Koken zonder alcohol: met wat kan je bier, wijn of andere alcohol vervangen?

In heel wat bereidingen lijkt alcohol een onmisbaar ingrediënt. Toch kan je drank vaak een-op-een vervangen met een alcoholvrij alternatief zonder afbreuk te doen aan het eindresultaat. Ontdek hier met welke niet-alcoholische vloeistoffen je wijn, bier en andere dranken kan vervangen in je gerechten.

Alcoholische dranken zoals bier en wijn zijn populaire kookingrediënten. Stoofvlees met bier, coq au vin, mosselen met witbier, cognacsaus, ... Ja, zelfs in desserts zoals tiramisu, crêpe suzette of sabayon zit drank. Rode wijn, witte wijn, bieren en likeuren versterken de kleur en smaak van een gerecht. In stoofpotjes en risotto dient de drank om vocht toe te voegen, het vlees malser te maken of om aanbaksels te blussen. Maar wat als je geen alcohol wil, kan of mag gebruiken? Dan is er dit handige overzicht van Dagelijkse kost met vervangers voor verschillende types alcohol.

Witte wijn vervangen

Witte wijn kan je in hartige bereidingen vervangen door gevogelte- of groentebouillon. Ook lichter gekleurde fruitsappen zoals appelsap, perensap of sap van witte druiven zijn een goede optie. Mis je het lichtzure smaakje dat zo eigen is aan witte wijn in je alcoholvrije gerecht? Voeg dan een scheutje citroensap of witte wijnazijn toe. Ook gemberbier heeft een vergelijkbare zure en tegelijk zoete smaak. 

Je kan ook koken met alcoholvrije wijn. Je hebt tegenwoordig een uitgebreid aanbod.

Rode wijn vervangen

Goede vervangers voor rode wijn zijn runds- of kalfsbouillon, rode wijnazijn of balsamico-azijn (aangevuld met bouillon), cranberrysap, granaatappelsap, sap van rode druiven of tomatensap. Al deze dranken voegen een vergelijkbare kleur én smaak toe aan je bereiding. Ook met alcoholvrije rode wijn kan je heerlijk koken. 

Bier

Gebruik ter vervanging van lichte biersoorten groentebouillon en voor de donkere biersoorten runder- of kippenbouillon. In zoetere bereidingen kan je aan de slag met gemberbier of appelsap. Wat misschien nog makkelijker is als vervanger is een alcoholvrij bier. Steeds meer biermerken brengen een 0,0%-variant op de markt en je proeft amper het verschil.

Likeuren en andere sterke dranken

In sabayon kan je likeur of witte wijn vervangen door vruchtensap. Voor een alcoholvrije tiramisu laat je de alcohol gewoon achterwege en gebruik je enkel koffie. 

Andere sterke dranken of likeuren kan je als volgt vervangen:

  • Sherry kan je vervangen door sinaasappelsap
  • Kirsch kan je vervangen door kersensap of -siroop
  • Rum kan je vervangen door ananassap of appelsap
  • Sake kan je vervangen door rijstazijn
  • Amaretto kan je vervangen door amandelextract
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?