Hoe fileer je vis?

Vis fileren, moeilijk? Met de juiste techniek, wat oefening en een scherp fileermes kan iedereen het. Volg hier de basistips en stap-voor-stapuitleg van Jeroen om ronde vissen en platvissen te fileren. Laat je daarna inspireren door de lekkerste gerechten met verse vis van Dagelijkse kost. Zo pak jij uit met een nieuwe kooktechniek én de lekkerste visgerechten bij al je tafelgasten.

Je eigen vis fileren is niet alleen een leuke kookuitdaging. Vis fileren vergt vooral veel oefening, dus wees geduldig en geef niet op als het de eerste keer niet perfect lukt. Een goede motivatie om zelf vis te fileren is dat je er geld mee kan besparen want een hele vis is goedkoper dan schoongemaakte en voorbereide visfilets. En je eigen visjes fileren heeft nog een voordeel: nu kan je eindelijk dat smalle, flexibele fileermes uit je messenblok nog eens gebruiken. Hier gaan we!

Ronde vis vs. platvis fileren

Ga je voor de eerste keer vis fileren? Begin met een ronde vis zoals kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis, heek, roodbaars, zeebaars en rode poon. Die zijn makkelijker om zelf te fileren dan platvissen zoals tong, schol of pladijs en rog. Het verschil zit hem in de vorm. Platvissen hebben een assymetrische vorm. Dat maakt het fileren complexer. Bij een ronde vis gebeurt het fileren meer rechttoe rechtaan, van kop naar staart. Lees verderop in deze blog hoe je exact te werk gaat.

Dit heb je nodig:

 • Verse vis (bijvoorbeeld zalm, forel, kabeljauw)
 • Een scherp fileermes
 • Een schubmes of gewoon koksmes
 • Een snijplank 
 • Een afvalbakje
 • Een bord voor de schoongemaakte vis
 • Optionele: een tang of visgraatpincet
 • Een keukenhanddoek of keukenpapier

Ronde vis fileren

1. Schoonmaken

Spoel de vis schoon onder stromend water. Dep goed af met een schone handdoek of keukenpapier.

2. Ontschubben

Verwijder de schubben van de vis met een schubmes. Je kan ook de bolle kant van een koksmes gebruiken. Voor vissen met fijnere schubben zoals zalm kan je ook ontschubben met een roestvrijstalen pannenspons. Wil je voorkomen dat de schubben je om de oren vliegen? Leg de vis in een bak met water terwijl je de schubben eraf wrijft.

3. Eerste snede

Leg de ontschubte vis op een snijplank met de kop aan de kant van je hand waarmee je snijdt. Zet je koksmes net achter de vin in het visvlees. Snijdt richting de kop tot je een graat voelt. Stop daar.

4. Verder fileren

Snijd met een fileermes zo dicht mogelijk langs de graat over de hele lengte van de vis richting de staart. Terwijl je dit doet, hou je met je andere hand bovenop de vis alles op zijn plaats. Snijd de visfilet helemaal los. 

5. Omdraaien en opnieuw

Herhaal stap 3 en 4 aan de andere kant van de vis.

6. Ontvellen

Snijd aan het staartstuk een stukje vel los van het vlees, zodat je het vel daar stevig bij vast kan nemen. Trek vervolgens, door het vel te bewegen, de vis over je fileermes. Houd daarbij het mes stil; het is je andere hand die beweegt.

Bekijk hier de video.

7. Graten verwijderen

Controleer de visfilets op graten en verwijder ze met een pincet of tangetje.

VRT

Platvis fileren (Engels fileren)

Goed om weten voor je begint:

 • Platvissen hebben 2 kleinere buikfilets en 2 dikkere rugfilets
 • Engels fileren betekent dat je de buik- en rugfilet aan elkaar laat zitten en samen fileert
 • Je hoeft platvissen niet te ontschubben
 • Platvissen hebben een donker vel bovenaan en een wit vel aan de onderkant. Het witte vel hoef je niet te verwijderen. Het is zelfs lekker om mee op te eten.

1. Schoonmaken

Spoel de vis schoon onder stromend water. Dep goed af met een schone handdoek of keukenpapier.

2. Eerste snede

Leg de ontschubte vis op een snijplank met de kop aan de kant van je hand waarmee je snijdt. Zet je koksmes net achter de kieuw in het visvlees en maak een insnijding.

3. Verder fileren

Neem de vis bij de kop vast. Snijd met je fileermes een kleine opening aan de voorkant van de vis, aan één kant van de rugvin. Zet je mespunt erin en volg de ruggengraat naar de staart toe. Til de visfilet op en snijd verder los. 

4. Omdraaien en opnieuw

Herhaal stap 2 en 3 aan de andere kant van de vis.

5. Ontvellen

Snijd aan het staartstuk een stukje vel los van het vlees, zodat je het vel daar stevig bij vast kan nemen. Trek vervolgens, door het vel te bewegen, de vis over je fileermes. Houd daarbij het mes stil; het is je andere hand die beweegt.

Bekijk hier de video.

Tip: De donkere huid van platvissen zijn moeilijk te verwijderen als de vis nog niet gaar is. Geen zorgen dus als het niet van de eerste keer lukt. Na de bereiding kan je (de resten van) het vel makkelijker verwijderen. 

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?