# **Wat zijn gepekelde citroenen?** Een citroen verandert van smaak en textuur in een badje van zout. Dankzij het fermentatieproces krijgt de citrusvrucht een **zachte schil en een meer complexe, milde citroensmaak**. Gepekelde of ingelegde citroenen zijn een populaire smaakmaker in de **Midden-Oosterse en mediterrane keuken**. [Tajines](https://dagelijksekost.vrt.be/#searchType=dishes&term=tajine) met kip en lamsvlees staan erom bekend! Maar ook in andere gerechten zoals **salades, couscous, visbereidingen, dressings en sauzen** zijn [zoute citroen](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/tajine-van-kip-met-groene-olijven-en-zoute-citroen) een belangrijk ingrediënt. In sommige Aziatische landen zoals India en Thailand zijn ingemaakte citroenen ook geliefd om curry’s en chutneys op smaak te brengen. # **Citroenen pekelen? Zo doe je dat** ## Benodigdheden - een tiental citroenen - 5 dl water - grof zeezout - verse tuinkruiden (optioneel) - gesteriliseerde bokaal ## **Bereiding** 1. Gebruik bij voorkeur biologische, **onbespoten citroenen** of boen het waslaagje eraf onder warm water. 2. Snijd de citroenen **kruislings in vier partjes**, maar snijd niet helemaal door. Laat de vier delen aan het kontje vastzitten. 3. Neem een **gesteriliseerde, hersluitbare fles of bokaal**. Leg de citroenen in de pot en duw goed aan. 4. Bestrooi elke citroen met **grof zeezout**. Voeg eventueel een aantal gewassen (!) takjes tijm of rozemarijn toe. 5. Breng **1 dl citroensap en 5 dl water** aan de kook. Giet over de citroenen in de bokaal. 6. Sluit de pot af. Laat minstens **vier weken rusten** in de koelkast. Keer de pot wekelijks om. Na een maand zijn de gepekelde citroenen klaar voor gebruik. # **Aan de slag met ingemaakte citroen** De combinatie van zuur en zout maakt van gepekelde citroenen een fantastische smaakmaker in verschillende gerechten. Benieuwd hoe je een zoute citroen verwerkt in een recept? Begin met de citroen(partjes) af te spoelen om het overtollige zout te verwijderen. Je gebruikt enkel de schil. Dus **verwijder het vruchtvlees**. Je kan het makkelijk van de schil schrapen met een lepel. Daarna kan je de zachte schil in **fijne reepjes of kleine blokjes** snijden.  Nu begint het leuke werk. Je kan gepekelde citroen toevoegen aan tal van gerechten. Hier zijn alvast een aantal tips van Jeroen Meus: - Voeg de gepekelde citroen toe aan stoofpotjes zoals [tajines](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=tajine) en laat meekoken om een lekkere citrussmaak toe te voegen. - Strooi de fijngehakte gepekelde citroen over een [groene salade](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=groene+salade). - Voeg de fijngehakte gepekelde citroen toe aan je [dressing](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=dressing) en meng onder een zomerse salade. - Meng fijne reepjes gepekelde citroenschil onder je [couscous](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=couscous)- of [rijstschotel](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=rijst) voor een frisse toets. - Roer fijngehakte zoute citroenschil onder een saus of [marinade](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=marinade+gemarineerd) voor een vleugje extra frisheid. Citroen geeft de smaak van je sauzen extra diepgang. - Leg partjes ingemaakte citroen op of bij een stukje [vis](https://dagelijksekost.vrt.be/themas/vis) in de oven. - Breng je [dips](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=dip) en [spreads](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=spread+beleg) op smaak met wat ingemaakte citroenschil die je fijnhakt. Heerlijk bij een zelfgemaakte [hummus](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=hummus) of originele [tzatziki](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/zoeken?q=tzatziki). - Werk een zomerse [cocktail](https://dagelijksekost.vrt.be/kookmagazine/cocktail-of-mocktail-7-aperitiefklassiekers-met-en-zonder-alcohol) af met een reepje gepekelde citroen. - Garneer een [hapje](https://dagelijksekost.vrt.be/kookmagazine/16-aperitiefrecepten-voor-een-tafel-vol-zomerse-hapjes#searchType=articles) of ander gerecht met een reepje zoute citroenschil als versiering.