Eten te pikant? Red je gerecht met deze tips

Een te pikant gerecht klaargemaakt? Voorkomen is beter dan genezen, maar wat als het gewoon al te laat is? Een overwacht hete chilipeper of de hoeveelheid sriracha of cayennepeper in een recept die simpelweg te veel is voor jouw smaakpapillen. Met deze tips breng je de smaken terug in balans en blus je je mond als je eten te pittig is.

“Ik had de zaadlijst van de rode hete pepertjes verwijderd, maar enkele van die zaadjes bleven achter op de peper en ik deed ze mee in de soep. Heb je tips om de pikante smaak te verminderen?” Of hoe één klein chilipepertje een heel gerecht in de soep kan laten draaien (pun intended). Deze vragen en voorbeelden krijgen we regelmatig binnen. Hoe kan je een te pikant gerecht toch nog redden? En wat als je mond al in brand staat? Ontdek hier de tips van Dagelijkse kost.

1. Maak een extra portie (want meer is milder)

In het geval van een saus of soep is een extra portie klaarmaken eigenlijk de beste oplossing om de pittige smaak milder te maken, op voorwaarde dat je nog voldoende ingrediënten in huis hebt natuurlijk. Maak nog eens dezelfde hoeveelheid, maar dan zonder pikante kruiding, of voeg wat extra basisingrediënten toe. Je zal uiteindelijk een grotere hoeveelheid eten hebben maar wel iets dat perfect eetbaar is. En de extra portie kan je uitdelen of invriezen.

2. Voeg een scheutje zuivel toe

Yoghurt, (kokos)melk, boter, kaas en room staan bekend als goede blusmiddelen als je pikant eet. De zuivelproducten camoufleren de pittige smaak en verhelpen het branderige gevoel in je mond dankzij caseïne. Dit eiwit helpt capsaïcine, de stof die je mond in brand zet, af te breken.

3. Leid je zintuigen af met iets zoets

Ook suiker kan in veel gevallen de pittige smaak in je mond snel verlichten. Zoete ingrediënten, in tegenstelling tot zuivel, breken de capsaïcine niet af, maar leiden de aandacht van je zintuigen af. Zoet is bovendien een goede tegenhanger van pittige smaken. De combinatie van pikant en zoet voelt veel aangenamer op de tong. Kijk maar naar de Aziatische keuken, daar is het een veelgebruikte smaakcombinatie.

Tip: Denk niet alleen aan een lepeltje kristalsuiker, ook met andere zoetmakers zoals honing, siroop, zoete sojasaus of ketjap kan je het branderige gevoel in je mond verzachten.

4. Combineer met een zure smaakmaker

Een scheutje (balsamico)azijn, citroensap of blikje tomatenconcentraat kan wonderen doen om een te pittige gerecht in balans te brengen. Het zuur neutraliseert de pikante boventoon. Combineer je zuur en zoet, dan verdubbel je het effect zelfs! Bovendien heb je bijna altijd een van deze producten in huis, wat bij zuivelproducten niet altijd het geval is.

5. Neutraliseer met vet

Vette producten zoals olie, boter, pindakaas of volle melk hebben ook een verlichtende functie. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt kan je een scheutje van een van deze ingrediënten toevoegen. Staat je mond in brand? Dan kan je beter een lepel pindakaas eten of glas melk drinken om het branderige gevoel snel weg te krijgen.

6. Zet in op zetmeel

Serveer een kom rijst of brood bij pikant eten. Het zetmeel in deze producten bevat lange glucoseketens die een natuurlijke barrière vormen tussen de capsaïcine en je mond. Zo neemt de pittige smaak in je mond snel af. Kroepoek is eigenlijk nog een beter idee omdat de gefrituurde crackers ook veel olie (vetten) bevatten.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?