De must-haves voor je groentevakje deze lente

Je zal het al opgemerkt hebben. Je staat in de winkel met je boodschappenlijstje maar die ene groente hebben ze niet liggen. Dat komt doordat elke groente zijn tijd afwacht om te schitteren. Maar welke groenten zijn op dit moment aan het paraderen in de groenteafdeling van jouw supermarkt of bij jouw lokale groenteboer?

Asperges

VRT

Onze asperges stellen nooit teleur! Als je graag van het witte goud smult, haast je je best want de tijd van de asperges zit er bijna op. Het seizoen van de asperge begint al in februari en eindigt in juli. Maar dit wil niet zeggen dat ze daarom altijd op hun best te verkrijgen zijn. Daarvoor moet je in mei op stap gaan. Je kan ze wel in allerlei verschillende gerechten verwerken. Wil je optimaal genieten van hun uitgesproken smaak? Dan zal asperges à la Flamande je zeker bevallen. Heb je liever een meer gebalanceerd gerecht? Kies dan voor een quiche of een smeuïge pasta met stukjes asperge in verwerkt.

 

Ga aan de slag met deze recepten:

 

Paksoi

VRT

Deze Chinese kool begint meer en meer zijn weg te vinden naar de keuken van restaurants en gezinnen. Hij is al lange tijd een vast gegeven in de vegetarische keuken maar ook niet-vegetariërs staan steeds meer open voor deze kool. Dat heeft hij te danken aan zijn niet al te uitgesproken koolsmaak. Daardoor past deze groente ook goed bij niet-Aziatische gerechten. Je kan paksoi bijvoorbeeld met gemak verwerken in je stoemp of in een pasta.

 

Ga aan de slag met deze recepten:

 

Postelein

VRT

Soms mag het al eens wat pittiger, niet? Dan is deze bladgroente perfect. Er bestaat zowel winter- als zomerpostelein. Het verschil kan je goed zien aan de blaadjes. De winterpostelein heeft geruite blaadjes en de zomerpostelein ovale. Je kan ze zowel rauw als gekookt eten. Wat ze perfect maakt voor bereidingen als slaatjes, soepen en stoemp maar ze zijn zeker ook lekker bij een stukje vis. Gebruik de groente best wel kort na aankoop aangezien hij geen lange houdbaarheidsdatum heeft.

 

Ga aan de slag met deze recepten:

 

Erwtjes

VRT

Dit is ook de periode waarin de verse erwtjes weer op de markt verschijnen. Maar zeg niet zomaar erwt tegen elke erwt. Er bestaan verschillende soorten met elk hun eigen sterktes. Zo heb je de zoete doperwtjes en de frisse groene sluimererwten die maar heel kort te verkrijgen zijn bij ons: van half mei tot eind juli. Maar je hebt ook de knapperige sugar snaps die bekend staan als de zoetste erwtjes, perfect rauw te eten als gezonde snack. Ten slotte telen onze boeren ook spliterwtjes die we vooral gebruiken in soepbereidingen. Deze kan je zowel in een groene als een gele variant tegenkomen.

 

Ga aan de slag met deze recepten:

 

Rabarber

VRT

Opvallend is dat rabarber vaak beschouwd wordt als een fruitsoort maar het is wel degelijk een groente. Deze stengelgroente heeft grote, groene bladeren en lange groenroodachtige stengels. Enkel de stengels zijn echter eetbaar. Deze hebben een friszure smaak en zijn ideaal om confituur van te maken of te stoven met wat suiker. Maar je kan rabarber natuurlijk ook verwerken in een frisse salade of in jouw volgende taart.

 

Ga aan de slag met deze recepten:

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen