dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème (thumbnail)Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème

Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème

40m
8
-
2.4K
Recepten

Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème

Sinterklaas bezorgt jong en oud een portie puur geluk in de vorm van een heerlijke laagjestaart met speculaas, plakjes marsepein en een luchtige botercrème met vanille. Kwestie van al dat suikergoed een plaatsje te geven na de doortocht van de goedheiligman.
Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème (thumbnail)Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème

Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème

40m
8
-
2.4K
Recepten

Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème

Sinterklaas bezorgt jong en oud een portie puur geluk in de vorm van een heerlijke laagjestaart met speculaas, plakjes marsepein en een luchtige botercrème met vanille. Kwestie van al dat suikergoed een plaatsje te geven na de doortocht van de goedheiligman.
Type gerechtDessert
Totale tijd40m
Ingrediënten8
Beoordeling-
Aantal likes2.4K

Ingrediënten

4 personen
Eiwitten
4
Kristalsuiker
200 g
Vanillestokje
1
Vanille-extract
1 dopje
Marsepein
200 g
Boter
250 g
Speculaas koekjes
240 g
Chocoladeschilfers
100 g

Benodigdheden

Keukenrobot, een keukenmachine met klopper en k vormig hulpstuk, een ovenplaat met bakpapier of siliconen matje

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voor de Zwitserse botercrème

4 eiwitten, 200 g kristalsuiker
1
Klop de eiwitten met de suiker los au bain-marie tot de suiker is opgelost en de eiwitten goed warm zijn.
1 vanillestokje, 1 dopje vanille-extract
2
Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze bij de eiwitten. Voeg ook een dopje vanille-extract toe.
3
Giet de eiwitten in de kom van de keukenmachine en klop het mengsel stijf tot je piekjes ziet verschijnen. Intussen kan het mengsel ook afkoelen. Zet de stijfgeklopte eiwitten daarna eventueel nog even in de koelkast.
200 g marsepein
4
Rol de marsepein dun uit met behulp van een deegroller.
5
Check de temperatuur van de eiwitten. Het is belangrijk dat ze volledig zijn afgekoeld, anders gaat de boter straks schiften.
TIPHou ijsblokjes of een zak groenten uit de diepvries tegen de mengkom om de eiwitten sneller af te koelen.
250 g boter
6
Vervang de klopper van de keukenmachine door het K-vormig hulpstuk. Snijd de boter in blokjes en voeg ze een voor een toe aan de meringue. Laat de machine draaien tot je een gladde botercrème hebt.

De afwerking

240 g Speculaas koekjes
7
Schep een lepel botercrème op een ovenplaat bekleed met bakpapier of een siliconematje en smeer de crème uit. Leg vervolgens een laag speculaasjes op de ovenplaat, naast elkaar in twee rijen van vier.
8
Bedek de eerste laag speculaas met een dunne laag botercrème. Bouw verder met een nieuwe laag speculaasjes, gevolgd door het dunne vel marsepein. Bedek de marsepein met een laagje botercrème en ga verder met een nieuwe laag speculaasjes.
9
Herhaal de vorige stap opnieuw. Werk de bovenkant en zijkanten van de laagjestaart tenslotte af met de rest van de botercrème.
100 g chocoladeschilfers
10
Verdeel de chocoladeschilfers over de taart en laat een tot twee uur opstijven in de koelkast. Smakelijk!
1
Klop de eiwitten met de suiker los au bain-marie tot de suiker is opgelost en de eiwitten goed warm zijn.
2
Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze bij de eiwitten. Voeg ook een dopje vanille-extract toe.

Instructies

Voor de Zwitserse botercrème

4 eiwitten, 200 g kristalsuiker
1
Klop de eiwitten met de suiker los au bain-marie tot de suiker is opgelost en de eiwitten goed warm zijn.
1 vanillestokje, 1 dopje vanille-extract
2
Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze bij de eiwitten. Voeg ook een dopje vanille-extract toe.
3
Giet de eiwitten in de kom van de keukenmachine en klop het mengsel stijf tot je piekjes ziet verschijnen. Intussen kan het mengsel ook afkoelen. Zet de stijfgeklopte eiwitten daarna eventueel nog even in de koelkast.
200 g marsepein
4
Rol de marsepein dun uit met behulp van een deegroller.
5
Check de temperatuur van de eiwitten. Het is belangrijk dat ze volledig zijn afgekoeld, anders gaat de boter straks schiften.
TIPHou ijsblokjes of een zak groenten uit de diepvries tegen de mengkom om de eiwitten sneller af te koelen.
250 g boter
6
Vervang de klopper van de keukenmachine door het K-vormig hulpstuk. Snijd de boter in blokjes en voeg ze een voor een toe aan de meringue. Laat de machine draaien tot je een gladde botercrème hebt.

De afwerking

240 g Speculaas koekjes
7
Schep een lepel botercrème op een ovenplaat bekleed met bakpapier of een siliconematje en smeer de crème uit. Leg vervolgens een laag speculaasjes op de ovenplaat, naast elkaar in twee rijen van vier.
8
Bedek de eerste laag speculaas met een dunne laag botercrème. Bouw verder met een nieuwe laag speculaasjes, gevolgd door het dunne vel marsepein. Bedek de marsepein met een laagje botercrème en ga verder met een nieuwe laag speculaasjes.
9
Herhaal de vorige stap opnieuw. Werk de bovenkant en zijkanten van de laagjestaart tenslotte af met de rest van de botercrème.
100 g chocoladeschilfers
10
Verdeel de chocoladeschilfers over de taart en laat een tot twee uur opstijven in de koelkast. Smakelijk!
1
Klop de eiwitten met de suiker los au bain-marie tot de suiker is opgelost en de eiwitten goed warm zijn.
2
Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze bij de eiwitten. Voeg ook een dopje vanille-extract toe.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème (thumbnail)Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème
4 personen
40m
Ingrediënten
Eiwitten
4
Kristalsuiker
200 g
Vanillestokje
1
Vanille-extract
1 dopje
Marsepein
200 g
Boter
250 g
Speculaas koekjes
240 g
Chocoladeschilfers
100 g

Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème

Sinterklaas bezorgt jong en oud een portie puur geluk in de vorm van een heerlijke laagjestaart met speculaas, plakjes marsepein en een luchtige botercrème met vanille. Kwestie van al dat suikergoed een plaatsje te geven na de doortocht van de goedheiligman.
Instructies

Voor de Zwitserse botercrème

4 eiwitten, 200 g kristalsuiker
1
Klop de eiwitten met de suiker los au bain-marie tot de suiker is opgelost en de eiwitten goed warm zijn.
1 vanillestokje, 1 dopje vanille-extract
2
Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze bij de eiwitten. Voeg ook een dopje vanille-extract toe.
3
Giet de eiwitten in de kom van de keukenmachine en klop het mengsel stijf tot je piekjes ziet verschijnen. Intussen kan het mengsel ook afkoelen. Zet de stijfgeklopte eiwitten daarna eventueel nog even in de koelkast.
200 g marsepein
4
Rol de marsepein dun uit met behulp van een deegroller.
5
Check de temperatuur van de eiwitten. Het is belangrijk dat ze volledig zijn afgekoeld, anders gaat de boter straks schiften.
TIPHou ijsblokjes of een zak groenten uit de diepvries tegen de mengkom om de eiwitten sneller af te koelen.
250 g boter
6
Vervang de klopper van de keukenmachine door het K-vormig hulpstuk. Snijd de boter in blokjes en voeg ze een voor een toe aan de meringue. Laat de machine draaien tot je een gladde botercrème hebt.

De afwerking

240 g Speculaas koekjes
7
Schep een lepel botercrème op een ovenplaat bekleed met bakpapier of een siliconematje en smeer de crème uit. Leg vervolgens een laag speculaasjes op de ovenplaat, naast elkaar in twee rijen van vier.
8
Bedek de eerste laag speculaas met een dunne laag botercrème. Bouw verder met een nieuwe laag speculaasjes, gevolgd door het dunne vel marsepein. Bedek de marsepein met een laagje botercrème en ga verder met een nieuwe laag speculaasjes.
9
Herhaal de vorige stap opnieuw. Werk de bovenkant en zijkanten van de laagjestaart tenslotte af met de rest van de botercrème.
100 g chocoladeschilfers
10
Verdeel de chocoladeschilfers over de taart en laat een tot twee uur opstijven in de koelkast. Smakelijk!