Hoe maak je asperges op Vlaamse wijze?

Kraakverse asperges, geklaarde hoeveboter, mimose van gekookte eieren en peterselie. Hoe simpel kan ‘lekker’ zijn? Asperges op Vlaamse wijze of à la flamande zijn geliefd tot over de landsgrenzen heen. En het beste van al: met de tips en het recept van Jeroen Meus is dit gerecht zelfs voor de absolute beginner een eitje.

Stap 1: asperges beetgaar koken

Maak je asperges op Vlaamse wijze als hoofdgerecht? Reken 7 asperges per persoon. Voor een voorgerecht zijn vier asperges voldoende. Schil de asperges met een dunschiller. Hou ze vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje zodat de schil er in fijne sliertjes afkomt.

Tijd om de asperges te koken. En dat is een koud kunstje, letterlijk dan. Doe koud water in een ruime kookpot en voeg er een snuifje zout aan toe. Gebruik voldoende water om de asperges ruim kopje onder te laten gaan. Leg de geschilde asperges in het koude water en verhit ze op een matig vuur. Breng het water tot aan het kookpunt, laat het heel even bubbelen en zet de pot vervolgens weg van het vuur. Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het kokend water. Reken 5 minuten tot 10 minuten voor een grotere portie.

Meer weten over hoe je asperges beetgaar kookt? Je leest er alles over in deze blog.

 

 

VRT

Stap 2: geklaarde boter

Asperges op Vlaamse wijze serveer je met geklaarde boter. De gesmolten boter moet geel zijn zonder witte restjes. Schep de witte melkresten voorzichtig met een kleine pollepel of eetlepel uit de gesmolten boter. Een deeltje van het residu zakt naar de bodem. Ook dat gebruik je niet. Giet de geklaarde boter voorzichtig over in een propere pot en hou de boter warm op een zeer zacht vuur.

VRT

Stap 3: eieren koken en pellen

Kook de eieren hard in 9 à 10 minuten. Meer over de perfecte timing lees je hier. Laat de hardgekookte eieren even afkoelen en pel ze. Plet ze daarna met een vork of pureestamper tot ‘mimosa’ in een mengschaal. Maak er geen puree van, maar behoud fijne stukjes ei.

VRT

Stap 4: mimosa van ei en peterselie

Snipper de peterselieblaadjes fijn. De steeltjes kan je apart houden en later nog gebruiken in een bouquet garni.Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles onder elkaar. Breng het mengsel op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

VRT

Stap 5: serveren

Schik de asperges op een bord en schep er een flinke portie mimosa over. Werk af met wat extra peterselie. Wil je asperges à la flamande serveren volgens de regels van de kunst? Presenteer het bord dan met de kopjes van de stengels linksonder

Probeer de recepten van Dagelijkse kost

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?