Rode bessen, kersen en ander zomerfruit in 19 recepten

De zomer is het seizoen van zacht fruit zoals rode en blauwe bessen, aardbeien, kersen en bramen. De snoepjes van Moeder Natuur zitten bomvol voedingsvezels en vitamine C. Benieuwd wat je met al dat gezonds en lekkers kan klaarmaken? Jeroen tipt je 19 lekkere recepten met zomerfruit.

Aardbeien

De aardbei was oorspronkelijk een vrucht voor de lente. Dankzij het vakmanschap van onze telers genieten we tegenwoordig tot laat in het najaar van aardbeien uit eigen land. Een verse aardbei, stevig en glanzend, spoel je eerst alvorens het kroontje weg te snijden. Daarna is de heerlijke rode vrucht klaar om geserveerd te worden. In een kommetje met of zonder poedersuiker, met een bolletje roomijs, op een klassieke aardbeientaart, bij een kommetje vanillepudding of als basis voor verse confituur of compote? Onze aardbeien zijn echte veelkunners. Precies daarom zijn ze ook geliefd door zoveel mensen.

Rode bessen

Het fruitassortiment tijdens de zomermaanden heeft nog meer rode vruchten in petto. Rode bessen hangen in blinkende trosjes bij elkaar aan een dun steeltje. Misschien groeien deze friszure kleine besjes wel in je tuin of langs het wandelpad in de buurt? Een feit is dat rode bessen erg kwetsbaar zijn. Je eet ze dus best zo snel mogelijk op na het kopen of plukken. Spoel ze eerst kort (en voorzichtig) onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Daarna zijn de mogelijkheden eindeloos. Gebruik rode bessen om je yoghurt, taart en vruchtensalade te pimpen of maak er lekkere confituur of milkshake van.

Blauwe bessen

Aan de andere kant van het kleurenspectrum komen we blauwe bessen tegen. Schrik niet als je zo’n donkerblauw besje doorbijt. Aan de binnenkant is een blauwe bes helder geelgroen, bijna transparant, van kleur. Blauwe bessen zijn geliefd bij jong en oud dankzij hun zachte, zoete smaak en talloze bereidingsmogelijkheden. Jeroen verwerkt ze al eens graag in muffins, trifle of een tulbandcake.

Stekelbessen

Kruisbessen, stekelbessen of ook wel ‘knoeselen’ in de volksmond zijn misschien onbekend maar zeer bemind, door Jeroen althans. Deze meestal lichtgroene bessen zijn van nature redelijk zuur van smaak. Ben je eerder een zoetebek? Dan heb je er alle baat bij om op zoek te gaan naar zeer rijpe stekelbessen. Die zijn veel zoeter van smaak. Wist je trouwens dat er ook rode, gele en paarse stekelbessen te vinden zijn? Dat zorgt voor een leuk kleurenpalet in een taart als deze:

Frambozen

Begin juni liggen de eerste frambozen in de rekken. Wat een feest! De donzige, dieproze vruchten zijn heerlijk om uit het vuistje te eten, maar je kan er net zo goed een verse coulis van maken. Ook in een ijskoude sorbet, roomijs, luchtige mousse of fruitige smoothie zijn frambozen heerlijk. Behandel de delicate vruchten wel met zorg, of eet ze gewoon zo snel mogelijk op, want frambozen kneuzen snel. Ook handig: frambozen hoef je niet te wassen. Wist je trouwens dat een framboos geen bes maar een schijnvrucht is? Die bestaat uit een hele resem piepkleine vruchtjes die samenhangen op een kern. Kortom, een vrucht vol verrassingen.

Braambessen

Van alle bosbessen oogst de braambes misschien nog wel het meeste lof. Ze groeien aan wilde, stekelige struiken. Van augustus tot begin oktober zijn bramen op hun best. Wanneer ze nog niet helemaal rijp zijn hebben ze alle schijn van een framboos, maar eens volledig rijp krijgen ze een prachtige dieppaarse tot bijna zwarte kleur. Om nog maar te zwijgen van de smaak! De intense kleur hebben bramen te danken aan het anthocyanine, een antioxidant dat bijdraagt aan een goede gezondheid. Braambessen zijn dus supergezond! Geniet ervan uit het vuistje, bij een ijsje, in een smoothie, in een cake of taart.

Kersen

Na de aardbei is de kers wellicht het meest geliefde zomerfruit van veel Belgen. Veel kersen zijn dieprood, maar de kleur kan variëren van geelrood tot donkerbruin. Naargelang het ras is het vruchtvlees eerder zacht of stevig. Kersen zijn leuk om zo uit een kom te graaien en van het steeltje te happen. Wil je kersen verwerken in een bereiding zoals confituur of gebak? Dan zal je ze eerst moeten ontpitten want kersen zijn steenvruchten, net zoals pruimen, abrikozen en perziken die je ook in de zomer kan eten. Goed om weten: kersensap maakt hardnekkige vlekken in je kleding. Een keukenschort is dus geen overbodige luxe als je aan de slag gaat met verse kersen. Wil je kersen enkele dagen bewaren? Spoel ze voorzichtig en laat de steeltjes eraan, anders gaat het aroma verloren, en bewaar ze in de koelkast.

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen