# **Hoe heter, hoe beter** Begin niet te snel met grillen maar geef je barbecue de tijd om op te warmen. Gebruik je een houtskoolbarbecue? Wacht dan tot de **kolen grijs of wit** zien en je je hand niet langer dan 3 seconden boven het vuur kan houden. Dan pas zijn de kolen warm genoeg om goed te kunnen bakken. Reken hiervoor minstens 30 minuten. Gril je op een gasbarbecue? Dan heb je het geluk dat je de temperatuur zelf kan regelen. Vlees, vis en groenten bak je het best op een temperatuur **tussen 175 en 230 graden**.  # **In zones grillen** Een veelgemaakte fout is de hele barbecue vullen met houtskool of briketten terwijl je beter in zones grilt. Niet elk product moet namelijk even lang garen. Creëer daarom een **warme** **zone met directe warmte**, rechtstreeks boven de gloeiende kolen, voor ingrediënten die niet langer dan 20 minuten nodig hebben zoals steak. Daarnaast maak je ook een **koude zone:** het deel van de barbecue zonder kolen. Daar kunneningrediënten die langer dan 20 minuten nodig hebben **in indirecte warmte** (verder) garen. Je kan de zones trouwens op verschillende manieren indelen. Bijvoorbeeld door alle warme kolen naar een kant te schuiven of ze allemaal langs de rand van de barbecue te schikken zodat je in het midden van je rooster een ‘koude zone’ hebt. # **Op elke barbecue past een dekseltje** De meeste moderne barbecuetoestellen komen met een deksel. Dat is niet alleen handig om je toestel veilig op te bergen maar ook om grote stukken vlees, vis of harde groenten **zachtjes te laten garen**. Door het deksel te sluiten, werkt je barbecue namelijk **als een oven** waarin de hete lucht circuleert en gelijkmatig verdeeld wordt.  # **Smeer je rooster in** Een verbrande burger of een zwartgeblakerde worst? Vlees, vis en groenten bakken sneller aan wanneer ze niet goed ingevet zijn. Geef je ingrediënten dus een **laagje olie of marinade** voor je ze op de barbecue legt. Je kan ook je **rooster op voorhand invetten** met olie en een borsteltje. Let wel op dat je niet te veel vet of olie gebruikt. Oliedruppels die tussen de hete kolen vallen, kunnen steekvlammen veroorzaken en alsnog je eten doen verbranden. # **Pret met brochette** Een van de meest populaire stukjes vlees op de barbecue is waarschijnlijk de brochette. Met een beetje voorbereiding maak je ook van elk soort brochette een succes. Gebruik je houten spiesjes? Laat ze dan een **nachtje weken in water**. Zo voorkom je dat ze in brand schieten of dat de uiteinden verkolen. Je werkt ook beter met **platte spiesjes** in plaats van de ronde variant, zo draaien de stukjes vlees of groente niet mee bij het omdraaien op de barbecue.  # **Hou je rooster proper** Ook je toestel proper houden, draagt bij tot een geslaagde barbecue. Dit doe je het best **wanneer je toestel nog warm heeft**, zo komt het vuil makkelijker los. Met **staaldraad of een staalborstel** kan je alle restjes van je rooster afschuren. Een **halve citroen** helpt ook om je rooster te ontsmetten of hardnekkig vuil los te weken.