Aspergeseizoen: recepten en kooktips

Het is zover! Asperges uit volle grond zijn weer verkrijgbaar. Kom meer te weten over het aspergeseizoen, asperges recepten en tips om asperges te bereiden.

Wanneer start en eindigt het aspergeseizoen?

Voor de eerste asperges (uit serreteelt) kan je al begin maart bij je lokale supermarkt of boer terecht. Asperges uit volle grond zijn pas vanaf april beschikbaar. Wacht je liever op de dikste en lekkerste asperges? In mei en juni barst het aspergeseizoen helemaal los.

Hoe lang duurt het aspergeseizoen?

De lente is gelijk aan aspergetijd. Je kan asperges eten van maart tot en met juni. Daarna heb je ruim de keuze uit andere seizoensgroenten.

Wat is het verschil tussen asperges uit volle grond en asperges uit een serre?

Asperges groeien in bedden ofwel opgehoogde grond. Dit kan zowel in volle grond als in serres gebeuren. 

Asperges uit serres of tunnels zijn vroeger op het seizoen klaar om te oogsten. Dit komt omdat ze in verwarmde grond groeien. De aspergebedden in serres worden vaak ook bedekt met zwarte folie. De zwarte kleur absorbeert het zonlicht en houdt de asperges beter warm waardoor ze sneller groeien. Ook in volle grond kan zwarte plasticfolie gebruikt worden om het groeiproces te versnellen. 

Het smaakverschil tussen asperges uit volle grond en asperges uit serres is niet uitgesproken.

Asperges recepten

Witte asperges of groene asperges? Aspergesoep of asperges op Vlaamse wijze? In de keuken zijn er enorm veel mogelijkheden met asperges. Je kan ze koken, bakken, grillen, frituren, klaarmaken in de oven en - waarom ook niet - rauw verwerken in een salade. Ontdek hier alle gerechten met Jeroens favoriete lentegroente.

Nog meer recepten met asperges

Van klassiekers zoals asperges op Vlaamse wijze en aspergeroomsoep tot originele recepten met asperges. Bij Dagelijkse kost is er voor ieder wat wils.

Asperge kooktips

Asperges zijn een enorm dankbare en veelzijdige groente om mee te koken. En het is ook nog eens makkelijk als je de kneepjes kent. Hoe schil je witte asperges het best? En moet je groene asperges ook schillen of niet? Hoeveel asperges reken je best per persoon? Wat serveer je bij asperges? Zoveel vragen, en Jeroen heeft de antwoorden. Met deze tips en tricks kook jij asperges als de beste.

Wat is de beste manier om asperges te schillen?

Asperges schil je met een dunschiller. Hou de asperge vast bij de kop (en leg de asperge eventueel op een snijplank). Schil van boven naar onder, rondom rond, en rits de schil er in fijne slierten af. Het is belangrijk dat er geen vezels achterblijven. Die smaken bitter en blijven makkelijk tussen je tanden zitten. Nog een laatste tip: zet niet te veel druk op het schilmesje. Een asperge is en blijft makkelijk breekbaar. Breek tenslotte het houterige ‘kontje’ van de asperges af. Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.

Gooi de aspergeschillen en uiteinden zeker niet weg. Hier kan je achteraf nog een lekkere bouillon van trekken als basis voor je volgende (asperge)soep.

Hoe kook je asperges perfect beetgaar?

 1. Vul een grote pot met koud water en voeg een snuif zout toe. Gebruik ruim voldoende water zodat alle asperges ruim kopje onder kunnen.
   
 2. Leg de geschilde asperges in het koude water en verhit de pot op een matig vuur.
   
 3. Breng het water tot aan het kookpunt, laat het heel even bubbelen en haal de pot daarna van het vuur.
   
 4. Laat de asperges 5 minuten (10 minuten voor dikke asperges of een grote portie) rusten in het kokende water.
   
 5. Schep de asperges uit het water en laat ze uitlekken op een propere keukenhanddoek.

Ontdek alle tips & tricks van Jeroen

Het zal je niet ontgaan zijn dat ook Jeroen een grote fan is van ‘het witte goud’. Met deze tips en tricks kook jij ook asperges als de beste.
basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis