Niets zo gezellig als samen racletten. Welke kazen leg je op het raclettetoestel en wat serveer je erbij? Alle tips en recepten voor een geslaagde raclette-avond vind je hier. **Klassieke raclette** ---------------------- Iedereen kan de perfecte raclette-avond organiseren dankzij deze do’s en don’ts: * Laat het raclettetoestel **15 minuten opwarmen** voor jullie aan tafel gaan aan. * Kies **halfzachte, gepasteuriseerde kaas** met een eetbare korst. Bij de kaasboer of in de supermarkt vind je speciale raclettekazen, zoals Zwitserse raclettekaas, die mooi smelten, maar niet uitlopen. * Reken ongeveer **200 g kaas** per persoon. * Stoom of kook **aardappelen in de schil** vooraf zodat ze zeker gaar zijn. Reken **150 g** per persoon. * Voorzie **fijne vleeswaren** zoals rauwe ham, gekookte of gerookte hesp, spekjes, chorizo, bacon, grison, coppa, etc. Reken **150 g** charcuterie per persoon. * Maak een **eenvoudige, frisse salade** met sla, tomaat, komkommer. * Vergeet zeker de augurkjes en zilveruitjes niet en zet (verse of gedroogde) kruiden op tafel: peper, tijm, oregano, bieslook, salie, basilicum, … * Schenk je wijn bij de raclette? Kies voor een **lichte rode wijn of fruitige witte wijn**. **Originele racletterecepten** ------------------------------ Mag het net iets meer of anders zijn op jouw raclettefeestje? Je kan nog veel **meer dan enkel kaas, aardappelen of vlees** kwijt in je pannetje. * Vervang charcuterie door **kleine stukjes vlees**: merguez, bloedworst (zwarte pens), spekjes, reepjes kip, etc. * **Vis en schaaldieren** geven je raclette-avond een hoog feestgehalte. Denk aan gerookte of gekookte zalm, garnalen, sint-jakobsnoten, … * Doe eens gek met kaas! In plaats van klassieke raclettekazen kan je ook sneetjes **geitenkaas, camembert, mozzarella of andere halfzachte kaas** smelten. * Voorzie **gegrilde groenten** (paprika, courgette, champignons) die je snel kan opwarmen in je raclettepan. Je kan ook een eenvoudige **ratatouille of gestoofd witloof** als bijgerecht serveren. * Voeg een **(kwartel)eitje** toe aan de kaas in je pan voor een originele kaasomelet. * Strooi wat **fijngehakte noten** (okkernoten, pijnboompitten, hazelnoten, amandelen) over de kaas voor een extra *crunchy bite*. * Ooit al **raclette als dessert** gegeten? Met zoete ingrediënten zoals stukjes vijg, peer, banaan, rozijntjes, siroop en honing maak je een heerlijk warm kaasbordje.