Hoe kook je broccoli perfect beetgaar?

Broccoli is de absolute publiekslieveling uit de groenterayon, maar hoe kook je deze gezonde groente zo lekker beetgaar? Broccoli koken lijkt op het eerste gezicht heel eenvoudig, en toch. Hoe lang moet broccoli koken? Kook je broccoli in roosjes of gaar je de stronk in z’n geheel? En hoe zorg je ervoor dat de groene groente zijn mooie kleur behoudt en niet grauw of dof uitslaat in de kookpot? Op elke broccolivraag bestaat een antwoord, en Dagelijkse kost heeft ze voor jou verzameld in dit artikel.

Broccoli schoonmaken

Broccoli proper maken is een koud kunstje. Spoel de groente onder koud stromen water en verwijder eventueel zand of aarde dat is achtergebleven vanop het veld.

Broccoli snijden

De meeste mensen snijden een broccoli in roosjes en kieperen de stronk ain de gft-bak of bij de kippen. Dat is jammer, want je kan de dikke steel perfect meekoken en opeten of verwerken in een bouillon, soep, wok, puree of groentesaus.

Tip: Snijd de roosjes en de stronk in even grote stukken voor een gelijkmatige garing.

Broccoli koken

Vul een kookpot voor driekwart met water en breng aan de kook. Leg de broccoli dan pas in het water en gaar de groente 4 à 5 minuten. Langer is niet nodig, tenzij je heel grote stukken broccoli aan het garen bent. Check of de broccoli voldoende gaar is door met een vork of mes in een dik stuk te prikken. Ga je er vlot door? Dan is de broccoli perfect gaar.

Giet de broccoli meteen af en serveer onmiddellijk. Wil je de gegaarde broccoli bewaren of laten afkoelen om koud te serveren? Leg de gekookte broccoliroosjes dan in een kom met koud water zodat ze niet verder garen of een grauwe, doffe kleur krijgen door de warmte.

Serveren maar!

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?