# **1. Parfait van tiramisu** Parfait is een ijsbereiding waarvoor je **geen roomijsmachine nodig** hebt. Het leukste van al: je kunt ze in 101 verschillende smaken maken. Jeroen koos voor parfait van tiramisu, inclusief **lange vingers, mascarpone en een vleugje amaretto** voor de liefhebbers. Serveer ze in dessertcoupes en werk af met een laagje chocoladeschilfers voor een feestelijk effect. **Naar het recept**: [parfait van tiramisu](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/parfait-van-tiramisu) # **2. Chocoladesabayon** Chocoholics, zet jullie schrap. In dit verrukkelijke nagerecht gebruikt Jeroen maar liefst **drie (!) keer chocolade**: in de sabayon, in het roomijs én in de saus. Daarbij maakt hij een krokante mix van **gekarameliseerde nootjes** uit de oven. Leg je bakplaat goed vol, en bewaar de overschot van de noten in een afgesloten pot als lekker tussendoortje. **Naar het recept:** [chocoladesabayon met gesuikerde notenmix](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/chocoladesabayon-met-gesuikerde-notenmix) # **3. Wittechocolademousse met mango en passievrucht** Dit is een nagerecht **voor echte zoetebekken**. Mousse van witte chocolade met een **slaatje van mango en passievrucht**. Jeroen voegt een scheutje Grand Marnier (sinaasappellikeur) toe, maar dit kan je gerust weglaten als er kinderen mee-eten. **Naar het recept:** [wittechocolademousse met mango en passievrucht](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/wittechocolademousse-met-mango-en-passievrucht) # **4. Trifle met aardbei** Trifle is een typisch **Brits laagjesdessert** dat gewoonlijk in een gigantische, glazen kom of schaal geserveerd wordt. Zo zie je elk laagje mooi zitten. Traditioneel bestaat trifle uit **cake, vers fruit, room en custard** (een soort pudding). Jeroen vult kleine glaasjes met trifle van verse aardbeien, vier-vierdencake, luchtig meringue en een zalige advocaatmousse. Het resultaat is een indrukwekkend nagerechtje waarmee je ongetwijfeld zal uitpakken bij vrienden en familie. **Naar het recept:** [trifle met aardbei, advocaatmousse, cake en meringue](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/trifle-met-aardbei-advocaatmousse-cake-en-meringue) # **5. Coupe rabarber met sabayon** Hou je van een goede ijscoupe? Zet dan zeker deze versie met stukjes **gemarineerde rabarber, luchtige sabayon** op basis van Belgisch bier en **zanderige amandelcrumble** eens op het menu. Dit is één groot feest in een dessertglas. **Naar het recept:** [coupe rabarber met sabayon, cassis en amandelcrumble](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/coupe-rabarber-met-sabayon-van-liefmans-goudenband-cassis-en-amandelcrumble)  # **6. Mokkapudding met peer** Pudding met de **smaak van koffie** met zachte stukjes **peer**, rozijntjes en **krokante boterwafels**. Dat zijn de basisingrediënten voor dit supersimpele dessert in een glaasje. **Naar het recept:** [mokkapudding met peer en boterwafeltjes](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/mokkapudding-met-peer-en-boterwafeltjes) # **7. Panna cotta met Baileys en pistache** Panna cotta, nog zo’n fantastisch lekker dessert dat mooi presenteert in een glaasje. Jeroen maakt een speciale, **restaurantwaardige versie** **met Baileys en pistache**. De afwerking bestaat uit een **citroencrumble en fijne stukjes nougat**. **Naar het recept:** [Baileys-pistache panna cotta met citroencrumble en nougat](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/baileys-pistache-panna-cotta-met-citroencrumble-en-nougat) # **8. Tiramisu met advocaat en banaan** Dit **wereldberoemde Italiaanse dessert** steekt Jeroen af en toe in een nieuwe jasje Bereid eerst de basis van ruban, mascarpone en opgeklopt eiwit om dan oneindig te kunnen variëren. Deze tiramisu is een **luxueuze versie met banaan en advocaat**. Als afwerking gebruikt hij schilfers van witte chocolade én cacaopoeder. Een echte aanrader! **Naar het recept:** [tiramisu met advocaat en banaan](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/tiramisu-met-advocaat-en-banaan) # **9. Nougat glacé** Een parfait is niet de enige manier om ijs te maken **zonder ijsmachine**. Voor deze portie ijskoud snoepgoed heb je **weinig ingrediënten** nodig, maar wel wat tijd want dit dessert moet enkele uren in de diepvriezer doorbrengen. Begin dus op tijd. Serveer de nougat glacé met **vers fruit** en je zal iédere zoetekauw blij verrassen. **Naar het recept:** [nougat glacé](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/nougat-glace)  # **10. Irish coffee mousse** Jeroen steekt de heerlijke koffieklassieker Irish coffee in een dessertglaasje. Dit nagerecht bestaat uit drie lagen: een laagje **ingekookte whisky**, luchtige **koffiemousse** en uiteraard een goeie toef **slagroom** erbovenop. Dit is een leuk dessert om te serveren tijdens de feestdagen of voor de goede, oude Sinterklaas. **Naar het recept:** [Irish coffee mousse met slagroom](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/irish-coffee-mousse-met-slagroom-en-cafe-noir-koekjes) # **11. Trifle met banaan, karamel en pinda** Doorzichtige glaasjes zijn een must als je trifle wil serveren volgens de regels van de kunst. Deze versie bestaat uit een simpel pinda-karamelsausje, verse slagroom, zelfgebakken vier-vierdencake, eenvoudige crumble en schijfjes banaan. Afwerken met een laagje cacaopoeder en aanvallen! **Naar dit recept:** [trifle met banaan, karamel en pinda](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/trifle-met-banaan-karamel-en-pinda) # **12. Eton mess** Dit dessert is net zoals [tarte tatin](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/tarte-tatin-met-vanille-ijs) een beetje per toeval ontdekt. De typische **combinatie van slagroom en vers fruit** werd voor het eerst bedacht of klaargemaakt door een kok aan **Eton College in Engeland**. Zijn dessert was heerlijk, maar **zag er nogal rommelig uit**. ‘A mess’ dus. Het ‘rommeltje’ groeide al snel uit tot een dessertklassieker in de Engelse keuken. Het is pas later dat er ook **meringue** aan toegevoegd werd. En zelfs met dat extra ingrediënt is Eton mess nog steeds **poepsimpel** om te maken. Het is bovendien het ideale dessert als je niet zo hoog scoort op vlak van presentatie want dit dessert hoort er ‘messy’ uit te zien. **Naar het recept:** [Eton mess](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/eton-mess) # **12. Tapiocapudding** Tapiowat? Tapioca is een zetmeelrijk en **glutenvrij** ingrediënt. Het is gemaakt van de cassavewortel of maniokwortel. Jeroen maakt er een **smeuïge, zoete pudding** waar hij ook **blokjes peer en verkruimelde speculaas** aan toevoegt. Overheerlijk en eens iets anders dan de klassieke vanillepudding! **Naar het recept:** [tapiocapudding](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/tapiocapudding-met-peer-en-speculaas) # **13. Poire belle Hélène** Een Franse klassieker in een glaasje. Dit chique nagerecht bestaat uit **gepocheerde peer, vanille-ijs, slagroom en chocoladesaus**. Een dessert dat zo mooi en zo lekker is dat de Fransen het vernoemden naar **Helena van troje**: dochter van oppergod Zeus en Leda, en volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw op aarde. **Naar het recept:** [poire belle Hélène](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/poire-belle-helene) # **14. Vanille-kokosbavarois met mango** Het is geen pudding, maar ook geen mousse. En toch is bavarois luchtig en smeuïg tegelijk. Gelatine en eieren zorgen voor de binding in dit lekkere dessert. Jeroen voegt zachte kokos en zoete vanille toe. Samen met een frisse salade van mango, limoen en munt katapulteert deze bavarois je even terug naar een zonnige zomerdag. **Naar het recept:** [vanille-kokosbavarois met mango](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/vanillekokosbavarois-met-mango)  # **16. Rijstpap met kokos en aardbeien** Rijstpap is een ideaal dessert voor als je gasten hebt want je kan het **ruim van tevoren klaarmaken** en vlak voor het serveren afwerken. Presenteer deze versie met **kokos, verse aardbeien en zandkoekjes** in een glaasje voor een gegarandeerd wauweffect. **Naar het recept:** [rijstpap met kokos en aardbeien](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/rijstpap-met-kokos-en-aardbeien) # **17. Crème brûlée van chocolade met zeezout** Chocolade en zeezout zijn een fantastische combinatie. Jeroen gebruikt ze allebei in deze al even fantastische crème brûlée die - al zegt hij het zelf - een beetje naar het paradijs smaakt. Tip: gebruik ovenvaste glaasjes of kleine ovenschaaltjes. **Naar het recept:** [chocolade-crème brûlée](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/chocolade-creme-brulee-met-grof-zeezout) # **18. Meloensoepje met citroenparfait** Dit is ‘le dessert parfait’ als je van frisse smaken zoals meloen en citroen houdt. Met de citrusvrucht maakt Jeroen een **verfrissende parfait**. Die serveert hij in een knaloranje soepje van meloen met **meloenballetjes**, gemarineerd in een beetje Cointreau voor de gegadigden. Een plukje munt en je hebt **zonder al te veel ingrediënten** een verbluffend dessert in een glaasje klaarstaan voor je tafelgasten. **Naar het recept:** [soepje van cavaillon met parfait van citroen](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/soepje-van-cavaillon-met-parfait-van-citroen) # **19. Frambozenmousse met meringue** Dit dessert ziet er niet alleen fantastisch uit, het smaakt ook geweldig én het is heel gemakkelijk om te maken. Met **diepvriesframbozen en plattekaas** maakt Jeroen een eenvoudige frambozenmousse, laagjesgewijs afgewisseld met **verkruimelde zandkoekjes en verse frambozen**. Als kers op de taart kan je dit glaasje afwerken met een flinke toef **meringue**. Geloof ons, zelfs mensen die niet echt van nagerechten houden, zullen hier dol op zijn. **Naar het recept:** [mousse met frambozen, zandkoekjes en meringue](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/mousse-met-frambozen-platte-kaas-zandkoekjes-en-meringue) # **20. Chocoladeparfait met peren** Jeroen serveert een lekkere **chocoladeparfait in glazen**, met een flinke dot mascarpone, gepocheerde peren en krokante ‘café noir’-koekjes erbovenop. Een glaasje geluk dat uitnodigt om het in één keer naar binnen te werken, vind je ook niet? **Naar het recept:** [chocoladeparfait met peren](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/chocoladeparfait-met-peren)  # **21. Citroenmousse met citrus en kokos** Deze mousse maakt Jeroen op basis van **plattekaas, room en citroen** als smaakmaker. Eens de citroenmousse is opgesteven, werkt hij dit frisse nagerecht af met partjes **vers citrusfruit** zoals sinaasappel en pompelmoes en een **krokant laagje kokoscrumble**. **Naar het recept:** [citroenmousse met citrusfruit en kokoscrumble](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/citroenmousse-met-citrusfruit-en-kokoscrumble) # **22. Trifle met mascarpone en blauwe bessen** Trifle is het perfecte **dessert-in-laagjes** als je het nagerecht graag al **op voorhand** klaarmaakt. Je kan deze glaasjes koel bewaren in de koelkast. De bereiding is heel simpel: malse stukjes **botercake** krijgen het gezelschap van een luchtige **mousse op basis van mascarpone**, een compote van blauwe bessen en **gekaramelliseerde amandelschilfers**. **Naar het recept:** [trifledessert met mousse van mascarpone en blauwe bessen](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/trifledessert-met-mousse-van-mascarpone-en-blauwe-bessen) # **23. Verse chocoladepudding** Kant-en-klare dessertjes uit het koelvak kunnen de inspiratie zijn om er een degelijke **versie ‘maison’** van te maken. Volg dit eenvoudige recept en je eindigt met een **glas vol chocoladeplezier** met een kroon van **luchtige vanilleroom**. **Naar het recept:** [chocoladepudding met vanilleroom](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/chocoladepudding-met-vanilleroom) # **24. Coupes piña colada** Dit ananasdessert combineert **verse ananas** met een **romige limoencrème** en **schaafijs** met de allures van een exotische cocktail. ’t Is een combinatie van frisse fruitzuren en zoetigheid. Het dessert is helemaal ‘ton sur ton’, in **drie laagjes** van gele lekkernijen. Haal je mooiste coupes uit de kast om dit fijne dessert in te serveren. **Naar het recept:** [coupes met limoencrème, ananas en piña colada-granité](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/coupes-met-limoencreme-ananas-en-pina-colada-granite) # **25. Griesmeelpap met citrusfruit** **Zurig** **fruit** waaronder pompelmoes en sinaasappel, **zoete vanillepap** en een **krokante crumble** in heerlijke laagjes. Dit is een full option dessert om eender welke gezelige maaltijd mee af te sluiten. **Naar het recept:** [griesmeelpap met agrumes en crumble](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/griesmeelpap-met-agrumes-en-crumble)  # **26. Trifle met rood fruit en witte chocolade** Rood, wit, rood, wit en een vleugje goudgele crumble. Deze trifle is een dessert met karaktervolle laagjes: zurig rood fruit, zachte mascarponemousse, zoete witte chocolade en knapperige kruimels. Een zoete zonde, en dat kan deugd doen. **Naar het recept:** [trifle van rood fruit, mascarpone en witte chocolade](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/trifle-van-rood-fruit-mascarpone-en-witte-chocolade) # **27. Het simpelste dessert ooit** Als je volk over de vloer krijgt, is er niet altijd genoeg tijd om complexe desserten te bereiden. Dit zoet, smeuïg, **fruitig-fris én krokant glaasje plezier** op basis van gemengd rood fruit, mascarpone, plattekaas en volkorenkoekjes bereid je in 1-2-3. ’t Is de eenvoud zelve… **Naar het recept:** [het simpelste dessert ooit](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/het-simpelste-dessert-ooit) # 28. **Tiramisu met peperkoek** Tiramisu is een basisbereiding waarmee je eindeloos kan variëren. Jeroen koos onze peperkoek om de Italiaanse klassieker te herwerken tot een lekker dessert met een peperkoeken hart. Dit lepelen jong en oud vlotjes naar binnen! **Naar het recept:** [tiramisu met peperkoek](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/tiramisu-met-peperkoek) # **29. Gepocheerde perzik met sabayon** Een zoete ‘bouillon’ op basis van witte wjin en suiker is het perfecte bad om fruit in te pocheren. Voor dit dessert werkt Jeroen met verse perziken. De smaakvolle bouillon is tegelijk de basis om een luchtige sabayon te kloppen. Doe er nog een bolletje vanille-ijs bij en iedereen zal genieten van een superlekker dessert. **Naar het recept:** [gepocheerde perzik met sabayon en ijs](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/gepocheerde-perzik-met-sabayon-en-ijs) # **30. Ravioli met chocolade** Een verrassend dessert voor alle chocoholics: kleine ravioli van **pastadeeg met een vleugje cacaopoeder**. De vulling bestaat uit **verse chocoladeganache.** Het geheel wordt afgewerkt met **crème anglaise**. **Naar het recept:** [ravioli met chocolade](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/ravioli-met-chocolade)  # 31. **Rabarber met limoenmousse** Jeroen maakt een dessert dat al je smaakpapillen aanspreekt: een laagje lekker zure rabarber met daarop frisse yoghurtmousse, afgewerkt met een zoete crumble. Eentje om zeker eens te maken tijdens het [rabarberseizoen](https://dagelijksekost.vrt.be/kookmagazine/zot-van-rabarber-ontdek-hier-hoe-je-deze-lentegroente-klaarmaakt#searchType=articles)! **Naar het recept:** [rabarber met gelei van rabarber en yoghurtmousse met limoen](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/rabarber-met-gelei-van-rabarber-yoghurtmousse-met-limoen) # 32. **Fruitminestrone met citroensorbet** De klassieke Italiaanse groentesoep met stukjes heeft Jeroen geïnspireerd om er een fruitige variant op te maken. Dit dessert is een leuk **alternatief voor de klassieke fruitsla** en serveert met al die mooie kleuren prachtig in een doorzichtig glaasje. Schep er nog een fris bolletje **gepaneerde citroensorbet** bij en je zet zonder al te veel moeite een verfijnd en fris dessert op de tafel. **Naar het recept:** [gezonde fruitminestrone met citroensorbet](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/gezonde-fruitminestrone-met-citroensorbet) # **33. Vanillecrème met rabarber en crumble** Een geslaagd dessert bevat een slimme verzameling van smaken én texturen. Dit nagerecht bestaat uit **drie poepsimpele bereidingen** die samen een dessertglas vullen en elke zoetekauw verwennen: zoetzure **rabarbercompote**, romige **vanillecrème** en zacht-krokante **havermoutcrumble**. **Naar het recept:** [vanillecrème met rabarbercompote en havermoutcrumble](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/vanillecreme-met-rabarbercompote-en-havermoutcrumble) # **34. Mokkamousse** Dit dessert heeft de looks én de smaak van een cappuccino. Onderaan zit een luchtige **chocolademousse met koffie**. Daarboven kom je nog **koffieroom en verkruimelde Café Noir-koekjes** tegen. Serveer dit dessert voor één keer niet in een glaasje of coupe, maar **in een koffiekop** om de illusie compleet te maken. **Naar het recept:** [mokkamousse](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/mokka-mousse)  # 35. Advocaatmousse met appel Advocaat blijft het ideale ingrediënt voor een dessert met een volle en karakteristieke smaak. Jeroen maakt er een mousse mee op basis van plattekaas. Na afkoelen wordt de mousse bedekt met een laag warme briochecroutons en blokjes gebakken appel. **Naar het recept:** [advocaatmousse met appel en croutons van briochebrood](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/advocaatmousse-met-appel-en-croutons-van-briochebrood) # **36. Caipirinha parfait** Caipirinha is een **drankje op basis van cachaça**. Het was ooit een medicijn, maar werd later de nationale cocktail van Brazilië. Je kunt er een lekker **ijskoud dessert** van maken waarvoor je zelfs **geen ijsmachine** nodig hebt. Zeker proberen tijdens een warm, zomers weekend! **Naar het recept:** [caipirinha parfait](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/caipirinha-parfait-met-amandelkruimels) # 37. Mascarponemousse met peer en verse boudoirs In ons land worden de **allerbeste peren** ter wereld gekweekt, en dus verdient de vrucht alle (p)eer. Met een eenvoudige **mousse van mascarpone en zelfgemaakte boudoirs** maak je zonder twijfel indruk aan tafel. **Naar het recept:** [peer met mascarponemousse en verse boudoirs](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/peer-met-mascarponemousse-en-verse-boudoirs) # **38. Koude sabayon met amarena-kersen** Sabayon kennen we meestal als een warme bereiding, maar in deze variant klopt Jeroen de **sabayon koud.** Daarbij komen lekkere amarena-kersen. Deze opgelegde **friszure kersen** komen oorspronkelijk uit Italië en zijn zeer lang houdbaar. Het dessert wordt afgewerkt met vier-vierdencake en geserveerd in, jawel, glaasjes mét een gouden randje. **Naar het recept:** [koude sabayon met amarena-kersen en chocolade](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/koude-sabayon-met-amarena-kersen-en-chocolade) # **39. Gepocheerde ananas met granité en plattekaas** In dit dessert breng je zachte **plattekaas, fris exotisch fruit, kruidige granité en knapperige karamel** samen in een heerlijk glaasje. Jeroen pocheert de ananas in een zoete marinade die later verandert in ijs, meerbepaald een **granité**. Lekker zoet én verfrissend tegelijk. **Naar dit recept:** [gepocheerde ananas met plattekaas](https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/gepocheerde-ananas-met-plattekaas) 