Checklist voor een geslaagde picknick

Een gevulde picknickmand, een dekentje en goed gezelschap. Meer vraagt een zonnige zomerdag eigenlijk niet. Weet je wat een picknick helemaal fantastisch maakt? Jeroen deelt zijn tips om je meeneemlunch vlekkeloos te laten verlopen.

Picknicken zonder afval

1. Neem zo weinig mogelijk wegwerpverpakkingen mee. Gebruik in plaats daarvan liever herbruikbare zip-zakjes, bokalen met schroefdeksel of bewaardozen die je achteraf kan afwassen. 

2. Neem voor de zekerheid wel een papieren zakje. Moest je toch nog afval hebben, dan kan je het hierin verzamelen en rechtstreeks in de vuilnisbak gooien.

Trucjes om je drank koel te houden

3. Om drankjes (en hapjes) lekker fris te houden, kan je de avond voordien een paar flesjes niet-bruisend water in de diepvriezer leggen. Eens bevroren functioneren ze als ijselement, en later op de middag, wanneer ze opnieuw ontdooid zijn, kan je ze nog uitdrinken. Ga je picknicken met kinderen? Vries waterballonnen in en gebruiken ze als koelelement. Dubbele pret gegarandeerd eens die ontdooid zijn. ;-)

4. Een thermosfles is je beste vriend. Ideaal voor warme dranken, maar ook om je gazpacho of homemade limonade fris te houden. 

5. Nog een handig trucje: voorgekoelde flessen inpakken met een vochtige keukenhanddoek. Zo blijft je drank ook net iets langer koel.

6. Zin in een goed biertje bij je picknick? Neem je favorieten brouwsels mee in blik om de smaak goed te behouden. Liever een wijntje? Kies voor een fles met een schroefdop, zo heb je geen flesopener nodig.

Makkelijke meeneemgerechten

7. Salade in een bokaal ken je al. Zo’n glazen pot met deksel is ook de perfecte apero cup: vul de bokaal met een lekkere dip zoals deze hummus, guacamole, tzatziki of klassieke cocktailsaus. Snijd je groenten in staafjes en schik ze rechtop in de bokaal. Deksel erop en je hebt heerlijke dipgroenten on the go

8. Neem je een gerecht met salade mee? Verpak je dressing apart om de sla fris en knapperig te houden. Of waarom creëer je geen 

9. Of wat denk je van een mini-saladebar? Verpak je gesneden groenten en toppings allemaal apart. Je kan alles netjes uitstallen op je picknicklaken, en dan is het buffet geopend! Oh ja, neem voldoende opscheplepels mee.

10. Aan picknickproof recepten geen tekort bij Dagelijkse kost. Wraps, quiche, fingerfood of originele broodjes? Check dit artikel tjokvol makkelijke en overheerlijke receptideeën om mee naar buiten te nemen.

Blijf voldoende hydrateren

11. Als de zon van jetje geeft, is goed hydrateren essentieel. Voorzie voldoende water, eventueel met een smaakje door citroensap, een blaadje munt of een schijfje komkommer toe te voegen. Met een glaasje gazpacho of een stuk sappige watermeloen krijg je ook extra vocht binnen. 

Alles mee?

Speel op voorhand je picknickplannen af in je hoofd en neem deze checklist erbij. Zo ben je zeker dat je niets vergeet.

  • Picknickdeken
  • Bestek en borden
  • Bekers
  • Servetten en vochtige doekjes
  • Snijplankje en scherp mesje of zakmes
  • Afvalzakje voor fruit- of groenteafval
  • Extra zakje(s) voor vuil bestek
  • Zonnecrème
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?