Restjes opwarmen doe je zo!

Of je nu alleen voor jezelf kookt of voor al je huisgenoten: de perfecte hoeveelheid klaarmaken is haast onmogelijk. Met een koelkast vol restjes als gevolg. Gelukkig is er de microgolfoven voor de dag nadien. Deze tips zorgen voor de lekkerste opgewarmde kost.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het succes van een heerlijk opgewarmd gerecht hangt in de eerste plaats samen met de manier waarop je het bewaart. Eten dat je net hebt klaargemaakt, geef je beter even de tijd om buiten de koelkast af te koelen. Zet je warm eten koel, dan stijgt de temperatuur in je koelkast en bestaat de kans dat er zich meer bacteriën verzamelen. Wanneer het gerecht voldoende is afgekoeld, dek je het best zo snel mogelijk af met een deksel of plasticfolie. Laat een bord met eten dus zeker geen hele nacht onbedekt op het aanrecht staan.

VRT

Gelijkmatig opwarmen

Wat je ook wilt vermijden: een opgewarmd restje dat gloeiend heet is aan de buitenkant maar ijskoud aan de binnenkant. Dit komt doordat de warmte van je microgolfoven slechts doordringt tot op enkele centimeters diepte. Het is dus moeilijk om bijvoorbeeld een dikke kipfilet gelijkmatig op te warmen zonder dat het uitdroogt of overgaar is. Om een koude hap te voorkomen, kan je overschotjes dus beter in kleine stukken verdelen.

Hou daarbij ook rekening met de koude en warme plekken in de microgolfoven. Op bepaalde plaatsen warmt eten sneller op, en in tegenstelling tot wat velen denken, is dat niet pal in het midden maar net aan de buitenkant. Je zet je bord dus beter aan de rand van het draaiplatform.

Geduld wordt beloond

Om een lekker warme maaltijd uit de microgolfoven te toveren, heb je bovendien een portie geduld nodig. En véél pauzes, want je laat het toestel best meerdere keren voor kortere periodes draaien. Roer tussendoor goed in je bord of kom, zodat de inhoud sneller en gelijkmatig opwarmt.

VRT

Water is je beste vriend

Een opgewarmde maaltijd kan weleens uitgedroogd uit de microgolfoven komen. Tenzij je je groenten, vlees, aardappelen en zelfs je pizzakorst op voorhand met enkele druppels water besprenkelt. Pasta- en rijstschotels kan je ook beter opwarmen met een deksel of plasticfolie erover. Zo kan het vocht niet ontsnappen en blijft je eten lekker smeuïg en sappig.

Benut je microgolf ten volle

Wil je meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen, maar krijg je ze niet allemaal naast elkaar geplaatst? Probeer dan eens een verhoogje te creëren met een glas of een tas. Zo kan je meerdere kommen en borden op verschillende hoogtes in je microgolf schikken.

Geen tweede keer

Een restje meer dan één keer opwarmen is geen aanrader. Heb je echt een gigantische overschot in de koelkast staan? Los dit op door telkens een aparte kom te gebruiken om één portie op te warmen. Zo blijft de rest van het eten lekker fris bewaard in de koelkast.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?