Quiche maken: zo bak je de lekkerste hartige taarten

Quiche is een hartige taart waar je eindeloos creatief mee kan zijn. Met een paar eieren en een handvol eenvoudige ingrediënten heb je snel een heerlijke maaltijd op tafel staan. Ben je zot van klassiekers zoals quiche lorraine met prei en spek of experimenteer je liever met andere smaken? Creëer je eigen quiche maison met deze tips en inspirerende recepten van Dagelijkse kost.

Zo bak je de perfecte quiche

Met deze tips van Jeroen bak je de perfecte quiche of groentetaart.

1. Het deeg

Quiche kan je met bladerdeeg of kruimeldeeg klaarmaken. Dit recept van hartig kruimeldeeg is ideaal voor quiche want het bevat geen vanille en minder suiker.

2. De vulling

Quiche is per definitie een hartige taart met een vulling van eieren en andere ingrediënten. Je kan een hartige taart op duizend-en-één manieren vullen: met groenten, vis, vlees, kaas, kruiden, … Noem maar op! De ingrediënten gaan samen met een mengsel van eieren en room in de hartige taart. Wil je een ‘light’ quiche? Laat de room dan gerust weg of volg de bereiding van deze zalmpastei met boerenkool. Ten slotte werk je de quiche af met een laagje gemalen kaas.

3. Krokante bodem

Quiche met een zompige bodem? Nee, bedankt. Een natte taartbodem kan je makkelijk voorkomen met de volgende tips:

  • Bak het deeg voor, eerst met bakparels, daarna nog even zonder, in een metalen springvorm. Laat het deeg daarna afkoelen alvorens de quiche te vullen.
  • Laat groenten die veel vocht bevatten (courgette, spinazie, …) eerst uitlekken.
  • Haal de gebakken quiche meteen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
VRT

Quiche op voorhand klaarmaken en terug opwarmen

Stel, je nodigt vrienden uit. Dan wil je niet de hele avond in de keuken staan, maar je gezelschap wel iets lekkers voorschotelen, toch? Een assortiment quiches is de perfecte keuze als je volk over de vloer krijgt. Je kan een quiche perfect op voorhand bereiden en een dag later weer opwarmen in de oven zonder dat hij helemaal wak wordt.

Een paar aandachtspunten:

  • Laat alle ingrediënten goed uitlekken voor je ze onder de eieren mengt.
  • Bak de quiche af zoals je dat normaal zou doen (zelfde temperatuur en timing)
  • Verwarm de quiche volgende dag gedurende 25 minuten op 170°C.
VRT

De lekkerste quiche recepten van Dagelijkse kost

Populaire quicherecepten zijn quiche lorraine met spek en prei, quiche met broccoli en zalm en quiche met spinazie en geitenkaas. Liever iets anders? Dit zijn de meest ge(s)maakte quicherecepten van Dagelijkse kost.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?