5 voedingsmiddelen die niet bederven

Een goedgevulde voorraadkast komt altijd van pas. Zo heb je op elk moment – ook wanneer de nood het hoogst is – bruikbare ingrediënten in huis om een lekkere en voedzame maaltijd klaar te maken. Maar welke producten zijn geschikt om jarenlang te bewaren? Wij geven je 5 voedingsmiddelen die nooit bederven.

1. Honing

De bloemen en de bijen zorgen voor heerlijke honing. Dit natuurlijke product kan niet slecht worden door het hoge suikergehalte. Honing kan natuurlijk wel kristalliseren na verloop van tijd. Is het zoete goedje in je honingpot hard geworden? Zet de pot dan in een bak met warm water en roer af en toe. De honing zal vanzelf weer lopend worden door de warmte en is nog steeds perfect eetbaar.

2. Sojasaus

Sojasaus is een gefermenteerde saus op basis van sojabonen, geroosterd graan, water en zeezout die in de Japanse keuken veel gebruikt wordt. Vooral de hoge concentratie zout zorgt ervoor dat je sojasaus jarenlang kan bewaren, zelfs als je flesje al geopend is. Zout op zich is dus ook een product dat niet snel zal bederven. Het is het wel waard om ook een flesje sojasaus in huis te halen want deze smaakmaker geeft je gerecht net dat tikkeltje meer smaak dan een klassieke snuif zout.

3. Witte rijst en pasta

Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt. Koop volgende keer dus gerust een grotere zak basmatirijst, havermout of quinoa als je er de plaats voor hebt. Zeker rijst en pasta zijn handig om snel een voedzaam gerecht klaar te maken waar het hele gezin van smult. Je hoeft er enkel wat saus of groenten aan toe te voegen en je hebt een volwaardige maaltijd klaarstaan.

4. Gedroogde bonen en peulvruchten

Ook van bonen en peulvruchten in de droge variant kan je gerust een voorraadje aanleggen. Ze bewaren jarenlang zonder smaak of voedingswaarden te verliezen. Het zijn bovendien ook heel voedzame ingrediënten, handig wanneer je vlees achterwege wil laten en eens vegetarisch wil koken.

5. Bouillon en fond

Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven. Ze kunnen bijvoorbeeld ook perfect verse ajuinen vervangen én ze nemen niet veel plaats in.

Ook deze producten bederven niet:

  • Azijn
  • Oploskoffie
  • Maïszetmeel
  • Vanille-extract

 

Probeer deze gerechten met producten uit je voorraadkast:

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis