Alles wat je moet weten over vogelnestjes: van basisbereiding tot lekkere variaties

Hou je van eieren, gehakt en een lekker krokant korstje? Dan ben je in dit artikel over vogelnestjes aan het juiste adres. Als we het in de keuken over vogelnestjes hebben, spreken we natuurlijk over hardgekookte eieren verstopt in een nestje van gehakt. Hoe je dit heerlijke gerecht klaarmaakt en wat voor variaties er mogelijk zijn, ontdek je hier bij Dagelijkse kost.

Hoe maak je vogelnestjes klaar?

Vogelnestjes maken is allesbehalve moeilijk. Je hebt niet veel ingredi├źnten nodig en het is snel klaar. Het perfecte gerecht dus om voor een grote groep klaar te maken. Het basisrecept voor vogelnestjes bestaat uit gehakt, ei en paneermeel. Vogelnestjes worden vaak geserveerd met tomatensaus en puree. Jeroen toont ons hoe we deze Vlaamse klassieker klaarmaken.

VRT

In de pan, in de oven of gefrituurd?

Wil je je vogelnestjes lekker krokant? Dan kan je ze best frituren of in de pan bakken. Om de balletjes volledig te garen, bak je ze 8 tot 10 minuten in de friteuse op 170┬░C of 20 tot 25 minuten in de pan.

Deze gevulde gehaktballen kun je ook in de oven klaarmaken. Laat ze een dertigtal minuten bakken op een temperatuur van 180 graden tot goudbruin en gaar zijn. Om een knapperig korstje te garanderen, kan je de vogelnestjes eerst kort aanbakken in de pan.

3 x vogelnestjes met een verrukkelijke twist

Vogelnestjes zijn zo eenvoudig dat ze gemakkelijk gecombineerd kunnen worden met verschillende soorten groenten en sauzen. Ben je niet zo voor tradities? Geef er je eigen twist aan!

1. Probeer dan eens een vogelnestje met een lopend ei. Het is als de perfecte moelleux maar dan in een hartig jasje.

2. Heb je nog kwarteleitjes over van de brunch of ben je gewoon een fervente snacker? Maak dan eens vogelnestjes met kwarteleitjes klaar. De balletjes zijn veel kleiner waardoor je simpelweg meer balletjes kan eten. Win-win!

3. Vogelnestjes met een romige tomatensaus en Parijse champignons, het is eens iets anders. Of het nu een tomatensaus met champignons is of met courgette, het kan bijna allemaal. 

Zeg jij nee tegen puree? Dit kan je er ook bij serveren

Vogelnestjes worden traditioneel met puree geserveerd. Geen pureeliefhebber? Dan kan je het overheerlijke gerecht ook altijd klaarmaken met pasta of rijst. Smullen is met vogelnestjes altijd gegarandeerd.

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis