Jeroen beantwoordt 7 veelgestelde barbecuevragen

Barbecueën hoeft niet moeilijk te zijn. Op een hete grill kan je vlees, vis, groenten en zelfs fruit klaarmaken. Bak je op houtskool of op gas? Hoe voorkom je dat vlees of vis aan de grill blijft plakken? Hoe organiseer je een barbecue voor 40 man? Jeroen verklapt je zijn gouden tips voor een geslaagde BBQ!

Hoe voorkom ik dat mijn vlees of vis aan de grill blijft kleven?

Het antwoord van Jeroen:

Wrijf je grill (of je product) eerst even in met wat olie, met een kwast of een stukje keukenpapier. Er zijn inderdaad speciale invetolieën op de markt, maar het lukt ook met grillolie, fondueolie of zelfs arachideolie. Gewone olijfolie zou ik niet gebruiken, want hij kan minder goed hoge temperaturen aan.

Wat ook belangrijk is: zorg ervoor dat de grill of de kolen heet genoeg zijn! Laat de grill zeer heet worden alvorens je begint te bakken. Ben je toch niet zo zeker van je ‘BBQ-kunsten’? Gebruik dan een visgrill. Klem de vis of worstjes ertussen. Zo kan je ze makkelijk omdraaien zonder dat ze uit elkaar of in de kolen vallen.

Plakt je stuk vlees of vis toch? Prul er niet aan maar laat het nog even verder bakken. Na enkele minuten komt het meestal vanzelf los.

 

Een barbecue voor een grote groep. Hoe pak ik dat praktisch aan?

Het antwoord van Jeroen:

De meest economische vleeswaren zijn wellicht producten op basis van gehakt. Je kan salades en BBQ-bijgerechten vooraf maken en koel bewaren, zolang je pas kort voor het serveren de saus of vinaigrette toevoegt. Om wachtrijen aan de grill te vermijden, haal je er best een tweede barbecuetoestel bij. Vraag of een van de gasten zijn of haar barbecue kan meebrengen. Een hulpje om alles zorgvuldig te grillen kan ook van pas komen. Succes!

VRT

Hoe maak ik een mooi ruitjespatroon in mijn steak?

Het antwoord van Jeroen:

Quadrilleren betekent zoveel als een een ruitjespatroon maken tijdens het grillen. Iedereen kan het! Schroei je steak eerst dicht op een hete grill: één minuut aan beide kanten. Om een mooi ruitjespatroon te creëren, verleg je de steak na de eerste 40 seconden met een kwartslag in de pan. Zo simpel is het!

Kan ik vlees en vis tegelijk op dezelfde barbecue klaarmaken?

Het antwoord van Jeroen:

Tuurlijk kan het, zolang je bijvoorbeeld geen vegetarische gasten hebt kan je vlees en vis naast elkaar op de grill leggen. Vermijd je liver dat je vis naar vlees smaakt en omgekeerd? Reinig je grill tussen twee bakbeurten dan met een halve citroen.

Hoe maak ik de grill van mijn barbecue schoon?

Het antwoord van Jeroen:

Gebruik geen agressief afwasmiddel en liever ook geen zeep. Zo gaat de lekkere barbecuesmaak die in je grill kruipt verloren. Om je grill schoon te maken, haal je best een stalen borstel of stalen schuursponsje uit de kast. Of gebruik iets wat je bijna altijd in huis hebt: een prop aluminium!

VRT

Hoe maak ik sappige scampi’s klaar op de barbecue?

Het antwoord van Jeroen:

Of je de scampi bakt in een pan of op de BBQ, één ding is essentieel: doe het kort en krachtig! Zo bekom je scampi of gamba’s met een zacht-krokante buitenkant en een sappige binnenkant. Scampi lang garen op een te lage temperatuur eindigt met onsmakelijke garnalen die als 'rubber' in je mond aanvoelen.

Kies ik best voor een barbecue op kolen of op gas?

Het antwoord van Jeroen:

Elk type barbecue heeft voor- en nadelen. Afhankelijk van jouw wensen kies je beter voor een klassieke houtskoolbarbecue of net eerder een gasbarbecue.


Een barbecue op kolen

+ handig voor heel hoge temperaturen: je kan tot 400 °C en hoger gaan

+ ideaal als je vlees of vis wil roken of slow cooked bereidingen wil klaarmaken

+ geeft vlees of vis die typische, rokerige barbecuesmaak waar veel mensen dol op zijn
 

- duurt langer vooraleer je barbecue op temperatuur is

- het vraagt meer werk om de temperatuur stabiel te houden

- de zwarte kolen geven je redelijk wat opkuiswerk

 

Een gasbarbecue

+ snel warm en temperatuur kan je makkelijk controleren, verhogen of verlagen met een draai aan de knop

+ onderhoudsvriendelijk

+ je proeft de pure smaak van je product
 

- niet geschikt om te bakken op heel hoge temperaturen boven 300 °C

- volumineuzer en dus minder makkelijk op te bergen

- duurdere aankoop

 

Ga je voor de eerste keer zelf barbecueën?

Ontdek hier onze tips voor BBQ-beginners.

BBQ aan en gaan!

Weet je niet wat kiezen: vlees of vis? Wil je een keer groenten of fruit klaarmaken op de BBQ? Laat je inspireren door de heerlijke barbecuegerechten van Dagelijkse kost.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?