3 manieren om groenten en fruit langer te bewaren

Zoek je een manier om langer van je groente- of fruitoogst te genieten? Met bewaarmethodes zoals ‘wecken’, inmaken of opleggen verleng je de houdbaarheid van fruit en groenten tot meerdere maanden. Jeroen deelt zijn tips en recepten voor de lekkerste opgelegde etenswaren en serveert nog twee andere methodes om verse producten maandenlang te bewaren.

1. Wecken en inmaken

Inmaken en wecken zijn oude bewaartechnieken die een heuse revival meemaken. Heb je een heleboel verse vruchten of groenten liggen, en heb je geen plaats meer in de diepvries? Je kan ze wecken of opleggen in een glazen pot of bokaal, en daarna maandenlang bewaren.

Je vraagt je misschien af of er een verschil is tussen wecken en inmaken (of opleggen)? Het zijn twee variaties op dezelfde methode die vaak door elkaar gebruikt worden.

Wecken is best eenvoudig. Het vraagt enkel wat schone potten, flessen of bokalen, een nauwkeurige werkwijze en een beetje geduld. In de 18e eeuw kwam legerarts Nicolas Appert op de proppen met een methode om levensmiddelen langer te bewaren. Door glazen potten te steriliseren en vacuüm te trekken wist hij groenten en fruit veel langer te bewaren. Appert verkocht zijn uitvinding door aan een Zwitserse familie die het op hun beurt van de hand deden aan ene Johann Carl Weck. Hij zocht als vegetariër en geheelonthouder een manier om groenten en fruit te conserveren zonder alcohol te gebruiken. Samen met zijn compagnon George van Eyck vond hij de oplossing in de eenvoudige ‘weck-methode’. Ze maakten er een internationaal succes van. De typische glazen weckpotten met aardbeilogo en deksel met rubberen ring zijn tot op de dag van vandaag een begrip in veel Vlaamse keukens.

Zo ga je te werk:

  1. Vul een gesteriliseerde pot met groenten of fruit naar keuze.
  2. Blancheer de verse producten in licht gezouten water.
  3. Schep eerst de groenten of vruchten in de pot, tot 2 cm onder de rand.
  4. Vul aan met het gezouten blancheerwater tot alles onder staat.
  5. Maak de rand schoon met een doek en sluit de pot goed af.
  6. Zet de gevulde pot in een grote kookpot of weckpan met water en breng het water zachtjes aan de kook.
  7. Kook zo lang als nodig. De sterilisatietijd varieert voor elk type groente of fruit.
  8. Haal de potten uit de pan met een ovenwant of tang en laat afkoelen. Controleer of de deksel vacuüm zuigen.

Tip: Respecteer de inmaaktijd of sterilisatietijd. De duur is van belang om bacteriën of gifstoffen te voorkomen. Een zoektocht via Google maakt je wegwijs in de aanbevolen tijden per specifieke groente- of fruitsoort.

VRT

Inmaken of opleggen wil zeggen dat je etenswaren in een zuuroplossing bewaart. Bekende voorbeelden zijn pickles en zoetzure augurken. Om etenswaren in te maken gebruik je water, azijn en/of zout of suiker. Opleggen met azijn is goed om bacteriën te voorkomen en het geeft je opgelegde groenten een friszure smaak. Je kan de smaak bovendien beïnvloeden door de verhouding tussen water, azijn, suiker en zout te veranderen. Pickles zijn zuur opgelegde groenten waar je ook nog smaakmakers zoals mosterd, komijn en kurkuma aan toevoegt. Opgelegde augurken zijn meestal zoetzuur.

  • Zoetzuur: eenzelfde hoeveelheid azijn, suiker en water
  • Zuur: eenzelfde hoeveelheid azijn en water, hier laat je de suiker weg
  • Hartig zuur: eenzelfde hoeveelheid azijn, zout en water, hier voeg je dus zout in plaats van suiker toe

Nog een paar tips om rekening mee te houden:

  • Ingemaakte voeding is tot 9 maanden houdbaar
  • Bewaar de potten op een donkere, droge, goed geventileerde plaats
  • Label elke pot met de datum, zo weet je perfect tot wanneer al dat lekkers houdbaar is
  • Vul kleine potten want eens je een bokaal opgelegde groenten of ingemaakt fruit opendoet consumeer je die best binnen de week.

2. Confituur maken

Confituur kennen en lusten we allemaal. Het is de ideale manier om zo veel mogelijk fruit dat tijdens de zomermaanden geoogst wordt te bewaren tot de winter. En ja, ook van sommige groenten kan je heerlijke jam of chutney maken. Probeer Jeroens recept voor zelfgemaakte uienconfituur maar eens. Heerlijk bij een kaasplankje.

Wat precies het verschil is tussen confituur, gelei en chutney lees je hier.

Zelf confituur maken? Dat doe je zo

Welke fruitsoorten zijn ideaal voor vruchtenconfituur? Hoe maak je verse confituur die niet te lopend en niet te vast is? Lees hier alle tips en tricks van Jeroen voor lekkere confituur.

3. Fruit invriezen

Ben je gezegend met een grote diepvries? Dan kan je naar hartenlust etenswaren invriezen. De meeste groenten en vruchten kan je in principe rechtstreeks de vriezer insteken. Onthoud wel één ding: verse groenten en vruchten die veel water bevatten, worden wak door het vriesproces. Wanneer je ze terug ontdooit zijn ze dus beter geschikt om te verwerken in warme bereidingen zoals soepen, ovenschotels, puree en sauzen. Bevroren fruit kan je verwerken tot een smoothie (bowl), coulis, ...

VRT

Veel mensen kiezen ervoor om groenten zoals spinazie, prei, erwten, broccoli, bloemkool en spruiten op voorhand te blancheren. De reden? Ingevroren groenten behouden hun smaak en kleur beter. Enkele seconden tot minuten (afhankelijk van het type groente) in kokend water leggen is voldoende.

Maak van de gelegenheid gebruik om je groenten of fruit ook meteen in hapklare stukken te snijden en de schil of harde kern alvast te verwijderen. Dat bespaart je een hoop werk achteraf.

kookmateriaal Created with Sketch.

Kookmateriaal