SOS taart en gebak: veelgestelde bakvragen en hun antwoorden

De perfecte taart of cake bakken, dat leer je met vallen en opstaan. Waarom zakt je biscuit in? Hoe krijg je een taart uit zijn vorm zonder brokken? Wat is het geheim voor een krokante taartbodem? Lees hier het antwoord op de meest gestelde bakvragen bij Dagelijkse kost.

1. Hoe voorkom ik klonters in mijn biscuit?

Oefening baart kunst, ook als het op bakken aankomt. Hoe vaker je biscuit bakt, hoe beter het lukt. Veel hangt af van een goede oven en véél geduld. Zorgvuldig mengen met een keukenmachine is dan ook de beste tip om geen klonters in je beslag over te houden. Zeef de bloem ook voor een extra fijn resultaat.

VIDEO: Welke haak gebruik je best voor je keukenmachine?

VRT

2. Blind bakken gaat steeds mis. Hoe voorkom ik dat mijn taartbodem rijst?

Bij het blind bakken moet voldoende gewicht het deeg verhinderen van te rijzen. Gebruik dus een grote hoeveelheid baklinzen, kikkererwten of kies voor bakparels van keramiek die een stuk zwaarder zijn. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bedek de deegbodem vooraf met bakpapier. Stort daarop de bakgewichten. Verdeel ze gelijkmatig over de volledige oppervlakte van de bodem. Laat het blind gebakken deeg volledig afkoelen en verwijder de bakparels. Je taart is nu klaar om te vullen!

VRT

3. Mijn taart wordt zompig tijdens het bakken. Wat doe ik verkeerd?

Niets teleurstellender dan een verse fruittaart of quiche met een natte bodem. Om te voorkomen dat er te veel vocht in het deeg trekt, kan je hiermee rekening houden:

 • Laat de natte vulling of groenten die veel vocht bevatten eerst uitlekken (bv. fruitmoes, spinazie, etc.)
 • Bak het deeg blind voor, eerst met parels en daarna nog even zonder
 • Gebruik een metalen bakvorm of nog beter: een springvorm
 • Laat het deeg én de vulling afkoelen alvorens de vorm te vullen
 • Haal de taart of quiche onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
 • Smeer een dun laagje pudding, banketbakkersroom of zelfs gesmolten chocolade op de afgekoelde bodem om je fruittaart stevig en krokant te houden

4. Mijn taartdeeg bakt aan terwijl de binnenkant nog rauw is. Wat gaat er mis?

Elke oven is anders. Bij elk recept is het dus zoeken naar de perfecte bereidingstijd in jouw oven. In een heteluchtoven is de kans groter dat je taarten mooi egaal bakken omdat de warmte beter verdeeld wordt. Laat de bodem bijvoorbeeld eens wat minder lang bakken of zet de temperatuur wat lager. Loopt het toch fout? Zet je bakvorm steeds in het midden van de oven zodat de warmte zich gelijkmatig kan verspreiden. Bak je met een gasoven? Zet de temperatuur dan een beetje lager en plaats de taart of cake meer onderaan in de oven.

VRT

5. Help, mijn cake zakt in elkaar tijdens het afkoelen?

We kennen het allemaal: een cake die mooi omhoog rijst in de oven, maar die daarna als een pudding in elkaar zakt tijdens het afkoelen. Een cake die snel rijst en vervolgens inzakt, kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is dit het gevolg van te veel bakpoeder tijdens de bereiding van het beslag, of het gebruik van bakpoeder van mindere kwaliteit. Ook bakpoeder heeft een houdbaarheidsdatum. Na verloop van tijd verliest het z’n kracht.

Het beslag te lang mixen kan er ook voor zorgen dat je cake snel inzakt eenmaal afgekoeld. Een plots temperatuurverschil is eveneens nefast voor het resultaat. Zorg dat de oventemperatuur hoog genoeg is, en laat je cake eerst even afkoelen in de oven (met de deur open) alvorens ze op een rooster te zetten.

6. Hoe bereid ik kruimeldeeg dat niet uiteenvalt of brokkelt?

Het perfecte kruimeldeeg voor taart of quiche kruimelt uiteen in je mond, maar niet bij het ontvormen. Met een goede keukenmachine en een beetje geduld kom je al een heel eind. In dit recept staat in detail omschreven hoe je vers kruimeldeeg bereidt. Laat het deeg ‘bollen’ tot een mooie, egale bal en laat het een uur rusten in de koelkast. Daarna is je kruimeldeeg stevig en makkelijk werkbaar.

Slap deeg

Kneed je te lang met je handen? Dan wordt het deeg warm en slap en bestaat de kans dat je deeg gaat scheuren. Leg je deeg dan even terug in de koelkast zodat het opnieuw kan opstijven.

Droog deeg

Blijft je deeg brokkelig of poederachtig en vormt het geen mooie, egale bol? Dan is je deeg te droog. Gebruik de warmte van je handen om de boter in het deeg te doen smelten. Als dat niet werkt, kan je een kleine hoeveelheid zachte boter toevoegen. Begin met een eetlepel, kneed verder en kijk hoe je deeg verandert in een homogene massa.

7. Hoe voorkom ik dat rozijnen of chocoladedruppels in mijn gebak naar beneden zakken?

Eens de zwaartekracht zich laat gelden is er geen houden meer aan ... Fruit in plakjes snijden is een goed idee. Dankzij het grotere oppervlak zullen ze minder snel wegzakken. Je kan ook een derde van het beslag apart houden, daarin het fruit verdelen en het pas als laatste toevoegen aan de bakvorm.

VRT

8. Ik krijg mijn cake niet heelhuids uit de vorm. Wat doe ik fout?

 • Werk je niet met een vel bakpapier, dan is het essentieel om je bakblik in te strijken met boter en te bestrooien met bloem. Kies bij voorkeur voor een bakvorm met anti-aanbaklaag of gebruik een handige springvorm.
 • Laat je cake 10 minuten afkoelen op een rooster. Daarna zou je gebak vlot uit de vorm moeten komen.
 • Een cake kan je ook ondersteboven houden en voorzichtig uit de vorm schudden.
 • Misschien is je gebak niet voldoende gaar. Controleer met een satéprikker of je cake volledig gebakken is. De prikker moet er schoon uitkomen. Je kan een cake beter enkele minuten langer dan te kort bakken.
 • Maak een keukenhanddoek nat in warm water en wikkel de natte handdoek rond je cakevorm. Het bakblik zal door de warmte lichtjes uitzetten waardoor je cake er makkelijker kan uitglijden.
 • Een lang, scherp mesje of een platte spatel is je allerlaatste hulpmiddel: snijd voorzichtig de zijkanten los. Je kan de beschadigde randjes camoufleren met glazuur, chocolade of andere versieringen.

Aan de slag

Met al deze tips & tricks kan het niet meer fout lopen. Bakken maar! Blader door meer dan honderd bakrecepten van Dagelijkse kost en geniet van een vers stuk taart of gebak. Veel plezier!
basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis