Groentestoofpotje met hondshaai en spekjes
Groentestoofpotje met hondshaai en spekjes
Groentestoofpotje met hondshaai en spekjes
Groentestoofpotje met hondshaai en spekjes
Ingrediënten
4 personen
Hondshaai
600 g
Spek
4
Witte bonen
500 g
Kerstomaten
200 g
Selder
2
Wortelen
2
Uien
2
Look
1 teentje
Laurier
3
Tijm
2 takjes
Tomatenpuree
2 el
Kippenbouillon
1 l
Witte wijn
0,2 l
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Krulpeterselie
Citroen
1
Bruine broden
Benodigdheden
Een dunschiller, een eindje keukentouw
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Bereiding
600 g hondshaai, 4 spek, 500 g Witte bonen, 200 g kerstomaten, 2 selder, 2 wortelen, 2 uien, 1 teentje Look, 3 laurier, 2 takjes tijm, 2 el Tomatenpuree, 1 l Kippenbouillon, 0,2 l witte wijn, 1 scheutje olijfolie, peper, zout, krulpeterselie, 1 citroen, bruine broden
1
Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon of visfumet. De recepten voor en verse bouillon vind je hier.
2
Snij de dikke plakjes gerookt spek in reepjes.
3
Verhit een stoofpot of een grote sauteuse (diepe pan) op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in.
4
Bak de spekjes krokant. Pel intussen de uien en snij ze in grove snippers.
5
Doe de stukjes ui bij het gebakken spek en laat ze stoven in het smakelijk spekvet.
6
Pel de tenen look en plet ze tot pulp. Roer de look doorheen de spekjes met ui. Laat alles enkele minuten sissen.
7
Schil de wortelen en snij ze overlangs in kwarten. Snij de lange repen wortel vervolgens in blokjes van een kleine centimeter.
8
Doe de stukjes wortel in de pan en roer.
9
Snij het loof van de stengels selder en spoel de groente schoon. (Als je dikke stengels gebruikt, schil de bolle zijde dan met een dunschiller. Zo zijn de taaiste groentevezels meteen verdwenen.) Snij de selder in even grote stukjes als de wortelen.
10
Doe de stukjes selder in de pot en laat alles nog een drietal minuten stoven.
11
Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pot en roer. Laat de rauwe smaak van de puree wegbakken. Kijk uit dat je groenteschotel niet aanbrandt.
12
Voeg de blaadjes laurier en de takjes tijm toe.
13
Open de blikken met witte bonen en giet de peulvruchten in een zeef. Spoel ze even onder koud water en laat de bonen uitlekken. Doe ze in de groentestoofpot.
14
Schenk de witte wijn in de pot en roer. Laat alles even pruttelen, zodat de alcohol uit de wijn verdampt.
15
Schenk de warme kippenbouillon (of de visfumet) in de pot, zodat de groenten kopje onder doen. Snij de kerstomaten middendoor en doe ze in de stoofpot.Laat de bereiding 5 minuten stoven.
16
Snij de filets van hondshaai in gelijke stukken van ongeveer 5 centimeter. Leg de mootjes vis in de pruttelende stoofpot. Ongeveer 5 minuten later is de vis al gaar.
17
Bereid intussen de gremolata om het gerecht mee af te werken. Dit eenvoudig mengsel van peterselie, citroenzeste, en look, is één van Jeroens favoriete smaakmakers uit de Italiaanse keuken.
18
Snipper de peterselieblaadjes zo fijn mogelijk en doe ze in een mengschaal. Rasp de dunne gele schil van de citroen erbij. Pel de look, plet de teen tot pulp (of rasp het) en roer de drie ingrediënten.
19
Proef de stoofpot, voeg naar smaak een snuif zout toe en wat peper van de molen.
20
Schep porties stoofpot met hondshaai in diepe borden. Strooi er een handje gremolata over.
21
Serveer de stoofpot naar smaak met wat bruin brood.
Bereiding
600 g hondshaai, 4 spek, 500 g Witte bonen, 200 g kerstomaten, 2 selder, 2 wortelen, 2 uien, 1 teentje Look, 3 laurier, 2 takjes tijm, 2 el Tomatenpuree, 1 l Kippenbouillon, 0,2 l witte wijn, 1 scheutje olijfolie, peper, zout, krulpeterselie, 1 citroen, bruine broden
1
Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon of visfumet. De recepten voor en verse bouillon vind je hier.
2
Snij de dikke plakjes gerookt spek in reepjes.
3
Verhit een stoofpot of een grote sauteuse (diepe pan) op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in.
4
Bak de spekjes krokant. Pel intussen de uien en snij ze in grove snippers.
5
Doe de stukjes ui bij het gebakken spek en laat ze stoven in het smakelijk spekvet.
6
Pel de tenen look en plet ze tot pulp. Roer de look doorheen de spekjes met ui. Laat alles enkele minuten sissen.
7
Schil de wortelen en snij ze overlangs in kwarten. Snij de lange repen wortel vervolgens in blokjes van een kleine centimeter.
8
Doe de stukjes wortel in de pan en roer.
9
Snij het loof van de stengels selder en spoel de groente schoon. (Als je dikke stengels gebruikt, schil de bolle zijde dan met een dunschiller. Zo zijn de taaiste groentevezels meteen verdwenen.) Snij de selder in even grote stukjes als de wortelen.
10
Doe de stukjes selder in de pot en laat alles nog een drietal minuten stoven.
11
Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pot en roer. Laat de rauwe smaak van de puree wegbakken. Kijk uit dat je groenteschotel niet aanbrandt.
12
Voeg de blaadjes laurier en de takjes tijm toe.
13
Open de blikken met witte bonen en giet de peulvruchten in een zeef. Spoel ze even onder koud water en laat de bonen uitlekken. Doe ze in de groentestoofpot.
14
Schenk de witte wijn in de pot en roer. Laat alles even pruttelen, zodat de alcohol uit de wijn verdampt.
15
Schenk de warme kippenbouillon (of de visfumet) in de pot, zodat de groenten kopje onder doen. Snij de kerstomaten middendoor en doe ze in de stoofpot.Laat de bereiding 5 minuten stoven.
16
Snij de filets van hondshaai in gelijke stukken van ongeveer 5 centimeter. Leg de mootjes vis in de pruttelende stoofpot. Ongeveer 5 minuten later is de vis al gaar.
17
Bereid intussen de gremolata om het gerecht mee af te werken. Dit eenvoudig mengsel van peterselie, citroenzeste, en look, is één van Jeroens favoriete smaakmakers uit de Italiaanse keuken.
18
Snipper de peterselieblaadjes zo fijn mogelijk en doe ze in een mengschaal. Rasp de dunne gele schil van de citroen erbij. Pel de look, plet de teen tot pulp (of rasp het) en roer de drie ingrediënten.
19
Proef de stoofpot, voeg naar smaak een snuif zout toe en wat peper van de molen.
20
Schep porties stoofpot met hondshaai in diepe borden. Strooi er een handje gremolata over.
21
Serveer de stoofpot naar smaak met wat bruin brood.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Hondshaai
600 g
Spek
4
Witte bonen
500 g
Kerstomaten
200 g
Selder
2
Wortelen
2
Uien
2
Look
1 teentje
Laurier
3
Tijm
2 takjes
Tomatenpuree
2 el
Kippenbouillon
1 l
Witte wijn
0,2 l
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Krulpeterselie
Citroen
1
Bruine broden
Groentestoofpotje met hondshaai en spekjes
Hondshaai is een vis die nodig wat meer aandacht verdient. De stevige filets zijn graatloos en ideaal om te verwerken in een heerlijke stoofpot. Zo’n one-pot-wonder met mooie stukken vis, witte boontjes en tomaat verdient een plaatsje op de culinaire weekplanning.Instructies
Bereiding
600 g hondshaai, 4 spek, 500 g Witte bonen, 200 g kerstomaten, 2 selder, 2 wortelen, 2 uien, 1 teentje Look, 3 laurier, 2 takjes tijm, 2 el Tomatenpuree, 1 l Kippenbouillon, 0,2 l witte wijn, 1 scheutje olijfolie, peper, zout, krulpeterselie, 1 citroen, bruine broden
1
Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon of visfumet. De recepten voor en verse bouillon vind je hier.
2
Snij de dikke plakjes gerookt spek in reepjes.
3
Verhit een stoofpot of een grote sauteuse (diepe pan) op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in.
4
Bak de spekjes krokant. Pel intussen de uien en snij ze in grove snippers.
5
Doe de stukjes ui bij het gebakken spek en laat ze stoven in het smakelijk spekvet.
6
Pel de tenen look en plet ze tot pulp. Roer de look doorheen de spekjes met ui. Laat alles enkele minuten sissen.
7
Schil de wortelen en snij ze overlangs in kwarten. Snij de lange repen wortel vervolgens in blokjes van een kleine centimeter.
8
Doe de stukjes wortel in de pan en roer.
9
Snij het loof van de stengels selder en spoel de groente schoon. (Als je dikke stengels gebruikt, schil de bolle zijde dan met een dunschiller. Zo zijn de taaiste groentevezels meteen verdwenen.) Snij de selder in even grote stukjes als de wortelen.
10
Doe de stukjes selder in de pot en laat alles nog een drietal minuten stoven.
11
Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pot en roer. Laat de rauwe smaak van de puree wegbakken. Kijk uit dat je groenteschotel niet aanbrandt.
12
Voeg de blaadjes laurier en de takjes tijm toe.
13
Open de blikken met witte bonen en giet de peulvruchten in een zeef. Spoel ze even onder koud water en laat de bonen uitlekken. Doe ze in de groentestoofpot.
14
Schenk de witte wijn in de pot en roer. Laat alles even pruttelen, zodat de alcohol uit de wijn verdampt.
15
Schenk de warme kippenbouillon (of de visfumet) in de pot, zodat de groenten kopje onder doen. Snij de kerstomaten middendoor en doe ze in de stoofpot.Laat de bereiding 5 minuten stoven.
16
Snij de filets van hondshaai in gelijke stukken van ongeveer 5 centimeter. Leg de mootjes vis in de pruttelende stoofpot. Ongeveer 5 minuten later is de vis al gaar.
17
Bereid intussen de gremolata om het gerecht mee af te werken. Dit eenvoudig mengsel van peterselie, citroenzeste, en look, is één van Jeroens favoriete smaakmakers uit de Italiaanse keuken.
18
Snipper de peterselieblaadjes zo fijn mogelijk en doe ze in een mengschaal. Rasp de dunne gele schil van de citroen erbij. Pel de look, plet de teen tot pulp (of rasp het) en roer de drie ingrediënten.
19
Proef de stoofpot, voeg naar smaak een snuif zout toe en wat peper van de molen.
20
Schep porties stoofpot met hondshaai in diepe borden. Strooi er een handje gremolata over.
21
Serveer de stoofpot naar smaak met wat bruin brood.