Koken voor vrienden en familie? Met deze tips en recepten hou je het simpel

Staat er een etentje met vrienden op de planning en kun je wel wat hulp gebruiken? Geen stress! Met enkele slimme tips en eenvoudige recepten van Dagelijkse kost wordt koken voor vrienden en familie een eitje.

Tip 1: Een goed menu is het halve werk 

Begin met het opstellen van een eenvoudig menu. Voor een grote groep koken is al complex genoeg, hou de maaltijd dus liever simpel. Eén hoofdgerecht dat je klaarmaakt met ingrediënten van goede kwaliteit kan net zo indrukwekkend zijn als een ingewikkeld meergangenmenu. Kies dus liever voor één bereiding aangevuld met een klein hapje vooraf of een simpel dessert achteraf. 

Tip 2: Bereid je keuken en eettafel ook voor

Sorteer je ingrediënten per gerecht in de koelkast, zo hoef je ze niet meer bij elkaar te zoeken. Zorg dat vaatwasser is leeggemaakt en maak plaats op het aanrecht zodat je na het diner plaats hebt voor vuile borden. En - als je er de tijd voor hebt - dek je tafel de avond voordien al. Zo heb je extra tijd om te denken aan een mooie servet of leuk detail.

Tip 3: Kook wat je kent

Speel op safe en kies een recept dat je al eens eerder hebt gemaakt. Kies voor je signature dish en steek het in een feestelijk jasje door te experimenteren met de presentatie of maak een variant op een recept dat je volledig in de vingers hebt. Zo maak je gegarandeerd veel meer indruk!

Tip 4: Denk aan je vrienden hun eetvoorkeuren

Vraag je gasten op voorhand naar dieetbeperkingen of allergieën. Het laatste wat je wilt, is dat iemand niet van jouw heerlijke maaltijd kan genieten. 

Tip 5: Bereid zoveel mogelijk op voorhand

Als je kookt voor een grote groep, is het maar zo handig dat je (een deel van) je gerechten op voorhand kan klaarmaken. Denk aan je groenten al in stukjes snijden of rijst koken, en makkelijk op te warmen recepten zoals soep, ovenschotels, stoofpotjes, pastasauzen of quiche. Dat bespaart jezelf een hele hoop tijd en stress de dag zelf. Een nachtje trekken in de koelkast komt sommige gerechten zelfs ten goede want zo kunnen alle smaken met elkaar vermengen. Denk maar aan een heerlijke lasagne, curry of stoofvlees die de dag nadien extra lekker van smaak zijn. Opwarmen en serveren, zo simpel kan het zijn! 

Gerechten die je lastminute moet bereiden, zijn minder geschikt voor grote groepen. Risotto kan bijvoorbeeld snel papperig worden en kan je niet opnieuw opwarmen. Net zoals gefrituurde gerechten, die bovendien ook moeilijk zijn om in grote hoeveelheden warm te serveren. 

Tip 6: Serveer meerdere gangen in fases

Kies je toch voor meerdere gangen? Serveer de gerechten in fases. Zo creëer je een aangename afwisseling tussen koken, eten en gesprekken aan tafel

Tip 7: Betrek je gasten bij de voorbereidingen

Bekijk het als gastheer of -vrouw op een andere manier. Je kan koken voor een grote groep, maar je kan ook koken mét een grote groep. Door familie en vrienden te betrekken bij de voorbereidingen maak je van het etentje een gezellig moment samen.

Welke recepten kan je snel en makkelijk klaarmaken voor een grote groep?

Op zoek naar recepten voor een etentje met vrienden of familie? Breng je feestje op gang met heerlijke hapjes, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts die makkelijk te bereiden zijn voor veel personen. 

 

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?