## **Roomijs** Roomijs is het ijs dat je in België het vaakst tegenkomt bij de ijskar of in de supermarkt. Je maakt het met **melk, room, suiker en vaak ook eidooiers.** Met minstens 10% vet (door de room) heeft roomijs een volle smaak. Toch is het niet zwaar, omdat er tijdens het draaien **lucht** aan het ijs wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een zachte structuur. Roomijs wordt op een temperatuur van -18°C zodat je er **mooie, stevige bollen** van kan scheppen. ## **Italiaanse gelato** Gelato lijkt op roomijs, maar er zijn subtiele verschillen die een groot effect hebben op de smaak en textuur. Het Italiaanse ijs bevat **meer melk en minder room**, dus het vetgehalte ligt een pak lager (5 à 8%). De Italianen kloppen ook veel **minder lucht** onder het ijs. Dat levert die typische, **fluweelzachte textuur** op. Zag je al ‘s hoe ze in een *gelateria* het ijs met een spatel op je hoorntje of in een potje strijken? Gelato is makkelijker schepbaar omdat het ijs warmer geserveerd wordt dan roomijs, namelijk op een temperatuur rond -12 °C. Dat maakt de smaken van gelato ook iets intenser en rijker. ## **Sorbet** Sorbet is zuivelvrij ijs. Hier komen geen melk, room of eieren aan te pas. Je maakt het met **fruit(puree), water en suiker**. Dit ijs is dus lactosevrij, vegan en bevat 0% vet. De textuur van sorbet is licht, fris en ijzig. Je serveert het, net zoals op roomijs, op -18°C. Toch smelt het een pak sneller, om de simpele reden dat er meer water en fruit in zit. Wist je dat sorbet in sommige restaurants ook geserveerd wordt als *palet cleanser* tussen de gerechten door om je smaakpapillen op te frissen? # **Welk ijs kies jij?** Met de recepten van Dagelijkse kost kan je je ijs heel eenvoudig zelf maken en serveer je er de lekkerste desserts mee.