9 x koken met zomerfruit

De zomer is een topseizoen voor liefhebbers van zacht fruit en steenfruit. Aardbeien, frambozen, bessen, kersen, abrikozen, perziken en zo veel meer zijn nu op hun allerbest. In welke recepten komen deze zomerse fruitsoorten tot hun recht? Laat je inspireren door de zoete én hartige recepten met zomerfruit van Dagelijkse kost.

1. Clafoutis van kersen

Een dessertklassieker om mee te beginnen. Clafoutis is een gebakken dessert met verse kersen die beschikbaar zijn van midden juni tot eind augustus. Dit stevige nagerecht kan je volledig naar je eigen hand zetten. Probeer het recept ook met perziken, pruimen of peren. Overheerlijk!

2. Bladerdeeggebak met verse abrikozen

Abrikozen en frangipane zijn voor elkaar gemaakt. Met een bodem van krokant gebakken bladerdeeg en pistachenoten maak je het feestje op je bord compleet. Geniet er meteen van want het abrikozenseizoen loopt maar van half mei tot half augustus.

3. Secreto met gegrilde abrikozen

Ook gegrild stelen abrikozen de show. Dit zachte steenfruit leent zich perfect om te grillen of te bakken. Heerlijk licht en lekker in een frisse zomersalade. Een stukje varkensvlees erbij en je kan aan tafel.

4. Kruisbessentaart

Kruisbessen of stekelbessen, in de volksmond ook wel ‘klapbessen’ of ‘knoezelen’, zijn verkrijgbaar van juni tot augustus. Dit zuurzoute zachtfruit kan je rauw of warm eten en combineert erg goed met taart en gebak, maar smaakt ook heerlijk met vanillepudding of yoghurt. 

5. Perzikenconfituur

De zomer is het confituurseizoen bij uitstek. Perziken en nectarines (en eigenlijk al het zomerfruit) zijn de perfecte keuze voor zelfgemaakte confituur. Verse confituur is heerlijk op de boterham, maar smaakt net zo goed met een flinke schep plattekaas, op een pannenkoek of bij een bolletje roomijs.

6. Soepje van cavaillon met citroensorbet

Heerlijk fris, zalig zoet en supersappig tegelijk. Adjectieven schieten bijna tekort om de lekkere smaak van meloen te omschrijven. Van alle kleuren en formaten is de cavaillon wellicht de meest smaakvolle. Ideaal om een zomers dessert van te maken, maar ook heerlijk in een salade.

7. Braambessentaart met appels

Een taart waar je gelukkig van wordt. Deze gevulde taart met heerlijke friszure braambessen (verkrijgbaar van mei tot oktober) en stukjes appel eist meteen alle aandacht op als hij op tafel verschijnt. De taart is nog lekkerder als je er wat crème anglaise of een bolletje ijs bij geeft.

8. Frozen yoghurt frisco’s met aardbeien en bosbessen

De zomer op een stokje, zo kan je deze fantastische froyo frisco’s met zomerfruit het best omschrijven. Jeroen maakt zijn yoghurtijsjes met aardbeien en bosbessen, maar je kan natuurlijk eindeloos combineren. Ze zijn wellicht het makkelijkste dessert dat je ooit hebt gemaakt. Een palet aan kleur en smaak in een gezond tussendoortje!

9. Vanille-kokosbavarois met mango

Kokos en mango zijn nog zo’n topcombinatie die iedereen lust. Deze kokosbavarois met mangosalade, limoen en munt barst van de tropische zomersmaken. Restjes mango kan je makkelijk verwerken in een verkwikkende smoothie.

Proef het beste van de zomer

Krijg je maar niet genoeg van kersen, abrikozen of mango? Ontdek nog meer verrassende gerechten met zomerfruit tussen de recepten van Dagelijkse kost.
devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen