Daarnaast heeft deze groene groente een lekker pittige smaak en je kunt op het op veel manieren klaarmaken. De lekkerste boerenkool recepten en tips voor aankoop, schoonmaken en invriezen, vind je hier. # **Wat is boerenkool?** Boerenkool is een bladgroente met **typische krulletjes** op het einde van de bladeren. Daarom noemen wij het **ook wel ‘krulkool’**. Boerenkool is vers beschikbaar in de herfst en winter. Koop je een boerenkool vroeg in het seizoen dan zal je een iets pittigere variant hebben die het goed doet in hartige gerechten. Boerenkool die **nà een vorstperiode** is gekweekt, herken je aan de iets **zoetere smaak**. In de winkel koop je meestal enkel de bladeren van de boerenkool die al van de steel verwijderd zijn. De steel is veel te hard en te taai om te eten. # **Hoe kun je boerenkool herkennen?** Boerenkool heeft naast zijn typische krullen een **diepe groene kleur** en lijkt wat dat betreft wel een beetje op palmkool (of ‘cavolo nero’). De bladeren van die laatste groeien recht omhoog en hebben dus wel wat weg van een palmboom, vandaar de naam. Ter vergelijking: de bladeren van boerenkool zijn krulleriger en de **smaak is iets pittiger dan van palmkool**. Ook wordt boerenkool wel eens verward met savooikool: de bladeren van die laatste zitten in een echte koolvorm: de bol. Benieuwd naar hoe boerenkool zich onderscheidt van 11 andere koolsoorten? Lees dan [hier](https://dagelijksekost.vrt.be/kookmagazine/koken-met-kool-wat-maak-je-klaar-met-deze-11-koolsoorten-0#searchType=articles) verder.  # **Waar let je op bij het kopen van boerenkool?** Boerenkool is verkrijgbaar **in zijn geheel of kant-en-klaar-gesneden** in de koelafdeling. Let in beide gevallen op de kleur. Bij de verse variant moet je zien dat de krullen **niet bruin of geel** zijn geworden. Ook de gesneden versie moet vooral **mooi groen van kleur** zijn. Verse boerenkool kun je ongeveer **een week bewaren in de koelkast**, tenzij je ze invriest. ### **Hoe kun je boerenkool invriezen?** Wanneer je verse boerenkool invriest, kun je het ongeveer een jaar (!) bewaren. Daarvoor moet je het wel even **kort** **[blancheren](https://dagelijksekost.vrt.be/kookmagazine/van-a-tot-z-dit-zijn-de-meestgebruikte-kooktechnieken#searchType=articles)**. Haal de bladeren van de steel, was de bladeren, kook ze voor **2 à 3 minuten in gezouten water** en spoel ze daarna meteen af onder koud water. **Dep ze droog**, dan kunnen ze zo in een bakje de vriezer in. # **Lekkere boerenkool recepten** Zin om zelf aan de slag te gaan met deze **supergezonde wintergroente**? Hieronder vind je enkele smakelijke recepten met boerenkool. {r:z7TrXG7uU5lOtn5bZGCN} {r:qFZ1AjbCxyaoFX0ebJbl} {r:KtnAxpcDmERjCrLq17QM} {r:xsKXho6fAk20UwrRD0Bl} {r:Gmi4ZOmROILu7mr8BjiE} {r:GdcH8n2TVfRtYlPDL8DX} {r:eB65odkpuGRvdRMDiB3j} {r:fbWlrvnfEytOiRjsPXEB} {r:yeT0mfnhtSwkiePoZ0Gf} {r:cQhaOm3RACEQOagcrNoJ} {r:s4ZIYxARXgi2qW9qWfWa} {r:WrYlFmzf8dxEp55iyRZ0} {r:gznyf6hpWmcXeRyl9ZKe} {r:yX7gIPcaILs6pyc5G20y}