dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla (thumbnail)Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla

Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla

1u 20m
1
100%
2.3K
Recepten

Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla

Weinig kalkoenen kijken uit naar de eindejaarsperiode, want de vogel is en blijft populair op de feestdis. Zo'n kalkoen vullen en garen vraagt behoorlijk wat geduld en tijd. Jeroen draait de rollen om. Letterlijk.Begin met een heerlijke gehaktvulling met stukjes appel en veenbessen en verpak ze in lapjes kalkoenfilet en fijn ontbijtspek. Het is eenvoudig, mooi om te zien en bovendien erg lekker.Om het hoofdgerecht compleet te maken komt er een eenvoudige roomsaus boordevol bospaddenstoelen bij, een simpel witloofslaatje en verse aardappelkroketten. Die laatste kan je uiteraard vooraf zelf bereiden, of ze gewoon bij de slager kopen.Zo maak je zelf aardappelkroketten.
Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla (thumbnail)Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla

Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla

1u 20m
1
100%
2.3K
Recepten

Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla

Weinig kalkoenen kijken uit naar de eindejaarsperiode, want de vogel is en blijft populair op de feestdis. Zo'n kalkoen vullen en garen vraagt behoorlijk wat geduld en tijd. Jeroen draait de rollen om. Letterlijk.Begin met een heerlijke gehaktvulling met stukjes appel en veenbessen en verpak ze in lapjes kalkoenfilet en fijn ontbijtspek. Het is eenvoudig, mooi om te zien en bovendien erg lekker.Om het hoofdgerecht compleet te maken komt er een eenvoudige roomsaus boordevol bospaddenstoelen bij, een simpel witloofslaatje en verse aardappelkroketten. Die laatste kan je uiteraard vooraf zelf bereiden, of ze gewoon bij de slager kopen.Zo maak je zelf aardappelkroketten.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 20m
Ingrediënten1
Beoordeling100%
Aantal likes2.3K

Ingrediënten

4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Kalkoenfiletsgroot, ong 0,5 cm dik
6
Ontbijtspekdunne plakjes
24
Gemengd gehakt
500 g
Appel
1
VeenbessenLingonberries, diepgevroren
80 g
Tijm
2 takjes
Paneermeel
40 g
Boter
2
Peper
Zout
Bospaddenstoelengemengd
400 g
Sjalotten
1
Look
1 teentje
Runderfond
0,1 l
Room
0,1 l
Cognac
1 scheutje
Witloof
4 stronk
Mayonaise
2 el
Natuurazijn
1 scheutje
Aardappelkrokettenvers
16
Ei
1

Benodigdheden

Aluminiumfolie, een borsteltje, een friteuse

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De kalkoenrollade

1 ei
1
Schil de appel, snij de vrucht in partjes en verwijder het (kleine) klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes (ong. 0,5 cm).
2
Verhit een klontje boter in een pan op een matig vuur. Voeg de blokjes appel toe en roer. Laat het fruit een paar minuten stoven en zet de pan opzij. (Stoof de stukjes appel niet tot moes.)
3
Verwarm de oven voor tot 180°C.
4
Doe het gemengd gehakt in een mengschaal. Voeg het ei toe en het paneermeel. Meng alles met propere handen tot een egaal vleesmengsel.
5
Meng de gestoofde stukjes appel onder het vlees. Doe net hetzelfde met de kleine (diepgevroren) veenbessen.
6
Rits de blaadjes van de tijm en hak het kruid zo fijn mogelijk. Roer de snippers onder de vulling voor de kerstrollade.
7
Leg de kalkoenlapjes één voor één tussen twee vellen aluluminiumfolie of vershoudfolie. Stamp ze gelijkmatig dun zonder te brute kracht. Gebruik een vleesstamper of een kleine kookpot met 2 handvatten.
8
Bedek je werkvlak met twee vellen aluminiumfolie. Leg de vellen folie deels over elkaar, zodat je een groot oppervlak krijgt.
9
Schik de lapjes spek verticaal en in twee identieke rijen op de folie. Doe het dakpansgewijs, waarbij alle sneetjes spek elkaar deels overlappen.
10
Schik vervolgens de lapjes kalkoenfilet op dezelfde manier bovenop het spek. Schik de plakken kalkoen in het midden van het 'veld' van spek, zodat je randen van spek blijft zien.
11
Schep het gehaktmengsel in het midden van de laag spek met kalkoen. Kneed het vlees tot een egale dikke worst, die horizontaal over de lapjes kalkoen ligt.
12
Neem het vel aluminiumfolie onderaan vast en plooi het over het vleesmengsel heen. Maak de folie los van het vlees, en let erop dat de kalkoenlapjes en het spek strak tegen de gehaktvulling kleven.
13
Rol nu verder tot de gehaktvulling rondomrond ingepakt is met kalkoen en spek. Span het vel aluminiumfolie vervolgens strak rondom de volledige rollade en maak ook de zijkanten hermetisch dicht.
14
Leg de strak ingepakte rollade in een ovenschaal en schuif ze in de hete oven van 180°C. Bak het vlees gedurende 45 minuten. (Bereid intussen de saus en het slaatje voor.)
15
Neem de rollade uit de oven, die je op temperatuur laat. Verwijder de aluminiumolie voorzichtig en strijk ze in met een laagje olijfolie. Gebruik hiervoor een borsteltje.
16
Schuif het vlees voor een tweede bakbeurt in de oven en laat het speklaagje nog 15 minuten kleuren op 180°C.

De paddenstoelensaus

17
'Haal het bos uit de boschampignons!' Maak ze voorzichtig schoon met een vodje of een borsteltje en verwijder restjes aarde. Snij ook houtachtige stukjes steel weg. Hele grote paddenstoelen kan je in stukken scheuren of snijden.
18
Verhit een ruime pan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Bak de paddenstoelen kort en krachtig in de pan. Gooi geen grote hoeveelheid op een hoopje. Bak de paddenstoelen eventueel in beurten.
19
Snipper tussendoor de sjalot fijn en plet de look tot pulp. Roer de fijne stukjes sjalot en de lookpulp door de sissense paddenstoelen.
20
Voeg kort nadien een scheut cognac toe en flambeer de inhoud van de pan. Kijk uit: hou het veilig en flambeer niet onder je dampkap. Hou kinderen uit de buurt. (Flambeer je liever niet, laat dan de alcohol verdampen uit de pan.)
21
Zet het vuur zacht, voeg de runderfond toe en schenk ook de room in de pan. Laat de saus enkele minuten pruttelen tot ze licht gebonden is.
22
Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Het witloofslaatje

23
Spoel het witloof en laat het goed uitlekken.
24
Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderzijde weg.
25
Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
26
Voeg kort voor het serveren wat mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft.
27
Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng alles voorzichtig.

Serveren

28
Je serveert het gerecht best op warme borden. Plaats ze bijvoorbeeld in de (nog hete) oven.
29
Verhit de friteuse tot 170 -180°C. Bak (een deel van) de kroketten goudbruin.
30
Snij de kalkoenrollade in dikke plakken (ong. 1 cm).
31
Serveer op elk bord een paar plakken van de rollade. Lepel er bospaddenstoelensaus over en schik een toef witloofsla langs het vlees.
32
Leg er een paar hete kroketten bij en serveer meteen.
1
Schil de appel, snij de vrucht in partjes en verwijder het (kleine) klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes (ong. 0,5 cm).
2
Verhit een klontje boter in een pan op een matig vuur. Voeg de blokjes appel toe en roer. Laat het fruit een paar minuten stoven en zet de pan opzij. (Stoof de stukjes appel niet tot moes.)

Instructies

De kalkoenrollade

1 ei
1
Schil de appel, snij de vrucht in partjes en verwijder het (kleine) klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes (ong. 0,5 cm).
2
Verhit een klontje boter in een pan op een matig vuur. Voeg de blokjes appel toe en roer. Laat het fruit een paar minuten stoven en zet de pan opzij. (Stoof de stukjes appel niet tot moes.)
3
Verwarm de oven voor tot 180°C.
4
Doe het gemengd gehakt in een mengschaal. Voeg het ei toe en het paneermeel. Meng alles met propere handen tot een egaal vleesmengsel.
5
Meng de gestoofde stukjes appel onder het vlees. Doe net hetzelfde met de kleine (diepgevroren) veenbessen.
6
Rits de blaadjes van de tijm en hak het kruid zo fijn mogelijk. Roer de snippers onder de vulling voor de kerstrollade.
7
Leg de kalkoenlapjes één voor één tussen twee vellen aluluminiumfolie of vershoudfolie. Stamp ze gelijkmatig dun zonder te brute kracht. Gebruik een vleesstamper of een kleine kookpot met 2 handvatten.
8
Bedek je werkvlak met twee vellen aluminiumfolie. Leg de vellen folie deels over elkaar, zodat je een groot oppervlak krijgt.
9
Schik de lapjes spek verticaal en in twee identieke rijen op de folie. Doe het dakpansgewijs, waarbij alle sneetjes spek elkaar deels overlappen.
10
Schik vervolgens de lapjes kalkoenfilet op dezelfde manier bovenop het spek. Schik de plakken kalkoen in het midden van het 'veld' van spek, zodat je randen van spek blijft zien.
11
Schep het gehaktmengsel in het midden van de laag spek met kalkoen. Kneed het vlees tot een egale dikke worst, die horizontaal over de lapjes kalkoen ligt.
12
Neem het vel aluminiumfolie onderaan vast en plooi het over het vleesmengsel heen. Maak de folie los van het vlees, en let erop dat de kalkoenlapjes en het spek strak tegen de gehaktvulling kleven.
13
Rol nu verder tot de gehaktvulling rondomrond ingepakt is met kalkoen en spek. Span het vel aluminiumfolie vervolgens strak rondom de volledige rollade en maak ook de zijkanten hermetisch dicht.
14
Leg de strak ingepakte rollade in een ovenschaal en schuif ze in de hete oven van 180°C. Bak het vlees gedurende 45 minuten. (Bereid intussen de saus en het slaatje voor.)
15
Neem de rollade uit de oven, die je op temperatuur laat. Verwijder de aluminiumolie voorzichtig en strijk ze in met een laagje olijfolie. Gebruik hiervoor een borsteltje.
16
Schuif het vlees voor een tweede bakbeurt in de oven en laat het speklaagje nog 15 minuten kleuren op 180°C.

De paddenstoelensaus

17
'Haal het bos uit de boschampignons!' Maak ze voorzichtig schoon met een vodje of een borsteltje en verwijder restjes aarde. Snij ook houtachtige stukjes steel weg. Hele grote paddenstoelen kan je in stukken scheuren of snijden.
18
Verhit een ruime pan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Bak de paddenstoelen kort en krachtig in de pan. Gooi geen grote hoeveelheid op een hoopje. Bak de paddenstoelen eventueel in beurten.
19
Snipper tussendoor de sjalot fijn en plet de look tot pulp. Roer de fijne stukjes sjalot en de lookpulp door de sissense paddenstoelen.
20
Voeg kort nadien een scheut cognac toe en flambeer de inhoud van de pan. Kijk uit: hou het veilig en flambeer niet onder je dampkap. Hou kinderen uit de buurt. (Flambeer je liever niet, laat dan de alcohol verdampen uit de pan.)
21
Zet het vuur zacht, voeg de runderfond toe en schenk ook de room in de pan. Laat de saus enkele minuten pruttelen tot ze licht gebonden is.
22
Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Het witloofslaatje

23
Spoel het witloof en laat het goed uitlekken.
24
Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderzijde weg.
25
Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
26
Voeg kort voor het serveren wat mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft.
27
Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng alles voorzichtig.

Serveren

28
Je serveert het gerecht best op warme borden. Plaats ze bijvoorbeeld in de (nog hete) oven.
29
Verhit de friteuse tot 170 -180°C. Bak (een deel van) de kroketten goudbruin.
30
Snij de kalkoenrollade in dikke plakken (ong. 1 cm).
31
Serveer op elk bord een paar plakken van de rollade. Lepel er bospaddenstoelensaus over en schik een toef witloofsla langs het vlees.
32
Leg er een paar hete kroketten bij en serveer meteen.
1
Schil de appel, snij de vrucht in partjes en verwijder het (kleine) klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes (ong. 0,5 cm).
2
Verhit een klontje boter in een pan op een matig vuur. Voeg de blokjes appel toe en roer. Laat het fruit een paar minuten stoven en zet de pan opzij. (Stoof de stukjes appel niet tot moes.)

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla (thumbnail)Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla
4 personen
1u 20m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Kalkoenfiletsgroot, ong 0,5 cm dik
6
Ontbijtspekdunne plakjes
24
Gemengd gehakt
500 g
Appel
1
VeenbessenLingonberries, diepgevroren
80 g
Tijm
2 takjes
Paneermeel
40 g
Boter
2
Peper
Zout
Bospaddenstoelengemengd
400 g
Sjalotten
1
Look
1 teentje
Runderfond
0,1 l
Room
0,1 l
Cognac
1 scheutje
Witloof
4 stronk
Mayonaise
2 el
Natuurazijn
1 scheutje
Aardappelkrokettenvers
16
Ei
1

Kalkoenrollade met veenbessen, appel, paddenstoelensaus en witloofsla

Weinig kalkoenen kijken uit naar de eindejaarsperiode, want de vogel is en blijft populair op de feestdis. Zo'n kalkoen vullen en garen vraagt behoorlijk wat geduld en tijd. Jeroen draait de rollen om. Letterlijk.Begin met een heerlijke gehaktvulling met stukjes appel en veenbessen en verpak ze in lapjes kalkoenfilet en fijn ontbijtspek. Het is eenvoudig, mooi om te zien en bovendien erg lekker.Om het hoofdgerecht compleet te maken komt er een eenvoudige roomsaus boordevol bospaddenstoelen bij, een simpel witloofslaatje en verse aardappelkroketten. Die laatste kan je uiteraard vooraf zelf bereiden, of ze gewoon bij de slager kopen.Zo maak je zelf aardappelkroketten.
Instructies

De kalkoenrollade

1 ei
1
Schil de appel, snij de vrucht in partjes en verwijder het (kleine) klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes (ong. 0,5 cm).
2
Verhit een klontje boter in een pan op een matig vuur. Voeg de blokjes appel toe en roer. Laat het fruit een paar minuten stoven en zet de pan opzij. (Stoof de stukjes appel niet tot moes.)
3
Verwarm de oven voor tot 180°C.
4
Doe het gemengd gehakt in een mengschaal. Voeg het ei toe en het paneermeel. Meng alles met propere handen tot een egaal vleesmengsel.
5
Meng de gestoofde stukjes appel onder het vlees. Doe net hetzelfde met de kleine (diepgevroren) veenbessen.
6
Rits de blaadjes van de tijm en hak het kruid zo fijn mogelijk. Roer de snippers onder de vulling voor de kerstrollade.
7
Leg de kalkoenlapjes één voor één tussen twee vellen aluluminiumfolie of vershoudfolie. Stamp ze gelijkmatig dun zonder te brute kracht. Gebruik een vleesstamper of een kleine kookpot met 2 handvatten.
8
Bedek je werkvlak met twee vellen aluminiumfolie. Leg de vellen folie deels over elkaar, zodat je een groot oppervlak krijgt.
9
Schik de lapjes spek verticaal en in twee identieke rijen op de folie. Doe het dakpansgewijs, waarbij alle sneetjes spek elkaar deels overlappen.
10
Schik vervolgens de lapjes kalkoenfilet op dezelfde manier bovenop het spek. Schik de plakken kalkoen in het midden van het 'veld' van spek, zodat je randen van spek blijft zien.
11
Schep het gehaktmengsel in het midden van de laag spek met kalkoen. Kneed het vlees tot een egale dikke worst, die horizontaal over de lapjes kalkoen ligt.
12
Neem het vel aluminiumfolie onderaan vast en plooi het over het vleesmengsel heen. Maak de folie los van het vlees, en let erop dat de kalkoenlapjes en het spek strak tegen de gehaktvulling kleven.
13
Rol nu verder tot de gehaktvulling rondomrond ingepakt is met kalkoen en spek. Span het vel aluminiumfolie vervolgens strak rondom de volledige rollade en maak ook de zijkanten hermetisch dicht.
14
Leg de strak ingepakte rollade in een ovenschaal en schuif ze in de hete oven van 180°C. Bak het vlees gedurende 45 minuten. (Bereid intussen de saus en het slaatje voor.)
15
Neem de rollade uit de oven, die je op temperatuur laat. Verwijder de aluminiumolie voorzichtig en strijk ze in met een laagje olijfolie. Gebruik hiervoor een borsteltje.
16
Schuif het vlees voor een tweede bakbeurt in de oven en laat het speklaagje nog 15 minuten kleuren op 180°C.

De paddenstoelensaus

17
'Haal het bos uit de boschampignons!' Maak ze voorzichtig schoon met een vodje of een borsteltje en verwijder restjes aarde. Snij ook houtachtige stukjes steel weg. Hele grote paddenstoelen kan je in stukken scheuren of snijden.
18
Verhit een ruime pan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Bak de paddenstoelen kort en krachtig in de pan. Gooi geen grote hoeveelheid op een hoopje. Bak de paddenstoelen eventueel in beurten.
19
Snipper tussendoor de sjalot fijn en plet de look tot pulp. Roer de fijne stukjes sjalot en de lookpulp door de sissense paddenstoelen.
20
Voeg kort nadien een scheut cognac toe en flambeer de inhoud van de pan. Kijk uit: hou het veilig en flambeer niet onder je dampkap. Hou kinderen uit de buurt. (Flambeer je liever niet, laat dan de alcohol verdampen uit de pan.)
21
Zet het vuur zacht, voeg de runderfond toe en schenk ook de room in de pan. Laat de saus enkele minuten pruttelen tot ze licht gebonden is.
22
Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Het witloofslaatje

23
Spoel het witloof en laat het goed uitlekken.
24
Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderzijde weg.
25
Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
26
Voeg kort voor het serveren wat mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft.
27
Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng alles voorzichtig.

Serveren

28
Je serveert het gerecht best op warme borden. Plaats ze bijvoorbeeld in de (nog hete) oven.
29
Verhit de friteuse tot 170 -180°C. Bak (een deel van) de kroketten goudbruin.
30
Snij de kalkoenrollade in dikke plakken (ong. 1 cm).
31
Serveer op elk bord een paar plakken van de rollade. Lepel er bospaddenstoelensaus over en schik een toef witloofsla langs het vlees.
32
Leg er een paar hete kroketten bij en serveer meteen.