33 super soepen om je aan te verwarmen

Wat is er beter dan een kom dampende, verse soep? Juist, een kom dampende, verse soep die je zélf hebt klaargemaakt. Met de soeprecepten van Dagelijkse kost kan je alle kanten op. Van een lekker simpele pompoensoep tot feestelijke soepen om mee uit te pakken. Nog wat lekkere extra’s erbij zoals balletjes, pesto of croutons, en die snelle lunch verandert al snel in een volwaardig feestmaal.

1. Koolsoep

Kolen zijn ideale soepgroenten. Deze winterse soepen laten zich smaken bij jong en oud, zeker als je ze combineert met wat spek of gerookte worst. 

2. Bonensoep 

Van een zuiderse maaltijdsoep met chorizo, boontjes in tomatensaus en groene kool tot groentesoep met bonen als garnituur. Keer op keer zorgen deze voedzame peulvruchten voor een waar feestmaal.

3. Minestrone

Een one pot wonder tjokvol seizoensgroenten? Search no more. Minestrone soep is een feest voor al je zintuigen! Rapen, spruiten, savooikool, pastinaak en peterseliewortel geven de volle smaak aan deze Italiaanse soepklassieker. Tip van de chef: voeg de korst van een stuk Parmezaan en een stevige ‘runderbavette’ toe voor extra veel smaak. Of geef een twist aan het traditionele recept met ansjovis.

4. Uiensoep

Voor een rasechte, Franse uiensoep mag je Jeroen om het even op welk moment opbellen. Met een kaasbeschuit, met lookbroodjes of met ... noedels? Jeroen zijn oosterse bouillon van uien is het proberen meer dan waard.

5. Pastinaaksoep

Voor de aardappel in onze regio populair werd, was pastinaak dagelijkse kost. Na een tijdje in de vergetelheid is deze dankbare wintergroente helemaal terug van weggeweest. Pastinaak combineert goed met wortel, pompoen en tomaat. Het resultaat is elke keer opnieuw een fluweelzachte soep waar je echt naar verlangt op een koude dag.

6. Pompoensoep

's Zomers heb je tomaten in overvloed, in de herfst en winter zijn pompoenen aan zet. De grote exemplaren zijn ideaal om een stevige en smakelijke pompoensoep te bereiden. Hokkaido en butternut pompoenen hoef je bovendien niet te schillen voor ze in de soep gaan. Het leuke aan pompoenen is hun veelzijdigheid: je kan eindeloos combineren met kruiden, extra groenten en andere smaakmakers.

7. Groentesoep met ravioli

Tortellini 'in brodo' (Italiaans voor 'in bouillon') of groentesoep met gevulde deegwaren, da's nog eens échte power food. En bovendien ideaal om restjes in te verwerken.

8. Soep met geroosterde groenten

Door groenten op voorhand te roosteren til je elke soep naar een hoger niveau. Probeer maar eens.

9. Kippensoep

Een klassieke kippensoep is het opkikkertje dat je nodig hebt op een koude dag. Maar omdat soep niet altijd voorspelbaar hoeft te zijn, gaf Jeroen al een paar keer zijn eigen draai aan het traditionele soeprecept. Mexicaans, Thais, Chinees? You name it.

10. Broccolisoep

Broccoli is veelzijdig en zeer gezond. In combinatie met nog zo'n topgroente als courgette zet je in geen tijd een smakelijke soep op tafel. Heerlijk in combinatie met wat kaas!

11. Ramen of misosoep

In Japan eten ze ramen zoals wij een pak friet halen. Dat is uiteraard een pak gezonder en het smaakt bovendien geweldig. Jeroen gebruikt als basis groentebouillon en tofoe voor een vegetarische versie, maar je kan natuurlijk ook kippen- of vleesbouillon gebruiken en blokjes kip of varkensvlees toevoegen. 

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie