Start to peulvrucht: aan de slag met lekkere linzen

Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar en supermakkelijk om in huis te hebben. Je vindt linzen, kikkererwten en bonen in allerlei vormen en kleuren. Keuze troef dus als je een veelzijdig en voedzaam gerecht op tafel wil zetten. Benieuwd hoe Jeroen het doet? Hij geeft een draai aan spaghetti bolognese met een portie linzen. Ontdek het recept voor deze Italiaanse klassieker met een twist en lees waarom Jeroen Meus zo graag met peulvruchten kookt.

Recept in de kijker: spaghetti bolognese met linzen van Jeroen Meus

 

Deze vegetarische versie van spaghetti bolognese is een van Jeroens favoriete recepten met peulvruchten. Hij vervangt het gehakt door linzen. Linzen en andere peulvruchten zijn namelijk een goed alternatief voor vlees in tal van gerechten. Van oerdegelijke Vlaamse kost tot oosterse stoofpotjes. De bereiding van deze ragù met linzen gebeurt verder op de traditionele manier. Bevochtig de gestoofde peulvruchten en groenten met wat rode wijn en laat ze daarna samen met de onmisbare tomatenblokjes zachtjes sudderen. Wat spaghetti erbij en je hebt een fantastische maaltijd klaarstaan. Zo simpel is het!

Wil je peulvruchten iets subtieler introduceren aan tafel? Je kan peulvruchten en vlees gerust ook combineren in één gerecht. Zo kan je deze spaghetti net zo goed klaarmaken met gehakt én linzen.

 

Wat zijn peulvruchten?

Wat zijn peulvruchten nu eigenlijk? Het is een familie van kleine, ronde vruchten die in een peul groeien. De bekendste peulvruchten zijn kikkererwten, linzen, kidneybonen, witte, bruine en zwarte bonen. Misschien ken je sojabonen en edamame bonen ook wel van Jeroens groene salade of frisse sushibowl. Verder heb je nog kievitsbonen (borlotti), cannelloni, spliterwten, lupinebonen, tuinbonen en limabonen. Al deze peulvruchten kan je in verschillende vormen kopen: droog, voorgekookt in blik of bokaal en zelfs ingevroren


Je kent peulvruchten misschien al van chili con carne of minestrone. Linzen, kikkererwten en bonen zijn heerlijke smaakmakers die je in nog veel meer gerechten kan terugvinden.

 

Waarom zijn peulvruchten een must-have in je voorraadkast?

Peulvruchten zijn ongelooflijk veelzijdig. Er is echt voor iedereen een goede reden om wat vaker kikkererwten, linzen, bonen, etc. op hun bord te leggen:

  • Peulvruchten zijn betaalbaar: ze passen in elk budget
  • Peulvruchten zijn lang houdbaar
  • Peulvruchten zijn snel klaar, zeker als je ze al voorgekookt in een blik of een bokaal koopt.
  • Peulvruchten zijn een 100% plantaardige bron van eiwitten
  • Peulvruchten zijn een klimaatvriendelijk alternatief voor dierlijke producten
  • Peulvruchten zijn gezond: ze staan helemaal bovenaan in de voedingsdriehoek
  • Peulvruchten zijn smaakmakers: ze hebben elk hun eigen, unieke smaak
  • Peulvruchten zijn gevarieerd: er zijn veel soorten en je kan ze op verschillende manieren bereiden

Meer weten?

Lees meer over de voordelen van peulvruchten op gezondleven.be/peulvruchten.

 

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis