Spruitjes lékker klaarmaken doe je zo!

1. Net als witloofstronken hebben spruiten een extra bitter gedeelte. Snijd dit ‘kontje’ van elke spruit weg en verwijder (indien nodig) de buitenste blaadjes. Je kan tijdens het koken ook nog een lepel suiker toevoegen om de bittere smaak te temperen.

2. Grote spruiten hebben een krachtige koolsmaak die niet iedereen bevalt. Kleine spruitjes met hun typische (en mildere) notensmaak zijn daarom veel toegankelijker.

VRT

3. Wil je de spruiten koken? Neem je aardappelmesje en maak in de taaiere onderkant van elke spruit kruisgewijs twee diepe insnijdingen. Dit helpt om de kooltjes gelijkmatig te garen. Kook ze vervolgens 10 à 12 minuten, niet langer. Met wat meer beet zijn ze nog lekkerder.

4. Wie de beruchte spruitjeslucht wil omzeilen, kan enkele eetlepels melk of een paar gepelde walnoten toevoegen aan het kookwater.

5. Krijgen je kleine spruiten liever geen spruitjes op hun bord? Wees creatief en serveer de groene bolletjes op een leuke manier, zoals Jeroen deed in dit gerecht met wortelstoemp en chipolata. Of maak spiesjes van gekookte spruiten, afgewisseld met knakworstjes.

6. Spruiten kan je ook wokken of (roer)bakken met spekjes. Een topcombinatie! Kook de spruiten eerst tot ze net niet beetgaar zijn. Giet ze af en bak ze nog enkele minuten mee met de spekjes. Je kan de spruiten ook meteen bakken, maar dan moet je de sterke smaak er wel bijnemen.

VRT

7. Spruitjesstoemp maken? Stoof de spruiten eerst lang en zacht in boter en een grote hoeveelheid glazig gestoofde ui (ongeveer 1/5 van de hoeveelheid spruitjes). Nadien plet je ze samen met de gekookte aardappelen tot puree.

8. Als je groenten kookt, blijven er niet veel vitaminen en mineralen over. Om alle voedingsstoffen die spruiten rijk zijn te bewaren, kan je de kooltjes dus beter stomen in een stoomoven op 120 °C of in een stoommandje boven kokend water. Voor deze bereidingswijze moet je echt fan zijn van spruitjes, want ook de smaak blijft extra goed behouden.

Lekkere spruitjes recepten

Nog meer spruitjes recepten? Bekijk ze hier!

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen