Pompoen snijden en schillen: zo doe je dat

Een pompoen schillen en snijden, het gaat vaak gepaard met gezucht en gesmos. Al hoeft pompoenen schoonmaken helemaal niet moeilijk te zijn. Wil je een ware veldslag in de keuken vermijden? Jeroen legt je van A tot Z uit hoe je een pompoen schilt en snijdt zonder gedoe.

De hamvraag als je aan het schoonmaken van een pompoen begint: met welke soort heb je te maken? Afhankelijk van het type pompoen zal je de groente wel of niet moeten schillen. Pompoenen met een dunne schil, zoals butternut of kastanjepompoen (hokkaido) kan je met schil en al verwerken. Andere soorten zoals de klassieke muskaatpompoen vragen wat meer voorbereiding om ze makkelijk te kunnen schillen en schoonmaken. Lees hier hoe je dit goed aanpakt.

1. Eerst garen, dan schillen

Pompoenen met een dikke, taaie schil zijn vaak te hard om met een dunschiller te lijf te gaan. Je pompoen op voorhand garen in warm water of in de microgolfoven maakt de pompoenschil wel zacht genoeg.

  • In warm water: een kleine pompoen kan je 5 √† 10 minuten in een grote pot kokend water leggen. Laat de pompoen daarna goed afkoelen.
  • In de microgolfoven: prik gaatjes in de pompoen met een mes of met sat√©stokjes en laat de pompoen 2 minuten draaien in de microgolf op min. 800 watt.

Tip: Gaatjes prikken is essentieel om te voorkomen dat je pompoen ontploft onder druk van de hete lucht die in de groente ontstaat.

Dagelijkse kost

2. Pompoen halveren en ontpitten

Niets zo onhandig als een dikke, ronde pompoen die van je snijplank rolt. Snijd om te beginnen het steeltje van de pompoen weg en klief de groente in twee. Schraap met een lepel alle pitten eruit.

Tip: Hou wat pitten bij om volgend jaar (rond half mei) je eigen pompoenen te zaaien. Of rooster de pompoenpitten, heerlijk als snack of bij een salade.

3. Pompoen schillen

Leg de pompoenhelft met de bolle kant naar boven op je snijplank of werkblad. Verwijder de schil met een dunschiller of een scherp mes, wat je zelf verkiest. Heb je een joekel van een pompoen in huis gehaald? Dan is het aan te raden de pompoen eerst in kwarten of nog kleinere stukken te snijden zodat de groente makkelijk hanteerbaar blijft.

Dagelijkse kost

4. Pompoen snijden

Goed zo, je pompoen is nu klaar voor gebruik. Lees je recept goed door om te beslissen of je de groente in grove stukken, hapklare blokjes, schijfjes of frietjes gaat snijden. Met een scherp keukenmes is de klus zo geklaard!

Wat ga jij klaarmaken met pompoen?

De mogelijkheden met deze fantastische herfstgroente zijn eindeloos, van soep en pasta tot winterse ovenschotels. Blader door de vele pompoenrecepten van Dagelijkse kost en laat je inspireren.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?