit gerecht is een **klassieke cocktailsaus**. Jeroen brengt er de krabsla mee op smaak en maakt met de rest een frisse cocktaildressing om dit verfijnd voorgerecht af te werken. ### **3. [Gebakken griet met knolselder, spinazie en pompoen](https://dagelijksekost.een.be/gerechten/gebakken-griet-met-knolselder-spinazie-en-pompoen)** **Hokkaido pompoen** is een van de zes meest gegeten pompoenen in België. Voor dit feestelijk gerecht verwijdert Jeroen schil graag, maar **eigenlijk kan je de schil gerust mee opeten**. In een soep of stoofpot die langer op het vuur staat zal de schil vanzelf verdwijnen, net zoals bij een butternut pompoen. ### 4. [Kerstvidee van kalkoen](https://dagelijksekost.een.be/gerechten/kerstvidee-van-kalkoen-met-kroketten-en-wintergroenten) De gehakballetjes in een videe zijn bijna even onmisbaar als de champignons. Om je gehakt perfect voor te bereiden is de **keukenmachine** je beste vriend. Twijfel je soms welk **opzetstuk van je keukenmachine** voor welke bereiding geschikt is? Jeroen legt je graag uit [wat het verschil is tussen de drie hulpstukken van je keukenmachine](https://dagelijksekost.een.be/kookmagazine/waarvoor-gebruik-je-de-opzetstukken-van-je-keukenmachine).  ### 5. [Biscuit met limoenpudding](https://dagelijksekost.een.be/gerechten/biscuit-met-limoenpudding-bosvruchten-en-witte-chocolade) Het **spektakelstuk van de avond** is ongetwijfeld het dessert. Deze extra tips zullen van pas komen als je een luchtige en perfect gebakken biscuit wil maken zoals Jeroen. * [Hoe vermijd ik klonters in het beslag van mijn kerstbûche?](https://dagelijksekost.een.be/kookvragen/hoe-vermijd-ik-klonters-in-het-beslag-van-de-buche-met-mascarpone-en-speculaas) * Hoe maak ik de perfecte [biscuit](file:///Users/LAPTOP22/Documents/DAGELIJKSE%20KOST/Blog/•%09https:/dagelijksekost.een.be/kookvragen/hoe-maak-ik-de-perfecte-biscuit)? * [Hoe komt het dat mijn biscuit niet luchtig wordt?](https://dagelijksekost.een.be/kookvragen/hoe-komt-het-dat-mijn-biscuit-niet-luchtig-wordt) * [Waar moet ik op letten als ik slagroom op mijn taart wil doen?](https://dagelijksekost.een.be/kookvragen/hoe-zorg-ik-dat-slagroom-niet-inzakt-op-mijn-taart)