Koekkruiden vs. speculaaskruiden: wat is het verschil?

Begin december vult het huis zich met de warme geur van speculaas, kruidkoek, peperkoek en pepernoten. Of zeggen we beter de geur van speculaaskruiden en koekkruiden? Wat is het verschil tussen beide specerijenmixen eigenlijk of is er helemaal geen verschil?

Volgens de Nederlandse culinair journalist Johannes van Dam zit het verschil tussen speculaaskruiden en koekkruiden in de aan- of afwezigheid van kruidnagel:

  • Speculaaskruiden zijn een mix van kaneel, gemberpoeder, geraspte nootmuskaat, witte peper, anijszaad, korianderpoeder en kardemompeulen.
  • Koekkruiden bevatten hetzelfde lijstje aan ingrediënten, maar dan met één extra specerij: kruidnagelpoeder.

Toch is het verschil niet altijd even duidelijk want de specerijenmixen komen voor in allerhande samenstellingen. Veel speculaaskruiden die je tegenwoordig in de winkel vindt, zijn samengesteld uit slechts een handvol specerijen en bevatten bovendien wel kruidnagel. De meest klassieke mix is bijvoorbeeld een mengeling van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

Je eigen kruidenmix samenstellen

Experimenteer je liever? Je kan ook je eigen speculaas of kruidkoekmix samenstellen. Jeroen verkiest bijvoorbeeld een meer kruidige specerijenmengeling. Nog een goede tip als je zelf aan de slag gaat: maal je specerijen poederfijn met behulp van een koffiemolen voor het beste resultaat.

Aan de slag

Tijd om het hele huis te vullen met de heerlijke geur van Sinterklaas. Laat je inspireren door de recepten van Jeroen Meus en bak de lekkerste nagerechten met speculaas of speculaaskruiden uit het repertoire van Dagelijkse kost.
basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis