Komkommer: dé zomergroente bij uitstek

Komkommers zijn de perfecte keuze voor wanneer je zoekt naar een verfrissend ingrediënt, een gezonde snack of een dorstlesser. Deze groene groente biedt eindeloze gezondheidsvoordelen en vormt de perfecte basis van een gebalanceerd gerecht.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een komkommer?

Snak je tijdens warme zomerdagen naar een heerlijk verkoelende snack? Dan is een komkommer een uitstekende keuze. Een komkommer bestaat voor 97% uit water en doet daarom dienst als voortreffelijke dorstlesser. Bovendien zijn komkommers ook een bron van essentiële voedingsstoffen.

Koken met komkommer 

Komkommer behoort tot de familie van de kalebassen en is verwant aan meloen en courgette. De groene groente is het hele jaar door beschikbaar. Komkommer van eigen bodem is doorgaans beschikbaar vanaf juli tot en met het einde van de zomer. 

Als je denkt dat je met komkommers niet creatief uit de hoek kan komen, dan heb je het mis. Komkommers zijn veel meer dan enkel een frisse snack. Het is een groente die ontzettend veel smaak en textuur toevoegt aan je zomerse gerechten. Zo zijn er tal van gerechten waar komkommer zeker niet in mag ontbreken, denk aan tzatziki of gazpacho van komkommer. Hoewel komkommer vaak koud wordt gegeten, kan je er ook warme bereidingen mee maken. Je kunt komkommer stomen, koken en zelfs grillen. Nood aan een gezonde dosis inspiratie? Hier zijn alvast enkele van Jeroens favoriete recepten met komkommer. 

 

1. Salades en carpaccio met komkommer

Komkommers zijn een onmisbaar ingrediënt in frisse salades en bowls. Snijd de komkommer in blokjes en creëer enkele frisse smaakcombinaties met andere groenten zoals wortel, radijs, avocado, paprika of tomaat.

2. Komkommersoep

Op zoek naar een verkwikkende maaltijd? Een licht verteerbare soep met komkommer is altijd een goed idee. 

3. Sushi en spring rolls met komkommer

Zelf sushi maken is niet alleen lekker, maar ook enorm leuk om te doen. Snijd de komkommer in lange reepjes en rol ze samen met rijst, zeewier en andere ingrediënten in je favoriete sushi rolls. Of waag je aan heerlijke spring rolls met komkommer.

4. Broodjes met komkommer

Wie beweert dat een boterham saai is, probeerde nog nooit deze heerlijke recepten. Met komkommer maak je een doordeweekse sandwich of toast net dat tikkeltje frisser en interessanter.

5. Aperitief met komkommer

Tzatziki maken is een fluitje van een cent. Met slechts enkele ingrediënten tover je een heerlijke dip op tafel. Deze koele en verfrissende yoghurt-komkommerdip kan je combineren met gyros, pastasalades of simpelweg met een lekker stukje brood.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie