Het Nationale Kerstmenu 2018

‘Tis the season! De dagen worden korter, de temperatuur zakt en overal worden lichtjes opgehangen: Kerstmis komt eraan! Met de koude dagen is er niets leuker dan in de warmte thuis een lekker diner te bereiden voor de hele familie. Ook Jeroen maakt naar jaarlijkse gewoonte zijn Nationale Kerstmenu. Wij geven je alvast een voorsmaakje!

 

VRT

Een geslaagde avond start met een licht aperitief. Jeroen kiest dit jaar voor drie feestelijke én simpele hapjes om de avond goed in te zetten: mosselen à la nage, rundertartaar met rode biet, kipkap en hersensaus.

Je kan de hapjes samen op een bord serveren of ze in drie gangen aan tafel brengen. We beginnen met mosselen à la nage. De winter is een goed seizoen voor verse mosselen en Jeroen kiest voor een klassieke bereiding waarin het kookvocht van de mosselen wordt gebonden met room en boter. Die saus mag je rijkelijk over de mosselen gieten tot ze als het ware zwemmen in de saus. Vandaar de naam: à la nage.

Als tweede hapje maakt Jeroen toast met rundertartaar en rode biet. Twee bekende smaken die ook nog eens zeer lekker combineren.

Jeroen sluit het aperitief af met een kipkap met hersensaus. Laat je vooral niet afschrikken. Kipkap, kop of ‘uuflakke’ zoals ze in Gent zeggen, en hersensaus zijn oude bereidingen met de moeilijkere stukken van het varken of rund. De ideale manier om het volledige dier op te gebruiken en ook nog eens heel lekker. Neem hier wel je tijd voor: hersensaus wordt beter als je ze enkele uren laat pruttelen.

VRT

Tijd voor het voorgerecht: rilette van makreel en gemarineerde makreel met zuurdesemtoast. Rilette is een smeuïge pastei van makreel, en smaakt goed af met de iets zuurdere gemarineerde makreel en de zuurdesemtoast. Zo hou je de smaken lekker fris en maak je het gerecht niet te zwaar.

VRT

Als tussengerecht dit jaar geen soep, maar een gratin van krab met Frans brood. Noordzeekrab is op zijn best in het najaar, dus het zou zonde zijn om dit schaaldiertje geen plaats te geven in het kerstmenu. Jeroen gebruikt de krab als perfecte basis voor een lekker winterse gratin. Serveer met enkele sneetjes Frans brood.

VRT

Het pièce de résistance van dit menu is een echte kerstklassieker: gevulde kalkoen met amandelkroketten, geroosterde groenten en champignonroomsaus. Soms moet lekker eten gewoon lekker zijn! Jeroen geeft het gerecht nog een kleine twist door er amandelkroketjes bij te serveren.

VRT

En dan het moment waarop iedereen wacht: het dessert! Hoe voldaan je ook bent, deze onweerstaanbare sachertorte kan er nog altijd bij. Ze wordt afgewerkt met abrikozenconfituur en nóg wat meer chocolade, want ach … we vieren maar één keer per jaar kerst.

Zoek je nog meer inspiratie? Snuister eens door de menu's van de afgelopen jaren.

Smakelijk!

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie