Hoe maak je couscous klaar? 50+ lekkere couscous recepten van Jeroen Meus

Couscous is een veelzijdige graansoort die bestaat uit kleine, gedroogde korrels. Zeg maar het Noord-Afrikaans alternatief voor de oer-Belgische aardappel. Je kan couscous namelijk ook op 101 manieren bereiden. Serveer couscous koud of warm, zoet of hartig, met vlees of vis of als een vegetarische salade. Het kan allemaal! Lees hier hoe je couscous maakt en ontdek de lekkere recepten van Dagelijkse kost.

Wat is couscous?

Couscous is een graanproduct gemaakt van durumtarwe en water. Door die twee ingrediënten samen te wrijven, ontstaan er kleine korreltjes die gedroogd en verpakt worden. Volkoren couscous is rijk aan koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen, en dus een uitstekende vervanger voor pasta, rijst of aardappelen.

Handgerolde couscous herken je aan de grovere structuur en wordt aan de buitenlucht gedroogd. Verwar dit niet met parelcouscous, ook wel Israeli couscous of Jeruzalem couscous genoemd. Deze couscous is ook gemaakt van durumtarwe en is nog grover van structuur. Parelvormige couscous is afkomstig uit de Midden-Oosterse keuken. De bereiding is ook anders. Parelcouscous laat je niet gaar stomen of wellen zoals couscous, maar kook je gaar in water net zoals pasta.

Hoeveel couscous per persoon?

Als je couscous als bijgerecht serveert, reken je ongeveer 60 à 65 gram droge couscous per persoon. Per portie of per persoon voeg je 0,125 liter vloeistof toe. 

Bekijk hieronder hoeveel couscous en vloeistof je nodig hebt voor 2, 4 of meer personen: 

  • Voor 1 persoon: 62,5 gram couscous en 0,125 l vloeistof
  • Voor 2 personen: 125 gram couscous en 0,25 l vloeistof
  • Voor 3 personen: 187,5 gram couscous en 0,375 l vloeistof
  • Voor 4 personen: 250 gram couscous en 0,5 l vloeistof
  • Voor 5 personen: 312,5 gram couscous en 0,625 l vloeistof
  • Voor 6 personen: 375 gram couscous en 0,750 l vloeistof
  • Voor 8 personen: 500 gram couscous en 1 liter vloeistof
  • Voor 10 personen: 625 gram couscous en 1,25 liter vloeistof

Tip: Gebruik de handige calculator bovenaan de ingrediëntenlijst van elk recept op deze website.

VRT

Hoe couscous maken?

Couscous klaarmaken, is heel simpel. Laat de graankorrels wellen in een afgemeten hoeveelheid heet water met kruiden of warme bouillon. Weeg de couscouskorrels af en doe ze in een kom of schaal. Schenk er de hete vloeistof bij en laat 15 minuten wellen tot de couscous al het vocht heeft opgenomen. Roer de couscous daarna even los met een vork.

Tip: voor een extra smeuïge couscous kan je een klontje boter smelten en door de couscous roeren.

50+ lekkere couscous recepten van Dagelijkse kost

Bekijk Jeroens basisrecept voor couscous. Liever een volledig recept voor couscous met kip in de tajine, gevulde groenten met couscous uit de oven, couscous met gebakken vis of een kruidige ‘tabouleh’ met lekker veel groenten? Er is voor elk wat wils. Bekijk hier de meer dan 50 heerlijke couscous recepten die Jeroen Meus al klaarmaakte op televisie.

Blader verder door alle couscous recepten van Dagelijkse kost

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?