Pannenkoekentaart
Pannenkoekentaart
Pannenkoekentaart
Pannenkoekentaart
Ingrediënten
4 personen
Melk
1 l
Eieren
4
Patisseriebloem
400 g
Boter
40 g
Zout
1 snuifje
Arachideolie
1 scheutje
Suiker
150 g
Water
150 g
Vanillestokje
1
Gelatine
2
Aardappel
1
Benodigdheden
Handmixer, een keukenweegschaal, twee keukenkwasten, een vlakke schaal of bord, optie een mixer met klopper, tip met een halve aardappel op een vork kan je de koekenpan invetten
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor het pannenkoekenbeslag
1 l melk, 4 eieren, 400 g patisseriebloem, 40 g boter, 1 snuifje zout, 1 scheutje arachideolie
1
Smelt de boter op een zacht vuur. Laat ze niet kleuren.
2
Weeg de juiste hoeveelheid bloem en zeef ze in een ruime mengkom. Zo vemijd je klontertjes in het beslag. Voeg ook een snuifje zout toe
3
Breek de eieren, maak een kuiltje in de berg bloem en giet de eieren daarin. Schenk er de gesmolten boter bij en gebruik een garde om het beslag te mengen (of haal de handmixer boven). Giet er de melk in delen bij totdat alle bloem in het beslag is verdwenen.
4
Het pannenkoekenbeslag zal vrij lopend zijn, maar da’s precies zoals ik het bedoel. TIP: Bovendien kan je het beslag zonder probleem een op voorhand maken, en het een nacht laten ‘rijpen’ in de koelkast. Dek de kom wel af met een vel vershoudfolie. De kans is groot dat je nog lekkerdere pannenkoeken bakt.
Vanillesiroop
150 g suiker, 150 g Water, 1 vanillestokje, 2 gelatine
5
Leg de blaadjes gelatine in een beker met koud water en laat ze even weken.
6
Weeg de suiker, giet de korrels in een kleine pan en schenk er het water bij
7
Snij de vanillepeul overlangs in twee en gebruik de punt van een mesje om er zoveel mogelijk vanillezaadjes uit te schrapen
8
Doe de vanillezaadjes in het suikerwater, en gooi er ook de vanillepeul bij
9
Breng het 50/50 mengsel voor vanillesiroop kort aan de kook op een matig vuur. Zet vervolgens het vuur uit, knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en roer ze doorheen de heldere siroop. De gelatine zal meteen oplossen.
Pannenkoeken bakken
1 aardappel
10
Schenk een beetje arachideolie in een schaaltje, of werk met een beetje gesmolten boter.
11
Snij een aardappel middendoor en prik een halve knol op een vork.
12
Verwarm de koekenpan op een matig vuur, dompel de vlakke zijde van de halve aardappel in de boter of de olie, en strijk hiermee de bodem van de pan in.
13
Schenk een kleine pollepel beslag in de pan en blijf ze kantelen tot het beslag de hele bodem bedekt.
14
Bak de pannenkoek goudbruin en keer hem om. De eerste kan mislukken, maar geef niet op.Pannenkoeken bakken moet je een beetje ‘in de vingers krijgen’. Het is belangrijk om wat te ‘spelen’ met de stand van het vuur. Zet het vuur iets hoger wanneer je een pannenkoek begint te bakken. Zet het wat zachter wanneer je de koek hebt omgedraaid.
15
Blijf bakken tot je een flinke stapel verse pannenkoeken hebt. Reken op minstens 40 dunne pannenkoeken.
Taart samenstellen
16
Neem de pot choco (of hazelnootpasta) en de lauw-warme vanillesiroop bij de hand.
17
Leg een eerste pannenkoek op een schaal of groot bord met een vlakke bodem.
18
Strijk de pannenkoek in met een dun laagje choco. Gebruik hiervoor een keukenkwast.
19
Dompel de tweede keukenkwast in de warme vanillestroop en dep wat van de stroop bovenop het laagje choco. De stroop zal de taart ‘lijmen’.
20
Leg een tweede pannenkoek bovenop de eerste en smeer er opnieuw choco en wat stroop op. Ga zo door tot je alle pannenkoeken tot een taart hebt gestapeld. Druk de taart tijdens de bouwwerkzaamheden af en toe voorzichtig aan.
21
Strijk tenslotte nog een laagje van de siroop op de bovenste pannenkoek en zet de stevige taart in de koelkast. Laat ze ongeveer 2 uur opstijven.
Serveren
22
Snij de pannenkoekentaart in punten met behulp van een vlijmscherp mes.
23
Het is een eenvoudig, heerlijk en stevig taartje, dus doseer de porties.
Voor het pannenkoekenbeslag
1 l melk, 4 eieren, 400 g patisseriebloem, 40 g boter, 1 snuifje zout, 1 scheutje arachideolie
1
Smelt de boter op een zacht vuur. Laat ze niet kleuren.
2
Weeg de juiste hoeveelheid bloem en zeef ze in een ruime mengkom. Zo vemijd je klontertjes in het beslag. Voeg ook een snuifje zout toe
3
Breek de eieren, maak een kuiltje in de berg bloem en giet de eieren daarin. Schenk er de gesmolten boter bij en gebruik een garde om het beslag te mengen (of haal de handmixer boven). Giet er de melk in delen bij totdat alle bloem in het beslag is verdwenen.
4
Het pannenkoekenbeslag zal vrij lopend zijn, maar da’s precies zoals ik het bedoel. TIP: Bovendien kan je het beslag zonder probleem een op voorhand maken, en het een nacht laten ‘rijpen’ in de koelkast. Dek de kom wel af met een vel vershoudfolie. De kans is groot dat je nog lekkerdere pannenkoeken bakt.
Vanillesiroop
150 g suiker, 150 g Water, 1 vanillestokje, 2 gelatine
5
Leg de blaadjes gelatine in een beker met koud water en laat ze even weken.
6
Weeg de suiker, giet de korrels in een kleine pan en schenk er het water bij
7
Snij de vanillepeul overlangs in twee en gebruik de punt van een mesje om er zoveel mogelijk vanillezaadjes uit te schrapen
8
Doe de vanillezaadjes in het suikerwater, en gooi er ook de vanillepeul bij
9
Breng het 50/50 mengsel voor vanillesiroop kort aan de kook op een matig vuur. Zet vervolgens het vuur uit, knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en roer ze doorheen de heldere siroop. De gelatine zal meteen oplossen.
Pannenkoeken bakken
1 aardappel
10
Schenk een beetje arachideolie in een schaaltje, of werk met een beetje gesmolten boter.
11
Snij een aardappel middendoor en prik een halve knol op een vork.
12
Verwarm de koekenpan op een matig vuur, dompel de vlakke zijde van de halve aardappel in de boter of de olie, en strijk hiermee de bodem van de pan in.
13
Schenk een kleine pollepel beslag in de pan en blijf ze kantelen tot het beslag de hele bodem bedekt.
14
Bak de pannenkoek goudbruin en keer hem om. De eerste kan mislukken, maar geef niet op.Pannenkoeken bakken moet je een beetje ‘in de vingers krijgen’. Het is belangrijk om wat te ‘spelen’ met de stand van het vuur. Zet het vuur iets hoger wanneer je een pannenkoek begint te bakken. Zet het wat zachter wanneer je de koek hebt omgedraaid.
15
Blijf bakken tot je een flinke stapel verse pannenkoeken hebt. Reken op minstens 40 dunne pannenkoeken.
Taart samenstellen
16
Neem de pot choco (of hazelnootpasta) en de lauw-warme vanillesiroop bij de hand.
17
Leg een eerste pannenkoek op een schaal of groot bord met een vlakke bodem.
18
Strijk de pannenkoek in met een dun laagje choco. Gebruik hiervoor een keukenkwast.
19
Dompel de tweede keukenkwast in de warme vanillestroop en dep wat van de stroop bovenop het laagje choco. De stroop zal de taart ‘lijmen’.
20
Leg een tweede pannenkoek bovenop de eerste en smeer er opnieuw choco en wat stroop op. Ga zo door tot je alle pannenkoeken tot een taart hebt gestapeld. Druk de taart tijdens de bouwwerkzaamheden af en toe voorzichtig aan.
21
Strijk tenslotte nog een laagje van de siroop op de bovenste pannenkoek en zet de stevige taart in de koelkast. Laat ze ongeveer 2 uur opstijven.
Serveren
22
Snij de pannenkoekentaart in punten met behulp van een vlijmscherp mes.
23
Het is een eenvoudig, heerlijk en stevig taartje, dus doseer de porties.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 5m
Ingrediënten
Melk
1 l
Eieren
4
Patisseriebloem
400 g
Boter
40 g
Zout
1 snuifje
Arachideolie
1 scheutje
Suiker
150 g
Water
150 g
Vanillestokje
1
Gelatine
2
Aardappel
1
Pannenkoekentaart
Eén van de eerste jobs van Jeroen was pannenkoeken bakken. Hij stond achter het fornuis van een pannenkoekenhuisje in Leuven waar het behoorlijk druk kon zijn. Meerdere pannenkoeken tegelijkertijd bakken vraagt de nodige concentratie, dat heeft hij geweten.Dit recept voor een pannenkoekentaart is pure eenvoud. Het is een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen of zet zo’n exemplaar klaar voor na de schooldag. Dan kunnen ze honderduit vertellen terwijl ze een bescheiden punt van deze stevige taart naar binnen werken.Met deze ingrediënten kan je een grote taart maken.Instructies
Voor het pannenkoekenbeslag
1 l melk, 4 eieren, 400 g patisseriebloem, 40 g boter, 1 snuifje zout, 1 scheutje arachideolie
1
Smelt de boter op een zacht vuur. Laat ze niet kleuren.
2
Weeg de juiste hoeveelheid bloem en zeef ze in een ruime mengkom. Zo vemijd je klontertjes in het beslag. Voeg ook een snuifje zout toe
3
Breek de eieren, maak een kuiltje in de berg bloem en giet de eieren daarin. Schenk er de gesmolten boter bij en gebruik een garde om het beslag te mengen (of haal de handmixer boven). Giet er de melk in delen bij totdat alle bloem in het beslag is verdwenen.
4
Het pannenkoekenbeslag zal vrij lopend zijn, maar da’s precies zoals ik het bedoel. TIP: Bovendien kan je het beslag zonder probleem een op voorhand maken, en het een nacht laten ‘rijpen’ in de koelkast. Dek de kom wel af met een vel vershoudfolie. De kans is groot dat je nog lekkerdere pannenkoeken bakt.
Vanillesiroop
150 g suiker, 150 g Water, 1 vanillestokje, 2 gelatine
5
Leg de blaadjes gelatine in een beker met koud water en laat ze even weken.
6
Weeg de suiker, giet de korrels in een kleine pan en schenk er het water bij
7
Snij de vanillepeul overlangs in twee en gebruik de punt van een mesje om er zoveel mogelijk vanillezaadjes uit te schrapen
8
Doe de vanillezaadjes in het suikerwater, en gooi er ook de vanillepeul bij
9
Breng het 50/50 mengsel voor vanillesiroop kort aan de kook op een matig vuur. Zet vervolgens het vuur uit, knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en roer ze doorheen de heldere siroop. De gelatine zal meteen oplossen.
Pannenkoeken bakken
1 aardappel
10
Schenk een beetje arachideolie in een schaaltje, of werk met een beetje gesmolten boter.
11
Snij een aardappel middendoor en prik een halve knol op een vork.
12
Verwarm de koekenpan op een matig vuur, dompel de vlakke zijde van de halve aardappel in de boter of de olie, en strijk hiermee de bodem van de pan in.
13
Schenk een kleine pollepel beslag in de pan en blijf ze kantelen tot het beslag de hele bodem bedekt.
14
Bak de pannenkoek goudbruin en keer hem om. De eerste kan mislukken, maar geef niet op.Pannenkoeken bakken moet je een beetje ‘in de vingers krijgen’. Het is belangrijk om wat te ‘spelen’ met de stand van het vuur. Zet het vuur iets hoger wanneer je een pannenkoek begint te bakken. Zet het wat zachter wanneer je de koek hebt omgedraaid.
15
Blijf bakken tot je een flinke stapel verse pannenkoeken hebt. Reken op minstens 40 dunne pannenkoeken.
Taart samenstellen
16
Neem de pot choco (of hazelnootpasta) en de lauw-warme vanillesiroop bij de hand.
17
Leg een eerste pannenkoek op een schaal of groot bord met een vlakke bodem.
18
Strijk de pannenkoek in met een dun laagje choco. Gebruik hiervoor een keukenkwast.
19
Dompel de tweede keukenkwast in de warme vanillestroop en dep wat van de stroop bovenop het laagje choco. De stroop zal de taart ‘lijmen’.
20
Leg een tweede pannenkoek bovenop de eerste en smeer er opnieuw choco en wat stroop op. Ga zo door tot je alle pannenkoeken tot een taart hebt gestapeld. Druk de taart tijdens de bouwwerkzaamheden af en toe voorzichtig aan.
21
Strijk tenslotte nog een laagje van de siroop op de bovenste pannenkoek en zet de stevige taart in de koelkast. Laat ze ongeveer 2 uur opstijven.
Serveren
22
Snij de pannenkoekentaart in punten met behulp van een vlijmscherp mes.
23
Het is een eenvoudig, heerlijk en stevig taartje, dus doseer de porties.