Flamberen: hoe begin je eraan?

Van steak tot crêpes Suzette, door eten te flamberen geven we het extra smaak. Meer bepaald de smaak van een bepaalde likeur of alcohol. Deze bereidingswijze mag dan wel een hoog spektakelgehalte hebben, je kan het perfect thuis doen. Dit moet je weten voor je eraan begint.

VRT

1. Neem je voorzorgen

Ga je voor de eerste keer flamberen of ben je al een zelfverklaarde pro? Hoe dan ook is je eigen veiligheid belangrijk.

  • Flambeer je in de pan? Schakel dan eerst en vooral je afzuigkap uit. Zo voorkom je dat de vlammen worden meegezogen en schade aanrichten.
  • Gebruik een pan met een dikke bodem en een lange steel.
  • Hou steeds een passend deksel in de buurt. Wanneer de vlammen te lang blijven branden kan je ze doven door het deksel op de pan te zetten. Zonder verse zuurstof verdwijnen de vlammen vanzelf.

2. Kies de juiste alcohol

Om te flamberen heb je uiteraard sterke drank nodig. Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten. Ze bevatten dan ook het ideale alcoholpercentage om te flamberen: tussen 30% en 40%.

VRT

3. Flambeer stapsgewijs

  • Idealiter warm je de alcohol eerst op in een apart pannetje. In sommige gerechten doe je de alcohol bij in een saus die al warm is.
  • Tijd om de alcohol in brand te steken. Werk je op gasvuur? Dan is het voldoende om je pan te kantelen. De vlam zal vanzelf in je pan schieten. Zo niet, gebruik je een aansteker of lange lucifer om de alcohol in gang te steken.
  • De alcohol zal beginnen branden en vanzelf weer doven wanneer de meeste alcohol verdampt is. Wil je de vlammen sneller doven? Gebruik dan een deksel zoals eerder vermeld of haal de pan van het vuur. In sommige bereidingen kan je het gerecht ook blussen met witte wijn of een andere vloeistof die veel water bevat.

Wist je dat…

… niet álle alcohol verdampt tijdens het flamberen? Meer zelfs: tot 75% van de alcohol blijft in het gerecht. Geflambeerde pannenkoeken maken voor de kinderen is dus toch niet zo’n goed idee.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?