Tips om het Nationale Kerstmenu 2020 tot een goed einde te brengen

Ook geïnspireerd geraakt door Jeroens Nationale Kerstmenu 2020? Met deze extra kooktips en tricks kan jouw kerstdiner niet mislukken.

1. Aperitiefhapjes en een frisse kerstpunch

De frisse kerstpunch met Martini Floreale en ginger beer werkt Jeroen af met vers fruit: stukjes clementines en pompelmoes. Wil je liever geen schil in je punch? Schil je fruit dan à vif. Met deze snijtechniek verwijder je de schil van je pompelmoes, clementines of andere agrumvruchten met behulp van een mes. Hoe je precies te werk gaat, legt Jeroen je zelf uit in deze video.

VRT

Waag jij je ook aan de viskroketjes met verse garnalen?

Garnalen kan je zelf met de hand pellen op deze manier:

  1. Neem met één hand het kopje van de garnaal vast en met je andere hand het staartje.      
  2. Duw zachtjes met je vingers en draai de garnaal heel voorzichtig een kwartslag (alsof je een doek zou uitwringen) zodat de schaal loskomt
  3. Haal de schaal van het staartje af en verwijder het kopje. Hou ze de pantsers zeker bij om een smaakvolle bouillon van te maken!

Extra tip: Roer het stevige beslag van garnaal- of kaaskroketten niet met een garde maar met een houten lepel. Zo bespaar je jezelf heel wat extra gepruts tijdens de afwas.

VRT

2. Torentje met krabsla en cocktaildressing

De basissaus voor dit gerecht is een klassieke cocktailsaus. Jeroen brengt er de krabsla mee op smaak en maakt met de rest een frisse cocktaildressing om dit verfijnd voorgerecht af te werken.

Zo maak je cocktailsaus stap voor stap:

3. Gebakken griet met knolselder, spinazie en pompoen

Hokkaido pompoen is een van de zes meest gegeten pompoenen in België. Voor dit feestelijk gerecht verwijdert Jeroen schil graag, maar eigenlijk kan je de schil gerust mee opeten. In een soep of stoofpot die langer op het vuur staat zal de schil vanzelf verdwijnen, net zoals bij een butternut pompoen.

Ken je deze pompoensoorten al?

Benieuwd welke andere pompoenen geschikt zijn voor dit gerecht en hoe je ze klaarmaakt? Kijk eens naar dit artikel in ons Kookmagazine.

4. Kerstvidee van kalkoen

De gehakballetjes in een videe zijn bijna even onmisbaar als de champignons. Om je gehakt perfect voor te bereiden is de keukenmachine je beste vriend.

Twijfel je soms welk opzetstuk van je keukenmachine voor welke bereiding geschikt is? Jeroen legt je graag uit wat het verschil is tussen de drie hulpstukken van je keukenmachine.

VRT

5. Biscuit met limoenpudding

Het spektakelstuk van de avond is ongetwijfeld het dessert. Deze extra tips zullen van pas komen als je een luchtige en perfect gebakken biscuit wil maken zoals Jeroen.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?