7 recepten met honing in de hoofdrol

Dankjewel aan alle bijen want honing is een fantastisch ingrediënt. Deze natuurlijke zoetmaker is bijzonder veelzijdig in de keuken en bederft nauwelijks. Dat in combinatie met deze heerlijke recepten geeft je redenen genoeg om altijd een potje van dit ‘vloeibare goud’ in huis te hebben, niet?

1. Honingkoekjes van eigen deeg

Imker Jenne levert de eerste oogst Leuvense honing af bij Jeroen die er meteen mee aan de slag gaat. Hij bereidt een frisse limonade en lekker krokante koekjes.

2. Ceviche van zeebaars met honing-limoen

Je kan het zo gek niet bedenken of er past honing bij. Zelfs bij rauwe vis komt de zoete smaak van honing tot zijn recht. Jeroen marineert rauwe plakjes zeebaars in een honing met limoen.

3. Krokante geitenkaas met appel, peer en honingvinaigrette

Kaas, honing, mosterd en vers fruit vormen een gouden smaaktrio. Jeroen werkt zijn originele salade met krokant gebakken geitenkaas in brickdeeg af met een honingvinaigrette die hij op smaak brengt met pittige mosterd.

4. Wortelsalade met couscous en honingdressing

Een frisse zomersalade met wortel en couscous maak je snel extra vrolijk met een zuiderse dressing. Honing mag daarin absoluut niet ontbreken!

5. Havermoutkoekjes met honing

Met ontbijtgranen en honing maak je de lekkerste koekjes voor bij de koffie of thee.

6. Eendenborst met honingsaus

Eendenborst wordt traditioneel nog vaak gegeten ‘à l’orange’, maar misschien is dat gerecht intussen een beetje ‘passé’. Ieder z’n mening, maar Jeroen geeft je alvast een alternatief mee: eend met een zoet-zure honingsaus.

7. Kip in de wok met groenten en honing

Met Leuvense stadshoning werkte Jeroen al vaker. Deze keer maakt hij er een Chinees geïnspireerd gerecht dat supersnel klaar is. Een mix van kant-en-klare wokgroenten, reepjes kip en heerlijke honing. Hmmm, dit is beter en wie weet zelfs sneller dan de afhaalchinees!

Wist je dit al over honing?

  • Honing is 25% zoeter dan suiker waardoor je er minder van nodig hebt
     
  • De bloemen waarop de bijen vliegen bepalen mee de smaak en kleur van de honing
     
  • Niet elke honing is in dezelfde mate ‘uitgekristalliseerd’: koolzaadhoning versuikert bijvoorbeeld al na enkele dagen terwijl acaciahoning maanden vloeibaar blijft
     
  • Honing bederft niet snel zolang je het gouden goedje droog, koel en donker bewaart
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie