Guacamole van A tot Z

Zowel op koude als op warme dagen kan een portie verse guacamole smaken. Ook kan de dip op veel manieren geïntegreerd worden in een maaltijd of een hapje. Tijd voor jou dus om te leren hoe deze multifunctionele dip gemaakt wordt, hoe je ze kan pimpen en hoe je ze kan integreren in je hapjes, voorgerechten of hoofdgerechten. Pak alvast je avocado’s en smashen maar!

Hoe maak je guacamole? En hoe maak je het nog beter? 

Voor een goede portie guacamole zijn rijpe avocado’s, een flinke snuif zout, wat peper en een beetje limoen- of citroensap noodzakelijk, de rest kies je zelf. Indien de dip niet bedoeld is voor een romantisch dinertje met je geliefde, is het lekker om er wat knoflook aan toe te voegen. Jeroen legt het klassieke bereidingsproces uit in onderstaande link. Dit recept kan je stap voor stap volgen:

Of je kan je eigen draai geven aan guacamole. Je kan de dip pimpen met zeer fijngesneden stukjes rauwe rode ui of kerstomaat. Wil je de dip meer smaak geven? Trek dan de kruidenkast eens open. Kippenkruiden, paprikapoeder, chilivlokken, oregano of koriander smaken hier heerlijk bij.

Good to know voor goede guacamole: 

Voor een geslaagde portie guacamole zijn een aantal zaken heel belangrijk:

  • Veel avocado’s zijn in de winkel nog steenhard, zelfs met veel armspieren kan je hier dan geen lekkere dip van maken. Tijdens het rijpingsproces komt de lekkere smaak van de avocado beetje bij beetje tot stand. Indien je dus werkt met te harde avocado’s zal je al veel moeten bijkruiden om nog een smaakvol eindresultaat te verkrijgen. Koop daarom je avocado’s goed op voorhand of zoek in de winkel al naar diegene die je lichtelijk kan induwen.
  • Je bent ook best voorbereid op een kleine uitschieter, omdat je nooit weet wat je onder de schil van een avocado zal aantreffen. Koop daarom altijd 1 avocado extra. 
  • Maak de guacamole ook niet te veel op voorhand. Blootstelling aan de lucht zal een bruine laag doen ontstaan aan de bovenkant van de dip want het eindresultaat kan bederven. Indien je de dip wilt bewaren in de koelkast voeg je best een klein laagje water toe over een aangedrukte bovenkant. Zo zorg je dat er geen lucht kan komen aan de dip. Span ook nog een laagje folie over je potje voordat je het in de koelkast zet. Op deze manier kan je de dip nog drie dagen bewaren. 

Waarmee serveer je guacamole?

Door de neutrale smaak van de Mexicaanse dip kan hij op veelzijdige manieren gecombineerd worden. Je kan de dip puur aanbieden als hapje met wat crackers of tortilla chips. Hier kan je ook een nachoschotel van maken als voorgerecht waarbij je de tortilla chips samen met een laagje kaas in de oven plaatst en de koude dip erbij serveert. Om een volwaardig avondmaal te creëren kan je er ook nog groenten en vlees aan toevoegen.

Guacamole is ook een gezonde vervanger voor andere sauzen. Voeg de dip toe aan je favoriete wraprecept, zowel koud als warm, of voeg het toe aan je toast met ei. 

Wanneer je iets klaarmaakt uit de Mexicaanse keuken kan de portie guacamole natuurlijk ook niet ontbreken. Hierbij denk je al snel aan taco’s, burrito’s en chili con carne, maar de Mexicaanse keuken reikt nog veel verder dan deze lekkernijen.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?