De beste champignonsaus maak je zo

Romige champignonsaus, dat is de echte Belgische keuken vol heerlijke herfstsmaken. Klassiek bij de steak, over een malse kipfilet, bij gebakken vis of waarom niet bij een groenteburger? Champignonsaus stelt nooit teleur. En met de gouden tips van Jeroen Meus maak je telkens weer de champignonroomsaus van je dromen.

Tip 1: de champignons mogen eerst 

Veel gezien in de keuken: eerst de ui of sjalot met een teentje look, daarna de rest van de groenten erbij. Maar doe dit niet bij champignons! Doe ze altijd éérst in de pan en laat ze al enkele minuten bakken voor je de ui, sjalot of look laat meestoven. Dat is veel beter voor de smaak. Dus: verwarm een klontje boter in een pan - eventueel dezelfde pan waar je net je vlees in hebt gegaard voor nog wat extra smaak - en geef de champignons voorrang. Sorry, ui en look. 

VRT

Tip 2: geef champignons ruimte in de pan

Champignons hebben veel ruimte nodig in de pan, gebruik dus een pan die groot genoeg is en bak niet te veel champignons in één keer. Waarom? Champignons geven vocht vrij na enkele minuten bakken en in een overvolle pan krijgt dit vocht de kans niet om te verdampen. Het gevolg? Zompige en taaie champignons in plaats van lekker bruine en malse exemplaren. Met deze tip is dat dus makkelijk te voorkomen. Graag gedaan.

Tip 3: champignons flamberen kun je leren  

Extra veel smaak krijgt je saus wanneer je een beetje cognac of madeira toevoegt en flambeert. Flamberen? Even de vlam in de pan zetten, dus. De saus behoudt de lekkere smaak van de likeur, maar de alcohol zal (grotendeels) verdampen. Een paar tips als het je eerste keer is:

  • Zet je dampkap even uit zodat de vlammen niet mee in de dampkap gezogen worden. 
  • Laat nieuwsgierige kinderen toch een aantal stappen achteruit zetten
  • Hou altijd een deksel in de buurt. De vlam zal vanzelf uitdoven als de alcohol verdampt is, maar gaat het toch te snel? Zet dan een deksel op de pan en de vlammen zijn direct uit.

Het enige dat je dan nog moet doen om je champignonroomsaus af te werken? Afblussen met een scheutje witte wijn of bouillon en laten verdampen. Daarna voeg je je verse kruiden zoals bijvoorbeeld tijm en laurier toe, schenk de room erbij en laat nog even inkoken. Het resultaat is heerlijk! 

Wil je meer lezen over flamberen voor je je er zelf aan waagt? Lees dan hier verder. 

VRT

Tip 4: maak de champignonsaus gerust van tevoren 

Je kunt heel goed je champignonroomsaus een dag van tevoren maken. Meer nog: de smaak van de champignons zal nog meer in de room trekken en de saus wordt dus zelfs nóg rijker van smaak. Hoe ga je te werk als je de saus terug wil opwarmen? Verwarm de saus op een zacht vuur, maar laat niet koken. Het kan zijn dat de saus bij het opwarmen iets dikker wordt dan je had voorzien. Voeg dan nog wat bouillon of een scheutje witte wijn toe om opnieuw de goede consistentie te krijgen. 

VRT

De lekkerste champignonsaus recepten van Dagelijkse kost

Klaar om erin te vliegen? Pas de tips meteen in de praktijk toe en geniet van de beste champignonroomsauzen van Jeroen Meus met deze lekkere recepten. 

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?