Koken onder stoom: de voordelen van een stoomoven

Stomen is een zeer gezonde en interessante kooktechniek om de pure smaak en voedingswaarden van je ingrediënten te bewaren. Koken met stoom kan met een simpel rieten of metalen stoommandje of met een ingebouwde combi stoomoven. Die laatste vraagt een grotere investering, maar is veruit de meest complete optie. Je kan er vlees, vis en groenten en zelfs brood of gebak mee klaarmaken. Benieuwd hoe dat gaat? Lees hier alles over de werking van een combi stoomoven en ontdek de voordelen.

Of je nu graag een culinair experiment aangaat of fan bent van de dagelijkse kost, door te koken met stoom geniet je van alle voordelen die deze kooktechniek met zich meebrengt. Zo bereid je je gerechten met aandacht voor de optimale smaak, textuur en voedingswaarden want:

  • stomen is vetarm: je hebt minder of geen vetstof nodig. Ideaal als je je vetinname wil verminderen
  • stomen zorgt voor een beter behoud van vitaminen en mineralen
  • gestoomde groenten behouden hun mooie kleur beter
  • vlees en vis in de stoomoven blijven lekker mals en sappig

Stomen van A tot Z

Van beetgare asperges, een mals braadstuk, gestoomde dim sums tot krokant zuurdesembrood. Het geheim is keer op keer: stoom. Met een handige combi stoomoven zit je altijd gebakken. 

In de keuken van Dagelijkse kost gebruikt Jeroen een 9000 serie SteamPro Combi stoomoven van AEG. Dit toestel zorgt elke keer weer voor de perfecte hoeveelheid stoom. Een sensor meet de vochtigheid in de oven en kan daardoor de exacte hoeveelheid stoom toevoegen. Zo kan je vlees braden dat binnenin heerlijk mals en langs buiten krokant blijft, en geef je je visbereidingen de ideale kleur, textuur en smaak zonder kans op uitdrogen. Lees hier hoe stoom het verschil kan maken in verschillende bereidingen.

VRT

Vlees en vis bereiden in een stoomoven

Een stoomoven opent nieuwe mogelijkheden voor al je vlees- en visbereidingen. Vlees klaarmaken in een stoomoven is een goed idee. Korst het vlees eerst in de pan en schuif het daarna in de oven. De stoom maakt de binnenkant heerlijk mals en sappig terwijl de buitenkant krokant blijft. Stomen is ideaal voor gebraad, rosbief, lamskroon, etc. 

Ook als het op vis aankomt is een stoomoven een game-changer. Gestoomde vis is een gerantie op een superzachte textuur, fijne smaak en mooie kleur. Vis stomen is bovendien supermakkelijk én snel. In slechts een vijftal minuten kan je al een stuk vis gaarstomen.

Jeroen is ook fan van vis stomen. Hij maakt regelmatig gestoomde vis klaar:

Groenten stomen

Bij het stomen van groenten blijven voedingsstoffen maximaal behouden. Ideaal om zoveel mogelijk verse vitaminen en mineralen binnen te krijgen dus. Gestoomde groenten behouden hun kleur ook beter dan gekookte of gestoofde groenten. Dat is vooral handig bij groene groenten zoals boontjes en broccoli die snel grauw worden als je ze kookt, stooft of bakt. Nog een reden om je groenten volgende keer te stomen: de pure smaak. Het stoomproces doet namelijk niets af van de natuurlijke smaak van je groenten.

Brood bakken met stoom

Heb je ooit al eens brood gebakken met stoom? Door stoom toe te voegen, krijgt je brood een zalig zachte kruim en een extra krokante korst. Zuurdesembakkers zweren bij deze techniek om de korst krakend knapperig te krijgen. Hetzelfde geldt trouwens voor het bakken van patisserie.

Ook voor sous-vide

Sous-vide is een culinaire techniek die professionele chefs graag gebruiken. Als je thuis vacuümverpakte gerechten wil klaarmaken, is de sous-vide stand van je stoomoven een handige hulp in de keuken.

Meer weten over stoomovens?

Neem een kijkje op de website van AEG en ontdek de voordelen van een stoomoven.

kookmateriaal Created with Sketch.

Kookmateriaal