5 handige tips voor een lekker eenpansgerecht

Eenpansgerechten staan synoniem voor oerdegelijk comfort food. Bovendien bespaar je er tijd, energie én afwas mee. Gooi jij wel eens al je ingrediënten in één pan? Ontdek hier vijf handige tips en lekkere inspiratie voor een geslaagd eenpansgerecht.

1. De juiste kookpot

Een geslaagd eenpansgerecht begint bij de juiste kookpot. Een wokpan is ideaal om groenten en vlees kort te bakken op hoge temperaturen. Denk aan kippenreepjes of rundsblokjes en groenten die beetgaar het lekkerste zijn. Ga je voor een bereiding in één pan die meer tijd nodig heeft zoals stoofvlees of stoofgerechten? Kies dan een stoofpot met stevige bodem die ook in de oven mag, of haal de tajine nog eens boven!

VRT

2. De snelste pasta ooit

Verse saus met pasta, het is een eenvoudig gerecht waar je iedereen aan tafel blij mee maakt, behalve hij of zij die de afwas mag doen… Door je pasta in de saus te garen moet je alvast een kookpot minder schoonmaken en krijgt je gerecht nóg meer smaak. Hoe ga je te werk? Gebruik het liefst verse pasta en doe ze rechtstreeks in de saus. Laat ze garen onder een deksel tot de pasta beetgaar is. Dreigt je saus uit te koken? Voeg dan een klein scheutje water toe.

VRT

3. Ingrediënten die gelijkmatig garen

Een gouden regel die we allemaal wel eens uit het oog durven te verliezen: voor een lekker eenpansgerecht gebruik je best ingrediënten die gelijkmatig garen. Nu, we weten allemaal dat een wortel meer tijd nodig heeft dan een courgette om zacht te worden. Door harde groenten wat fijner te snijden en vlees of vis al in blokjes toe te voegen aan je bereiding kan je de gaartijd in evenwicht houden.

4. Lekker veel saus

Het geheim van een geslaagd eenpansgerecht is de saus! Eerst en vooral zorgt het extra vocht dat je bereiding niet uitdroogt. Met o.a. fond of bouillon, room, tomatensaus, bier of wijn maak je smaakvolle sauzen die je vlees en groenten mals en sappig houden. Er bestaat trouwens niets zoals ‘te veel saus’. Met een lekker stukje brood, wat aardappelen of extra pasta eet je de overschotjes de volgende dag gewoon verder op. Doordat de saus alle aroma’s van de ingrediënten opneemt en omgekeerd smaakt je gerecht vaak zelfs nog beter de dag nadien. Denk maar aan een spaghetti bolognese of stoofvlees, deze gerechten staan erom bekend dat ze even moeten ‘trekken’.

VRT

5. De favorieten van Dagelijkse kost

Je zou verschieten hoeveel gerechten je makkelijk in één pan kan klaarmaken. Van soep, lasagne, curry en tajine tot panpizza, ratatouille, chili con carne en paella. Keuze genoeg! 

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie