Feestdagen zonder stress: zo sta je ontspannen in de keuken

Ben jij de gastheer of gastvrouw van dienst dit jaar? Met een woonkamer vol gasten wil je niet de hele dag in de keuken staan koken (of stressen). Stap 1 voor een geslaagd feestje: relax en lees de tips van Jeroen. Zo speel je altijd op veilig en beleef je ontspannen feestdagen.

Tip 1: Wat je kent, doe je beter

Of je nu een culinaire analfabeet bent of elke dag de pannen van het dak kookt, met een goed voorbereid feestmenu kom je al een heel eind. Speel op veilig: denk op voorhand na over wat je wilt serveren en wacht niet tot het allerlaatste moment om boodschappen te doen. Kies recepten die je kent en geef ze een feestelijke toets met extra garnituren of een originele presentatie.

Een nieuw gerecht uitproberen wanneer er zoveel genodigden aan tafel zitten, wensen we je niet toe. De kans dat er iets misloopt is zoveel groter en dat zorgt alleen maar voor onnodige stress.

Op zoek naar feestelijke recepten? Laat je inspireren:

Tip 2: Lees je slim

Je begint aan je spektakelstuk met gravad lax, maar je wist niet dat de zalm een nacht moest marineren in de koelkast. Ai! Lezen is jouw sleutel tot succes als je wil dat alles perfect verloopt. Lees je recepten op voorhand door én lees de tips van Jeroen over specifieke bereidingen.

Heb je toch nog vragen? De kans is groot dat je het antwoord tussen de Kookvragen of in het Kookmagazine van Dagelijkse kost terugvindt. Hier verzamelt Jeroen al meer dan 10 jaar lang zijn beste tips en recepten.

Veelgestelde vragen:

Tip 3: Maak zo veel mogelijk op voorhand klaar

Gerechten die je makkelijk op voorhand kan klaarmaken zijn ovenschotels, bereidingen met puree en stoofgerechten. Ook soepen en sauzen laten zich makkelijk bewaren. Sommige gerechten smaken zelfs nog beter na een nachtje in de koelkast. Denk maar aan een romige champignonsaus, lasagne of stoverij. Zo kan jij je de dag zelf volledig focussen op de afwerking en presentatie van je gerecht.

Tip 4: Hack it ‘till you make it

De lijn tussen een baksel en een misbaksel is soms dun. Kookhacks, slimme trucjes voor in de keuken, kunnen jou veel miserie en tijd doen besparen.

Tip 5: Geniet met volle teugen

Loopt er toch iets fout? Laat dat de sfeer aan tafel vooral niet bederven. Schakel hulp in of ga gewoon door met het volgende. Wat er gebeurt (of fout loopt) in de keuken, blijft in de keuken. ☺️

Fijne feesten!

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?