16 makkelijke ovenschotels voor elke goesting

Smeuïg vanbinnen, knapperig vanbuiten. Ovenschotels zijn het ultieme comfort food op een koude dag. Bovendien is zo’n heerlijke ovenschaal vol krachtvoer ook nog eens klaar in een handomdraai. Met puree, kaassaus, vlees of vis? Keuze troef! Laat de oven het werk doen en geniet van zalige winterkost in de vorm van deze heerlijk makkelijke ovengerechten.

Fish pie is een traditioneel gerecht uit Groot-Brittanië. De ‘vistaart’ is een ovenschotel die bestaat uit verschillende lagen. Jeroen start met een bedje van gepocheerde heek, schikt daar de gestoofde prei in kaassaus bovenop en werkt hem af met een smeuïge puree.

Met een pot verse tomatensaus met kruiden kan je alle kanten uit. Jeroen gaart er gevulde kipfilets in. De kippenborsten vult hij eerst met wat gerookte rauwe ham en enkele schijfjes mozzarella.

Een snelle ovenschotel met zoetzuur witloof, gebakken gehakt, smeuïge puree en een krokant korstje. Het perfecte winterse gerecht om op voorhand klaar te maken en de dag nadien op te warmen in de oven.

Deze rijkgevulde ovenschotel met spinazie, aubergines en polpettes, ofwel kleine Italiaanse gehaktballetjes, maak je makkelijk op voorhand klaar. Geef hem voor het serveren nog een gouden korstje van broodkruim en parmezaan onder de grill en smullen maar!

Je mag er zeker van zijn dat het hele gezin verzot is op deze typisch Vlaamse ovenschotel met gehakt, prei, aardappelpuree en kaassaus. Je kunt hem gemakkelijk van tevoren klaarmaken zodat je ’s avonds haast geen werk meer hebt. Doe er de saus wel pas bij vlak voor de schotel in de oven gaat.

De smaak van zalm en broccoli gaan hand in hand. Jeroen verwerkt ze in een eenvoudige, smeuïge ovenschotel. ’t Is misschien ook het ideale gerecht om kinderen vis te leren eten. Een goudbruin gegratineerd kaaskorstje maakt het helemaal af.

Een heerlijke ovenschotel in laagjes op basis van andijvie, linzen en bloemkoolroosjes. Op en top vegetarisch comfort food afgewerkt met een zalige bechamelsaus met blauwe kaas en een krokant broodkruimkorstje.

Dit is het perfecte gerecht als je jezelf op korte tijd wilt overtreffen in de keuken. Jeroen serveert de populaire Italiaanse aardappelkussentjes met een rijke groentesaus van tomaat en courgette uit de oven.

Een snel vispannetje, zoals Jeroen het zelf noemt. Helemaal niet moeilijk en toch overheerlijk. De kabeljauw kan je makkelijk vervangen door een andere vaste witte vis, zoals heek of schelvis.

Een absolutie topper. Deze ovenschotel met penne, tomatensaus én kaassaus is een portie geluk uit de oven. Bovendien vraagt dit recept niet veel werk en krijg je instant een goed gevoel.

Een topstoofpotje boordevol malse kippenbouten, venkel en andere groenten, geserveerd met parelcouscous en een groene kruidencoulis. Dit is een ovenschotel op hoog niveau.

Deze ovenschotel in laagjes kan je perfect op voorhand bereiden. Warm het mager konijnenvlees, het Belgisch witloof en de smeuïge puree op in de oven en schuif de voeten maar meteen onder de tafel.

Dit is een variant op de Italiaanse klassieker ‘melanzane alla parmigiana’ – de vegetarische ovenschotel met aubergine. Jeroen doet er koolrabi bij wat een extra ‘beet’ geeft aan het gerecht.

In dit gerecht experimenteert Jeroen met de klassieke gratin dauphinois en wijting ‘Florentine’. De uitkomst is een lekkere gegratineerde ovenschotel met vis, spinazie en aardappelschijfjes. Gratin dauphinois à la Florentine.

De Grieken kennen ook iets van lekkere ovenschotels. Pastitsio is een pastaschotel met gehakt en bucatini (holle pasta) afkomstig uit Griekenland. De ovenschotel is opgebouwd uit laagjes pasta, een laagje gehaktsaus en een laagje bechamelsaus. 

Heerlijk, zo’n ovenschotel boordevol wintergroenten. Gaar de schorseneren, aardperen en groene kool voor ze in de taart verdwijnen en de oven ingaan. Je kan deze groentetaart lauw serveren als lunch met een kruidenslaatje erbij, of voorzie een stevige portie als avondmaal.

Ontdek nog meer ovenschotels

Moet er nog inspiratie zijn? Ontdek meer dan 60 overheerlijke ovenschotels om mee te experimenteren in de keuken.
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie