
Het zoutvat van Jeroen heeft al veel commentaar gekregen, maar deze keer gebruikt hij een hele kilogram zout om één van zijn meest favoriete visbereidingen te maken. Een wilde zeebaars is prijzig, maar deze bereiding doet de kwaliteit en de smaak van de vis alle eer aan.
De smaken zijn puur en een genot voor de visliefhebber. Laat je visboer zeker weten dat de vis niet ontschubd mag zijn. Dat is belangrijk voor het slagen van deze bereiding. Samen met gestoofde groenten en een kwalitatieve gekookte aardappel erbij zorg je voor een memorabele maaltijd.
Ingrediënten
- 1 zeebaars
- 1 kg zeezout
- krul- of bladpeterselie
- dragon
- dille
- 800 g aardappel
- 1 venkel
- 250 g trostomaat
- 1 sjalot
- basilicum
- olijfolie
- peper
- zeezout
- olijfolie
Benodigdheden
- een houten tandenstoker
- een groot vel bakpapier
Bereiding
De zeebaars
Verwarm de oven voor op 200°C.
Neem een ruime mengschaal en strooi er het grof zeezout in.
Scheid het ei en doe het eiwit bij het zout. Meng de twee ingrediënten grondig tot een licht vochtige zoutmassa. De dooier gebruik je niet.
Knip de staartvin wat bij. (Zeker wanneer de vis dan gemakkelijker op de ovenschaal past.)
Neem de takjes dille, dragon en peterselie, spoel ze schoon en stop de dikke tuil kruiden in de holte van de zeebaars. (Waarlangs de visser het dier gegut heeft.) Let op: de basilicum belandt straks bij de groenten.
Prik de holte met kruiden dicht met een tandenstoker. Snij eventueel de uiteinden van de stoker af, zodat het hout niet boven de zoutkorst uitsteekt.
Bedek een vlakke ovenschaal met een dubbele laag bakpapier en leg er de zeebaars op.
Schep het zout over de vis en druk het aan tot een egale zoutkorst van een kleine centimeter dik. Druk ook een muurtje van zout tegen de randen van de vis. De kop en het uiteinde van de staart van de baars hoeven niet bedekt ze zijn met zout.
Gaar de zeebaars in de oven van 200°C. Reken een gaartijd van 23 minuten voor een zeebaars van 1 kilogram. (Pas de gaartijd aan aan de maat van de vis.)