Hoe maak je een traditionele key lime pie?

De frisse, zoete smaak van key lime pie brengt je meteen naar zuiderse sferen. Wat typeert deze limoentaart nu precies? Ingrediënten zoals limoenen, gecondenseerde melk en een brosse koekjeskorst zijn key om deze originele toptaart in elkaar te boksen. Klinkt goed? Lees mee en ontdek hoe jij thuis aan de slag kan met het recept van Dagelijkse kost.

Key lime pie is best een eenvoudig taartje. De originele versie is een no bake recept met als basis een kruimelige koekjeskorst en key limes. Jeroen zijn romige taartvulling bestaat uit gewoon limoensap, eidooiers en gecondenseerde melk. Hij werkt zijn taart af met een dikke laag meringue

Wat heb je nodig voor 1 taart?

  • 150 g boter
  • 200 g digestive koekjes
  • een snuif keukenzout
  • 75 g bruine suiker
  • sap en zestes van 3 limoenen
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 4 eierdooiers
  • 4 eiwitten
  • 2 eetlepels bloemsuiker
VRT

Wat typeert de traditionele key lime pie?

1. Koekjesbodem

De korst is traditioneel gemaakt van vermalen koekjes en boter. Duw de mengeling eerst goed aan in de taartvorm. Daarna kan je de bodem ook nog even laten opstijven in de koelkast voor extra stevigheid. Tegenwoordig bestaan er ook varianten op het recept waarbij de koekjesbodem ook nog afgebakken wordt, zoals het recept van Jeroen.

2. Key limes

Key lime pie is sinds 2006 het officiële gebak van de staat Florida. De originele key lime pie maak je namelijk met key limes, een citrussoort die alleen op de Florida Keys, een Amerikaanse eilandgroep die tot de staat Florida behoort, voorkomt. Key limes zijn met hun 2 tot 5 cm niet alleen kleiner maar ook gladder en lichter van kleur dan de limoenen die wij hier kennen (Persian lime). Ook de smaak van key limes valt makkelijk te onderscheiden van andere limoenen. Ze hebben een zuurdere smaak met een licht bittertje

Bij ons zijn key limes niet of heel moeilijk verkrijgbaar. Om de smaak zo goed mogelijk te benaderen, gebruik je best limoenen die goed rijp zijn.

3. Gecondenseerde melk

Nog een essentieel ingrediënt voor de traditionele key lime pie zoals je ‘m in Florida kan eten, is gecondenseerde melk. Dat heeft alles te maken met de ontstaansreden van dit dessert. Het verhaal gaat dat vissers die er op zee gingen hun eten moesten bereiden zonder vuur. Ze namen blikjes gecondenseerde melk mee, want die bleven lang goed, ook zonder koelkast. Door de melk te mengen met het sap van key limes ontdekten ze dat de mengeling begon te stollen. De dikke, romige mengeling bleek de ideale taartvulling. De gecondenseerde melk zorgt bovendien voor een goede balans tussen zoet en het zure sap van de limoenen.

4. No bake

In z’n originele vorm is key lime pie dus een taart die je niet hoeft te bakken. Tegenwoordig wordt de taart met vulling toch ook even kort in de oven geschoven. Dit wordt vooral gedaan om de rauwe eigelen te laten stollen en geen salmonella op te lopen. Maar in principe is het niet nodig, want dankzij de chemische reactie tussen de gecondenseerde melk en het zure limoensap stolt de taartvulling vanzelf.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?