5 x zomerse Noordzeevis

Aan het begin van de zomer bereikt het visseizoen z’n hoogtepunt en heb je ruim de keuze bij de visboer. Een weelde aan zomerse vissoorten om uit te kiezen, maar welke vis koop je best? En hoe maak je die verschillende soorten vis lekker klaar? Als ambassadeur van de NorthSeaChefs tipt Jeroen je maar al te graag zijn favoriete vissen en bijhorende recepten.

1. Pladijs of schol

Hoewel pladijs alle maanden van het jaar verkrijgbaar is, beleeft deze vis zijn topmomenten pas in juni. Tot en met oktober koop je de lekkerste, smakelijkste en stevigste pladijs(filets). Hoe weet je of pladijs kraakvers is? Als de geur je meeneemt naar de zee, de kieuwen mooi rood zijn en het vel veerkrachtig is. Het typisch stevige en malse vlees van deze zomervis leent zich uitstekend om te bakken, pocheren, stomen, stoven en zelfs paneren. Jeroen bakt pladijs al eens graag op het vel voor een extra krokant korstje!

2. Kabeljauw

Kabeljauw is de gedroomde vis om tal van bereidingen mee klaar te maken. Er zitten namelijk amper graten in het witte, stevige visvlees. De lekkerste kabeljauw ligt vanaf juni tot en met december bij de visboer als filets, vismoten of in z’n geheel. Met deze vis kan je werkelijk alle kanten op: gebakken in de pan, in de oven, gestoomd in een papillot, gepocheerd of gegaard in de saus. Hoe je kabeljauw ook klaarmaakt, zijn fantastische smaak lust iedereen.

3. Rog

Rog is nog zo’n vis die de vier seizoenen meemaakt, al geven we pas in juni het officiële startschot voor het rogseizoen. Tot en met maart koop je de lekkerste rog uit onze Noordzee. Het zijn vooral de grote vinnen of vleugels die verkocht worden. Koop verse vis op dezelfde dag dat je hem bereidt, is een tip die voor alle vissen opgaat, maar in het geval van rogvleugel is het extra belangrijk. Zo niet ervaar je al snel een ammoniakachtige smaak. Verse rog herken je aan het roze visvlees en de stevige, vlezige textuur en past uitstekend in koud en warme bereidingen. Vooral gebakken en gepocheerd is rog een feest voor je smaakpapillen.

4. Schelvis

Ben je op zoek naar een betaalbare en bovenal lekkere vis? Schelvis is een mooie, stevige, witte vis uit de Noordzee en is een geweldig alternatief voor kabeljauw. Vanaf juni liggen de lekkerste schelvisfilets in de winkel die je op allerlei manieren kan bereiden. Gebakken schelvis is eenvoudig lekker, maar ook gegrild, gestoomd, gepocheerd, gefrituurd, in de oven of in de soep is schelvis verrassend lekker.

5. Zeetong

Zeetong is en blijft een culinaire vedette uit de Noordzee. Het is een vis met stevig maar botermals visvlees. Wellicht is de fijne vis niet (meer) voor elke dag weggelegd, maar het is bijna onmogelijk voor een kok om de zeetong links te laten liggen. Elke visser weet het maar al te goed: een tong moet drie keer zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag. Wellicht blijft de zeetong meunière daarom een populaire klassieker. Ook gepocheerd, gestoomd of in de oven is deze vis altijd top.

Nog meer inspiratie nodig?

Laat je inspireren en verrassen door de honderden Dagelijkse kost recepten met lekkere seizoensvis!
devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen