7 onmisbare basisbereidingen voor de feestdagen

Een kerst zonder stress? Een goede voorbereiding is het halve werk! Deze basisbereidingen komen van pas bij elke gang, van hapje tot de kerst op de taart. Krijg ze nog snel onder de knie voor iedereen met veel honger aan tafel schuift.

 

VRT

Lookdipsaus

Geen geslaagde hapjesronde zonder een lekkere dip. Deze looksaus smaakt vooral goed bij scampi, maar je kan er evengoed een stukje brood of chicken wing in dompelen.

Zo maak je snel een lookdip

 

VRT

Aardappelkroketten

Klinkt ‘Mag ik de kroketten nog eens?’ je bekend in de oren? Kroketten op tafel, dat is altijd feest! Zeker als ze smaken naar grootmoeders huisbereide kroketjes. Met dit recept maak je ze makkelijk zelf. Zorg wel dat je een friteuse in huis hebt, een krokettenpers of spuitzak, en een passe-vite of pureestamper.

Zo maak je zelf aardappelkroketten

 

VRT

Gratin dauphinois

Ook een lekkere aardappelgratin à la française past perfect tijdens de feestdagen. Zet vastkokende aardappelen op je boodschappenlijst, die behouden mooi hun vorm tijdens het koken. Kies daarnaast voor een kaas die goed afsmaakt. Zo geeft dat goudbruine korstje op je gratin dauphinois smaak aan het hele gerecht.

Zo maak je de perfecte gratin dauphinois

 

VRT

Bruine fond

Tijdens de feestdagen zijn hert, ree, everzwijn, eend, fazant en konijn op hun best. En zo’n stukje wild eet je natuurlijk met een smakelijke jagersaus, portsaus of champignonroomsaus. Wie dit jaar wat extra tijd heeft, kan zelf een bruine fond leggen, dé basis voor elke bruine saus.

Zo maak je zelf bruine fond

 

VRT

Mayonaise

Veel kinderen aan de kersttafel? Doe ze een plezier met huisbereide mayonaise om de kroketjes of een stukje kalkoen in te dippen. Tien minuten werk voor alleen maar blije gezichten!

Zo maak je verse mayonaise

 

VRT

Ganache

De crème de la crème! Met een ganache versier je al je kerstdesserts zoals een echte patissier dat zou doen. Oefen alvast met dit recept en waag je vervolgens aan Jeroens chocoladecake of zijn parfait van koffie met een ganache van chocolade en orangettes.

Zo maak je zelf ganache

 

VRT

Zoet kruimeldeeg

De beste taarten, die maak je helemaal zelf. Als basis start je met een zoet kruimeldeeg dat je opvult met allerlei lekkers: banaan, zachte karamelsnoepjes, rabarber, braambessen, pudding, citroencrème, plattekaas …

Zo maak je zelf zoet kruimeldeeg

 

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis