
Dit is een pot vol vitaminen en smaak, helemaal veggie én met knapperige lookbroodjes erbij. Een traditionele cassoulet is een Franse regionale specialiteit op basis van witte bonen en vlees. Dat laatste is ‘verdwenen’, maar dat wil niet zeggen dat er aan smaak en eetplezier moet ingeboet worden.
Maak ook meteen een voldoende grote portie verse lookboter. Een deel gebruik je voor deze bereiding en de rest verdwijnt in de diepvries. Zo heb je ze altijd bij de hand om extra lookbroodjes te maken, of om ze te gebruiken bij de barbecue.
Ingrediënten
- 0.5 bloemkool
- 4 stengel bleekselder
- 3 wortel
- 300 g witte bonen
- 400 g kerstomaten
- 250 g mini-trostomaatjes
- 0.5 courgette
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- tijm
- 2 blaadje laurier
- 1 koffielepel sambal
- 1 scheutje olijfolie
- 1 stokbrood
- 250 g boter
- 2 teentje look
- 0.25 bussel peterselie
- 0.5 limoen
- peper
- zout
Benodigdheden
- een fijne rasp
- een broodmes
Bereiding
De cassoulet
Verwijder het loof van de bloemkool en snij de groente in hapklare roosjes. Spoel de stukjes bloemkool schoon en laat ze uitlekken.
Breek de stengels bleekselder los en snij het onderste stukje weg. Schil de wortelen met een dunschiller, tenzij je jonge wortelen gebruikt. Die hoef je niet te schillen.
Spoel de selder en de wortelen schoon en laat alles uitlekken. Hou alle groenten even opzij.
Pel de sjalot en snipper ze in kleine stukjes.
Pel de look en plet de teen tot pulp.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan met een hoge rand (een sauteuse), of gebruik een stoofpot.
Zet het vuur matig hoog en stoof de snippers sjalot en de lookpulp in de pan. Roer regelmatig.
Snij de selderstengels overlangs in lange repen. Verdeel die repen vervolgens in stukjes van zo’n halve centimeter breed.
Snij de wortelen overlangs in twee, en verdeel ze in stukjes ter grootte van de brokjes selder.
Doe de stukjes wortel en selder in de pan met sjalot en stoof ze een paar minuten. Roer af en toe en schenk er indien nodig een beetje extra olijfolie bij.
Voeg kort nadien de hapklare roosjes bloemkool toe en roer. Snij een halve courgette in blokjes en voeg de blokjes toe bij de groenten.
Voeg een lepeltje sambal toe aan de groentemengeling. Sambal is gemaakt op basis van vurige rode pepertjes. Wie niet van het pikante smaakje houdt gebruikt minder of helemaal geen sambal.
Open het blik kerstomaten en schenk de hele inhoud in de pan. Vul het blik nadien met water en voeg dit ook toe. Tip: Je kan ook groentebouillon gebruiken in de plaats van water.
Verzamel verse tijm en wat laurierblaadjes. Rits de blaadjes van de tijm (tenzij je jonge tijm gebruikt) en hak het kruid zeer fijn. Doe de snippers tijm en de laurierblaadjes in de pan.
Giet de inhoud van het blik witte boontjes in een ruime zeef en spoel de bonen onder stromend water. Laat ze even uitlekken en voeg ze toe aan de bereiding. Opmerking: Wie liever droge witte bonen gebruikt laat ze liefst een hele nacht weken in koud water.
Zet het deksel op de pan of pot en laat de groentecassoulet 20 tot 30 minuten stoven op een zacht vuur. (Bereid intussen de lookbroodjes.)
Voeg enkel peper en zout indien nodig.
Voeg ten slotte de kerstomaatjes (of mini-trostomaten) in hun geheel toe en laat ze enkele minuten warmte opnemen.